Prima pagină » Titlurile zilei » Plângere penală pentru primarul Petre Doboș. Totul i se trage de la 6.900 de euro – FOTO/VIDEO

Plângere penală pentru primarul Petre Doboș. Totul i se trage de la 6.900 de euro – FOTO/VIDEO

14 iun. 2023, 02:00, 29 ,
Alexandra MAISNER în Titlurile zilei

Primarul comunei Răchiteni are aere de baron. Acesta nu i-a emis unui producător o adeverință pentru a accesa un program guvernamental

Petre Doboș, primarul din Răchiteni, și-a bătut joc de un producător. Acesta a amânat emiterea unei adeverințe către un producător, prin care era confirmată o suprafață de teren, în vederea accesării unui program guvernamental. Astfel, familia Martonca a pierdut nu mai puțin de 6.900 de euro pentru cultura de usturoi pe care o deține în localitate.

Primarul comunei Răchiteni are aere de baron. Și-a bătut joc de un localnic până l-a lăsat fără 6.900 de euro

Petre Doboș, primarul comunei ieșene Răchiteni, are aere de baron. Acesta nu a emis la timp o adeverință pentru ca un producător din localitate să poată accesa o finanțare de la Guvern. Mai exact, familia Martonca din comuna Răchiteni deține 3 hectare de teren în localitate. Aceasta a depus ani la rând documente pentru finanțarea de 6.900 de euro, prin programul „Ajutor de minimis”, pentru producătorii de usturoi. Problemele au apărut în momentul în care Monica și Eusebiu Martonca au depus o cerere pentru eliberarea unei adeverințe de la Primăria comunei Răchiteni.

„Noi lucrăm în jur de 3 hectare de teren din care 2,3 hectare sunt cultivate cu usturoi. Am depus anii anteriori prin programul «Ajutor de minimis» al Guvernului, ajutorul care se dă de 3.000 de euro la hectar. Am beneficiat anii anteriori, anul acesta am pus din nou 2,3 hectare.

Hotărârea de Guvern a fost dată pe data de 4 mai 2023. Pe data de 5 mai 2023 am fost la primărie și am depus cererea pentru adeverință. Mă așteptam să îmi facă probleme actualul primar în privința asta. Pe data de 18 mai am depus cererea la Direcția Agricolă, pentru înscriere în program. Până pe data de 31 mai am tot așteptat să mi se elibereze adeverința de la primărie. Am fost de 6 ori la primărie și de fiecare dată mi s-a transmis că e în lucru și să aștept. În lucru, în lucru, dar cât durează?

Mi s-au mai emis adeverințe și în anii din urmă. Nu am avut probleme până anul ăsta. Cu o zi înainte de a depune dosarul pentru program am mai fost o dată la primărie ca să cer adeverința, chiar în biroul primarului. Sunt 22 de persoane care au solicitat de la noi, din Răchiteni. Eu am depus primul cererea, la toți ceilalți după mine le-au eliberat pe loc, mie nu mi-au dat-o nici pe data de 31 mai 2023”, a povestit producătorul de usturoi, Eusebiu Martonca.

Comunitatea cea mai mare de cultivatori de usturoi din Iași se află în comunele Răchiteni și Butea. Zeci de hectare sunt cultivate cu soiuri românești de usturoi, păstrate cu sfințenie de legumicultori cu tradiție, din tată în fiu.

Familia Martonca a pierdut finanțarea pentru producția de usturoi

Primarul cu aere de baron, Petre Doboș (PNL), i-a tratat pe Monica și Eusebiu Martonca cu aroganță când aceștia au cerut un document justificativ pentru suprafața de teren pe care o dețin în localitate.

„M-au sunat cei de la Direcția Agricolă spre sfârșitul lunii mai ca să le duc adeverința pentru că altfel nu mă pot înscrie în program. Mi-au spus că este neapărat nevoie de adeverință să o depun la dosar. Am fost la el (n.r. – Petre Doboș, primar) în audiență și a răspuns sfidător: «Poate astăzi, poate în altă zi». Zâmbea ironic și nu a vrut să dea. Au sunat inclusiv cei de la Direcția Agricolă și i-au atras atenția să îmi elibereze adeverința pentru a mă putea înscrie în program.

Niciun efect. Pe data de 31 mai mi s-a spus că nu este emisă nicio adeverință pe numele Monica Martonca. În consecință, nu m-am putut înscrie în program. Fără adeverință nu m-am putut înscrie în program, m-am prezentat la Iași, pe data de 8 iunie 2023, am făcut copie din tot dosarul, respins, așa cum este, cu toate documentele și m-am prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani și am făcut plângere penală. Acum să vedem ce vor face. Va trebui să mă adresez și judecătoriei pentru că altă variantă nu am”, a mai transmis familia Martonca.

Rea-voință din partea primarului? Petre Doboș și-a înghițit limba

Familia Martonca nu își poate explica atitudinea sfidătoare a primarului și motivul pentru care acesta nu a dorit emiterea adeverinței pentru înscrierea în programul de finanțare.

„Deci nu au vrut! Luni (n.r. – 12 iunie 2023) am fost la primărie să îmi ridic și certificatul de producător, acesta era făcut, chipurile, tot luni mi-au dat și adeverința, o adeverință eliberată și înregistrată la primărie cu data de 6 iunie 2023. Este nulă! Eu nu am ce să fac cu ea. Nu am știut nimic, puteau să îmi comunice prin poștă. Am scris în registru, am luat-o în primire, am specificat în registru că este emisă pe 6 iunie și eu am ridicat-o pe 12 iunie. Dar nici nu mai aveam ce să fac cu ea, chiar dacă ei mi-ar fi dat-o pe 6 iunie.

Mi s-a spus foarte clar, dacă nu e cu data de 31 mai, nu pot să mă înscriu în program. Deci am pierdut 6.900 de euro. Practic, el mi-a băgat mâna în buzunar. Nu erau bani de la primărie, erau bani de la Guvern, sunt bani europeni. Care este adevăratul motiv nu am să înțeleg niciodată, de s-a ajuns aici. Dacă își va face treaba Parchetul, este vorba despre Codul Penal, articolul 97, abuz în serviciu cu prejudiciu, iar aici va fi cu condamnare de la 3 la 7 ani. Nu știu cum va decurge. Joi voi merge din nou în audiență, la Parchet”, a transmis familia Martonca.

Pe de altă parte, apelat de reporterii BZI, pentru a afla motivele pentru care nu a fost emis documentul solicitat, Petre Doboș, primarul comunei Răchiteni, a avut o atitudine sfidătoare. Acesta nu a dorit să ofere nicio informație, mai mult decât atât, a închis telefonul în nas reporterilor.

„Nu avem ce discuta despre subiectul ăsta! Altă întrebare aveți? La revedere”, a răspuns Petre Doboș, primarul comunei Răchiteni

Primarul din Răchiteni are aere de baron. Acesta nu a emis documentul prin care un producător de usturoi din comună să poată lua ajutorul de minimis, astfel că a pierdut 6.900 de euro. Familia Martonca a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani.

Comentarii
  • Numai la noi se poate intampla asa ceva… imposibil! Alo, prostia?

  • doua peste oki si sa vezi cum se rezolva problema…..primar imputit , jeg si scursura orrdinara

  • Nu te lasă Gimi. Baga l în butoiul cu murături…

  • Fura PSD da si face...

    La Parchetul Pascani stau la sertar dosare la primarii din zona pentru fapte mult mai grave, ex: Pascani, Siretel, Mircesti s.a.m.d., nu se ating de factorul politic, nu vad un deznodamant fericit pentru aceasta familie.
    O sa astepte dreptatea intre 2-4 ani dupa care o sa primeasca solutia de neincepere/clasare.
    Dau pentru investigatii aceste dosare la cativa agenti care in mare parte is aglomerati, incompetenti si lenesi, ba mai mult de-a lungul timpului au mai participat si la paranghelii facute de acesti infractori cocotati in fruntea unor locuitori de oficei cu maxim 8 clase.

  • Alt pensionar.

    Să nu credeți că îi iau apărarea actualului primar, dar……..se mai întoarce roata. Martoncă proceda la fel cînd era primar, cu cei ce îl supărau. Acum să vadă și el, cum e să nu fii servit la timp.

  • Turcul si pistolul

    Cu dosarul privind coruptia de la spitalul Socola, ce se mai aude? S-a suspendat procesul la Tribunal de vreo 5 luni, pe motiv de recuzare, si mucles. Asta-i o noua forma de-a pune batista pe tambal?

  • Voi l-ati ales , voi dati-l jos , fugarit din Primarie urgent! Ce mai asteptati?

  • Dobos dar ce faci, te kaci în butoi? Ești de toată jena, onanie.

  • Un jegos si un ordinar, sper sa sfarseasca in inchisoare. Cum sa nu dai adeverinta, ai muncit tu pamantul, dadeai banii tu din buzunarul tau? Un infect de primar ce trebuie bagat in puscarie.

  • Un fermier amărât

    Dar ce ai pățit Tatiana, nici tu nu ai fost servită, din ce văd în comentariu tot rautacioasa ai rămas,și eu credeam că este nevoie de o primarita ca tine, dar….cred că mă înșel.

  • Bună ziua ! Așa zisul Martonca Eusebiu a fost primar 2 mandate ,și -a bătut joc de tot ce înseamnă comuna Răchiteni. Răsfoiți în arhiva și vedeți dosarele de la inundații,amabilitatea și serviabilitatea pentru cetățenii care nu erau de aceeași linie cu dumnealui . Mai mult decât atât ,este o persoană care se victimizează pentru a putea atrage atenția. In localitate este un zmeu care a produs milioane în funcția de primar ,iar referitor la pământ ,va explic eu cum l-a agonisit : prin declarații false ,oameni îmbătați și duși să semneze la propria lui activitate în crâșma pe care o deține în curtea sa. Așa că nu vă grăbiți să scrieți daca nu cunoașteți adevărata identitate a d-lui Martonca. Urmăriți ședințele C.L. și trageți concluzii cât de interesat este de binele comunității și cât de mult urmărește interesele dezvoltării localității. A refuzat să voteze pt o amărâtă de piață,care folosește comunității,pentru a nu periclita activitatea crâșmei sale. Să vă mai spun și de alimentele oferite la inundații,de materialele folosite pentru construirea caselor sinistraților ? Pentru bunurile mobile ( frigidere, aragaze etc) distribuite sinistraților ? Nu cred că mai e nevoie. Iar referitor la dosare ,va rog să analizați cu atenție care sunt cele mai prăfuite, că slavă Domnului, și Martonca Eusebiu are suficiente. In final , acesta se ocupă și cu vânzarea de bunuri care nu îi aparțin ( masă de biliard ,dozator de bere ). O viață întreagă a umblat cu mișmașuri și s-a folosit de anumite relații pt a tăvăli și murdări imaginea muncită și construita de alți oameni. El sfidează chiar și gravitatea intelectuala a omului, mai mult decât atât,pozează că fiind o persoana defavorizată și marginalizată de organele statului ,pe care el le-a condus și format echipe pe vremea mandatului său. Va rog să deschideți ochii și sa nu-i mai plângeți de milă,pentru că această persoană ,doar după părerea mea,merita sa plătească cu vârf și îndesat toate răutățile aruncate la adresa cetățenilor localității Răchiteni. Va mulțumesc !

  • Hopaaaa…..sa trezit secretarul comunei. Cu ce la deramjat Martoncà și pe ăsta, urmarind sedințele am văzut că ia dat calificativ excelent. Cred că e bun la toate.

  • Bine punctat in comentariul de mai sus. Să le mai spunem și cititorilor că după pierderea mandatului a intervenit ( milogit) să i se ofere o funcție de bugetar bine plătită,că are o familie numeroasa de întreținut și nevoie de un venit substanțial pentru a face față traiului. Dar va asigur eu că averea lui depășește câteva milioane de euro ,chiar de scurt timp a achiziționat un Audi in valoare de 25.000 de € , un BMW X 3, apartamente situate în Iași , Piatra Neamț, imobile aflate in localitate ( vilă). Așa arată o persoană căruia i s-a luat , sărăcuțului, subvențiile date de către stat ,bineînțeles . Alo! Organele de control,va rog să verificați de unde provin toate aceste bunuri ,că de muncă,nu prea l-a văzut lumea să muncească .

  • Sper sa nu afle proprietarul bunurilor că au fost vândute… Că o să iasă cuafat rău de tot, cunosc persoana și nu-i a bine

  • Eu il cunosc pe omul asta si nu cred nimic din ce ai scris aici. Din cate stiu eu muncește zilnic pământul pe care il deține asa ca romanul scris anterior nu are niciun fundament. Este doar invidie.
    Cat despre ședințele de CL, le urmărim cu toții si vedem exact realitatea, care este exact opusul a ceea ce ai relatat tu aici.

  • Prâslea cel voinic

    Ioane, frustrat mic ce ești. Probabil a muncit pentru masina pe care si-a luat-o (X3), ce te tot agiti ca un Pepsi. Oricum, orice căruță si-ar fi luat, tot ai fi avut ceva de comentat. Daca are prea mult, sa ne de-a si noua, zic, macar asa nu mai esti amărât.
    In alta ordine de idei, sunt in cunostinta de cauza si te asigur ca Audi de care vorbesti cu atata invidie nu este a lui, ci a feciorasului (are un baiat care lucreaza in IT si probabil isi permite o astfel de mașină. Daca nu isi permite, înseamnă ca nu e la firma potrivită si il astept la o discutie sa ii mai dau niște sfaturi). Si ca sa mai completez ceva, vila aia „maiestuoasa” e aici in sat de cand ma stiu eu, cand nici macar nu era implicat in politica deci din nou se vede frustrarea din comentariul tau.
    Suntem noi mai tineri dar nu suntem proști.

  • Ulei, faina, zahar vrac se mai vinde la magazinul lui? Că se anunță inundații iar prin tara

  • Gimy + ton, ei este cumetrii și face costructii pe unde poate treaba e buna merge struna… Nu fi supărat ca vine și subvenția..

  • La ședința cu părinții:
    Martonca Monica citez: „eu sunt soția primarului de la Răchiteni ”
    Poate își aduce aminte unde a folosit fraza aceasta
    Uite că nu ai impresionat

  • Eee, Gimi Gimi, iaca vezi ce patesti daca iti bagi nasul unde nu iti fierbe oala si daca porti de grija altora .

  • Gimi cere la Tonu ca te servește cu mălai și baga te pe castraveți e subvenția mai mare… Baga un solar lasă te de construcții… Băieții pe IASI te au iertat cu arogantele dar nu te au uitat…

  • Hopa Mitică

    Furăm și noi un furtun… Se mai găsește ceva din urma familiei Martonca? (Ginerica)

  • usturoiu european

    gimi e un baiet bun la prima vedere, e cuminte n are nimeni nimic ,cu iel ,dar se baga in seama aiurea sa para interesant si vine la gratar cu usturoi …dar fara ceapa…

  • cetatenii din sat stiu bine tot ce s a intamplat iar ROATA se intoarce

  • concurenta neloiala se baga in seama .vreau si eu primar sau vice-versa- vice- ma car.

  • Don’ Primar, ce faci drac(g)ule, vrei sa ajungi de domeniul trecutului? Nu ti credi zmeu, stai parcat!!!

  • Un alt țăran

    Aloo,aloo,Ta(n)Tiana lasă fato nu o mai face pe victima, căci ai primit-o de la secretar, chiar tu ai spus-o prietenilor tai.

  • Un cetățean simplu

    Doamne ferește, a-ți ajuns să loviți și în copiii familiei Martoncă, eu cunosc bine acești copii,au cei șapte ani de acasă, cât despre ce au devenit ei în viața cred că li se datorează atât lor cât și părinților. Văzusem un reportaj că suntem,,într-un colț de rai”…..unde este raiul oameni buni?

  • Rachiutaneanu

    Ei, lasati …..dati acuma de gol tot satul😂😂😂ne facem de ras in presa .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *