Prima pagină » Titlurile zilei » Plângere penală împotriva directorului Sergiu Jităreanu și a mai multor angajați APIA Iași. Fermierul Vasile Giurgiuveanu a reclamat neregulile din instituție
Plângere penală împotriva directorului Sergiu Jităreanu și a mai multor angajați APIA Iași. Fermierul Vasile Giurgiuveanu a reclamat neregulile din instituție

Plângere penală împotriva directorului Sergiu Jităreanu și a mai multor angajați APIA Iași. Fermierul Vasile Giurgiuveanu a reclamat neregulile din instituție

18 iun. 2022, 02:00, 10 ,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Fermierul Vasile Giurgiuveanu a depus o plângere penală pentru abuz în serviciu, la DNA, împotriva directorului APIA, Sergiu Jităreanu, și a mai multor angajați. Ieșeanul reclamă faptul că nu a primit subvențiile care i se cuveneau pentru perioada 2015-2018.

Vasile Giurgiuveanu, fermier din comuna Tătăruși, județul Iași, face dezvăluiri despre neregulile din Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Fermierul a depus o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Iași împotriva mai multor angajați ai instituției amintite. Aceștia sunt Sergiu Jităreanu, director executiv APIA Iași, Smărăndița Careja, director adjunct APIA Iași, Leonard Stafie, director adjunct APIA Iași, Constantin Negură, șef birou control în cadrul instituției, Cătălin Botez, șef birou autorizări plăți din cadrul APIA Iași, Verginica Zaharia, inspector APIA Iași, Monica Flondor, inspector, Elena Buta, secretar APIA Iași, și Ana Maria Gârdea, jurista APIA Iași. Plângerea penală a fost formulată pentru pentru abuz în serviciu, conflict de interese, uzurparea funcției, folosirea influenței ori autorității sale în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

„În procesul de gestionare a cererii unice de plată formulate de mine la APIA Iași pentru anul 2018 s-au emis mai multe decizii în mod nelegal de către funcționarii de mai sus prin care aceștia au comis abuzuri foarte mari împotriva mea, tăindu-se fondurile de care în mod legal trebuia să beneficiem pentru finanțarea campaniilor agricole din perioada 2015-2018”, se arată în plângerea făcută de Vasile Giurgiuveanu, fermierul din comuna Tătăruși, județul Iași.

Vasile Giurgiuveanu a depus o plângere penală la DNA pentru abuz în serviciu

Fermierul care administrează 300 de hectare de teren agricol în comuna Tătăruși spune că a fost audiat de procurorii anticorupție ca parte vătămată, iar cei reclamați urmează să fie audiați.

„Eu nu am primit subvențiile ce mi se cuveneau pentru perioada 2015-2018. Am două decizii de la Curtea de Apel Iași care confirmă faptul că cei reclamați, de la APIA, au făcut abuz în serviciu. Ei m-au exclus de la subvenții pe motiv că am contracte de arendă falsă. Dar ei nu pot să ancheteze această situație, ceea ce au făcut este ilegal, când m-au exclus de la plată, ei ar fi trebuit să sesizeze instituțiile abilitate să o facă. După ce s-au luat aceste hotărâri de către Justiție în favoarea mea, am depus o plângere penală la DNA. Organele de cercetare penală au confirmat cele spuse de mine și m-au audiat ca parte vătămată. Am cerut 600.000 de lei, subvențiile ce mi se cuveneau, și 200.000 de lei, drept daune morale. Sunt atâția bani pe care trebuia să îi iau și nu i-am luat! DNA a început urmărirea penală a tuturor celor reclamați de mine”, susține Vasile Giurgiuveanu, fermierul care a reclamat presupusele abuzuri de la APIA Iași.

Sergiu Jităreanu, directorul APIA Iași, nu a răspuns ieri apelurilor telefonice și mesajelor transmise de reporterii BZI, iar directorul adjunct al instituției, Leonard Stafie, susține că e prima dată când află că există o plângere penală pe numele său și a adăugat că nici nu a fost înștiințat de DNA cu privire la această situație.

„Acum aflu de la dumneavoastră că există o plângere penală. Nu mi-a fost adus la cunoștință faptul că DNA a început urmărirea penală în ceea ce mă privește”, susține Leonard Constantin Stafie, directorul adjunct APIA Iași.

DNA a descins la Primăria Iași la începutul acestui an.

Fermierii din Iași vor primi subvenții de la APIA

Fermierii din Iași primesc anual subvenții de la APIA pentru terenurile agricole sau fermele zootehnice, după ce depun cererile unice de plată. Anul acesta, campania de depunere a documentelor s-a derulat în perioada 15 martie – 15 mai 2022. În acest an, au fost depuse 17.425 de cereri pentru 283.674 de hectare. Fermierii pot primi de la câteva sute la 1.000 de euro pentru un singur hectar de teren agricol exploatat.

Inspectorii APIA verifică în această perioadă cererile depuse de fermieri. Controalele au ca scop controlarea datelor furnizate de crescători în cererea de solicitare a ajutoarelor financiare, în documentele atașate acesteia sau în alte declarații, a respectării conformității cu toate criteriile de eligibilitate, cu angajamentele și cu verificări alte obligații privind schema de ajutor, a condițiilor în care este acordat ajutorul. După finalizarea verificărilor, fermierii primesc avansul din subvenții. Plata avansului va începe în luna octombrie 2022. Rămâne de văzut cum se va finaliza dosarul deschis la DNA prin plângerea penală depusă împotriva APIA Iași de către fermierul Vasile Giurgiuveanu.

Comentarii
  • Bine le-a facut. I-ai la rand, inclusiv pe aia de la primarie de laTatarusi.

  • Curvele de ce au fost angajate? Știe tot orasul

  • Unii nu sunt vinovați ,au executat ordine !

  • Sanda Popescu

    Ticule, scrie corect romaneste, mo. Astora fara scoala ar trebui sa vi se ia computerul din fata.
    Jitareanu e nevinovat si poarta numele unei familii importante din Iasi, caini sa latre la caravana sunt, nu te mai obosi.

  • Liviu Andronache

    Clement, nu-ti mai aminti de femeile din familia ta, nu le mai zi asa, ele nu sunt curve, incearca sa te tii de treaba si atat.

  • Ioana Tarnoveanu

    Giurgiuveanu este un fost puscarias, cu nenumarate dosare la activ, e un samsar de produse agricole, a stat numai la panda, o scursura a societatii. Uitati-va la el ce alura de cercopitec are.

  • Nu am făcut o zi de pușcărie.Eu cred ca ai informatori tot la fel de p….i ca tine !

  • Lidia Hurmuzaki

    Anonimule, arunca o privire in DEX si vezi ce inseamna cuvantul asta, cand iti dai asa o denumire, scriitor cu degetul in gura ce-mi esti, unii ca tine trebuiau legati de glie, cum bine zicea Octavian Goga. Marlanii sunt obraznici si trebuiesc pusi in jug, nu in fata tastelor calculatoarelor.
    Lasa-te de smecherii si pune mana pe sapa, ca asa-i format creierul tau de maimuta.
    Lasa oamenii care chiar fac ceva pentru Iasi in pace, ca prostul de grija altuia moare.

  • Livia Turliuc

    Da, am auzit si eu ca Giurgiuveanu si-a facut o ocupatie din asta, asa se intampla cand oamenii nu mai sunt nici tarani la tara nici gunoieri la oras.
    Bietul Giurgiuveanu asta este, un hibrid intre aceste doua posturi, complet derutat de ce i se intampla, dar legile nu se aplica in acest stat. El ar trebui sa fie tras la raspundere si in consecinta la plata prejudiciilor pe care le aduce sistemului juridic, punand pe drumuri o gramad ade oameni si folosind resursele intr-un mod neavenit si aberant.

  • Lidia Buzatu

    Vasilica frunte mica are-o mica …cica. Fetele asa spun…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *