Prima pagină » Eveniment-Social » Plan spectaculos pentru un celebru și luxos domeniu din Iași! Totul implică un teren uriaș și un conac istoric impunător – GALERIE FOTO

Plan spectaculos pentru un celebru și luxos domeniu din Iași! Totul implică un teren uriaș și un conac istoric impunător – GALERIE FOTO

02 aug. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

La Iași se pregătește un plan spectaculos pentru un celebru și luxos domeniu din Iași! Totul implică un teren uriaș și un conac istoric impunător. Demersurile sunt făcute chiar de proprietar, arhitectul Șerban Sturdza. Astfel, la Direcția Județeană pentru Cultură Iași a fost depus un dosar ce are ca obiectiv restaurarea și completarea parțială ce vizează împrejmuirea Ansamblului Conacului „Petre P. Carp”, satul Țibănești, comuna Țibănești. Anul trecut, tot acesta a dezvoltat o activitate ce a vizat un studiu peisagistic, analiza vizuală istorică și fitosanitară a arborilor aflați în parcul dendrologic în incinta căruia se află și faimoasa construcție

Pentru un faimos domeniu din Iași, ce cuprinde un teren uriaș și un conac istoric impunător, se pregătește un plan spectaculos. Astfel, la acest celebru și luxos areal urmează o etapă ce vizează restaurarea și completarea parțială, respectiv împrejmuirea Ansamblului Conacului „Petre P. Carp”, satul Țibănești, comuna Țibănești. Inițiator este a proprietarul monumentalului loc, anume arhitectul Șerban Sturdza. De reamintit că, în 2020, tot la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași a fost depus un dosar în care se solicita restrângerea delimitării zonei de protecție. Arhitectul Sturdza intenționa, așa cum face și cu clădirea-monument a conacului, să refacă întreg arealul și să-l pună în valoare turistică.

Șerban Sturdza a depus documentația, aflată la nivel de studiu istoric

În acest sens, Șerban Sturdza a depus la DJC solicitarea cu numărul 1.626 din 16 iunie 2021, proiectul cu obiectivul „Restaurare și completare parțială împrejmuirea Ansamblului Conacului «Petre P. Carp»”, faza documentației tehnice pentru obținerea autorizației de construire (DTAC), elaboratori și proiectanți fiind arhitecții Șerban Sturdza și Doina Sturdza prin SC. Prodid SRL. Aici trebuie arătat că, de-a lungul anilor, localnicii au făcut distrugeri importante asupra parcului. Ca date istorice, Ansamblul Conacului „Petre P. Carp” este monument istoric de importanță națională. Acesta cuprinde Conacul și Parcul „Petre P. Carp”, anexele gospodărești, mausoleul familiei Carp și biserica „Duminica Tuturor Sfinților”. Aici, de ani buni și cu ajutorul unor tineri pasionați și implicați (atât din țară, dar și din străinătate), Șerban Sturdza a organizat diverse ateliere meșteșugărești ce au vizat reabilitarea și restaurarea întregului spațiu unde se află proprietatea sa.

Clădirea Conacului „Petre P. Carp” este amplasată în grădina reședinței, actualmente parc

Totul este o mărturie unică de coerență pentru organizarea socio-culturală din Moldova secolului al XIX-lea. Clădirea Conacului „Petre P. Carp” este amplasată în grădina reședinței, actualmente parc, și este concepută încă de la primele faze de construcție într-o relație strânsă cu vecinătatea imediată și cea a peisajului și geografiei locului. Moșia de la Țibănești a aparținut familiei Carp încă din secolul al XVII-lea, când armașul Carp Lungul o cumpără de la vistiernicul Enache, în anul 1646. Conacul „Carp” a fost construit în jurul anului 1820 de către Ion Carp. Întors de la studiile din Berlin, Petre P. Carp înfrumusețează domeniul și amenajează un parc în jurul conacului. În parcul acestuia se afla mausoleul familiei Carp, construit în stil neogotic, după planurile inginerului francez Gustave Eiffel. În 1949, domeniul trece în proprietatea Statului comunist și abia în 2007 conacul este retrocedat familiei Sturdza în stare avansată de degradare.

Parcul dendrologic din comuna Țibănești a fost aproape culcat la pământ de intervenția autorităților locale

În anul 2019, parcul dendrologic din comuna Țibănești, care adăpoșteste și celebrul conac al lui Petre P. Carp, a fost aproape culcat la pământ de intervenția autorităților locale. Prin decizia fostului primar Aurica Cobuz, muncitorii Primăriei au secerat mai mulți arbori din parcul dendrologic, tocmai pentru a face spațiu pentru un loc de joacă. Situația însă a degenerat, pentru că arborii tăiați erau protejați prin lege, iar Primăria nu avea dreptul să-i taie.

Mai mult, la mijloc este un litigiu între descendenții marii familii Sturdza și autoritatea locală pe revendicarea suprafeței de 6 hectare, respectiv parcul dendrologic din jurul Conacului „Petre P. Carp”. Cu toate acestea, arhitectul Șerban Sturdza, proprietarul Conacului „Petre P.Carp”, a arătat cum stau lucurile și cum fostul primar Aurica Cobuz recurgea la presiuni pentru a-i forța mâna. Conacul este înconjurat de un parc dendrologic. Parcul are aproximativ 7,82 h (hectare). Vegetația deosebită face ca parcul să fie unul rar. El este protejat prin lege deoarece are specii de copaci rari (nucul sălbatic, pinul negru).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *