Prima pagină » Eveniment-Social » Plan spectaculos pentru refacerea unui monument-simbol al orașului Iași! Lângă acesta a funcționat una dintre cele mai groaznice închisori comuniste – GALERIE FOTO

Plan spectaculos pentru refacerea unui monument-simbol al orașului Iași! Lângă acesta a funcționat una dintre cele mai groaznice închisori comuniste – GALERIE FOTO

05 oct. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Un mare și istoric monument din orașul Iași va fi restaurat și reabilitat! Lângă faimosul imobil a funcționat una dintre cele mai groaznice închisori. Astfel, la Direcția Județeană pentru Cultură Iași, pentru ședința din 6 octombrie 2022 a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorie este depus proiectul privind reabilitarea Ansamblului monument istoric Mănăstirea Galata. Beneficiar este Primăria Municipiului Iași. Totul se află în faza Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții. Ansamblul este format din Biserica „Înălțarea Domnului” (1582), Palatul Domnesc (1726), Turnul Clopotniță (1584) și Zidul de Incintă (1584)

Un istoric monument din Iași va fi restaurat și reabilitat! Lângă faimosul imobil a funcționat una dintre cele mai teribile închisori. La Direcția Județeană pentru Cultură Iași (DJC), respectiv pentru ședința din 6 octombrie 2022 a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorie (CZMI), este depus proiectul privind reabilitarea Ansamblului monument istoric Mănăstirea Galata. Beneficiar este Primăria Municipiului Iași (PMI). Totul se află în faza Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI). Ansamblul este format din Biserica „Înălțarea Domnului” (1582), Palatul Domnesc (1726), Turnul Clopotniță (1584) și Zidul de Incintă (1584). Proiectant este SC Arc Design SRL.

Plan spectaculos pentru refacerea unui monument-simbol al orașului Iași

De reamintit că, în septembrie 2021, PMI a programat o licitație pentru realizarea serviciilor de proiectare în cadrul obiectivului „Reabilitarea ansamblului monument istoric Mănăstirea Galata”. Valoarea estimată a contractului era 400.000 de lei, fără TVA.

„În prezent, se constată fisuri în zidăria anumitor pereți portanți și neportanți. Se pot observa infiltrații din apa subterană la nivelul solului, precum și unele zone afectate de biodegradare. Finisajele exterioare prezintă porțiuni degradate, cu desprinderi și fragmente lipsă, intervenții aparente cu mortar de ciment și instalații parazitare. Tâmplăria din lemn este uzată moral, iar cea care a fost înlocuită cu tâmplărie din PVC nu este corespunzătoare monumentului”, se arată în descrierea actuală a bisericii.

Galata a fost ctitorită, la sfârșitul secolului al XVI-lea, de către domnitorul Petru Șchiopul în partea de vest a orașului Iași

Mănăstirea Galata din Iași este una de maici, ctitorită la sfârșitul secolului al XVI-lea de către domnitorul Petru Șchiopul în partea de vest a orașului. Se află pe un platou de pe dealul Galata, putând fi observată cu ușurință din diferite locații ale Iașului. Biserica, înconjurată de ziduri prevăzute cu creneluri, având un turn clopotniță înalt la intrare, are aspectul unei fortărețe, servind adesea ca loc de apărare și uneori ca reședință domnească. Este un exemplu al influenței muntene asupra arhitecturii moldovenești. Din apropierea bisericii se deschide o frumoasă perspectivă asupra orașului. Ca urmare a dărâmării primei biserici la puțin timp după ridicare, domnitorul Petru Șchiopul a ctitorit o a doua pe un deal din apropierea orașului, care domină valea râului Nicolina. Acest eveniment este relatat astfel de cronicarul Grigore Ureche:

 „Într-acesta an (1583), dacă s-au așezat Pătru vodă la domnie, nu vru să lase în deșert pomana sa, carea o zidisă întăi, mănăstirea Galata din vale, care apoi să răsipisă, ci cu toată nevoința au silit și cu toată osârdiia au zidit Galata în deal, carea trăiește și pănă astăzi”.

Domnitorul Petru Șchiopul nu a reușit finalizarea construcției până la scoaterea sa din scaunul domnilor Moldovei

Lipsind pisania, nu se cunoaște perioada în care s-a construit biserica. Din cronici reiese că zidirea noii biserici, care a primit hramul „Înălțarea Domnului” și a fost cunoscută sub numele de „Galata din deal”, a început în 1583. Tot atunci au fost construite și alte clădiri cu destinație monahală: corpul de chilii pentru adăpostirea călugărilor, stăreția, trapeza și arhondaricul pentru cazarea oaspeților. Domnitorul a înzestrat mănăstirea cu sate și domenii, dăruindu-i acesteia valoroase odoare, obiecte de cult și veșminte, astfel că mănăstirea a ajuns a fi „întru mare pohvală și cu multă cinste, mergându toți domnii în acea svântă dumnedzăiască mănăstire”.

În seara zilei de 17/29 ianuarie 1591, în Biserica Galata, domnitorul Petru Șchiopul s-a căsătorit în secret cu Irina Botezat care era mama fiului său, Ștefan, născut în 1584. Aceasta era o roabă despre care se presupune că ar fi doica celorlalți copii ai domnitorului. La această cununie au participat mitropolitul Gheorghe Movilă al Moldovei, episcopul Ghedeon al Rădăuților, marele logofăt Stroici, vornicul Ieremia Movilă (viitorul domnitor) și egumenul Anastasie Crimca (viitorul mitropolit al Moldovei). Domnitorul Petru Șchiopul nu a reușit finalizarea construcției până la scoaterea sa din scaunul domnilor Moldovei, rămânând neterminate pictura bisericii și construcția zidului înconjurător.

Faimoasă închisoare care a funcționat peste un sfert de secol într-un imobil situat în actualul cartier Galata

Una dintre cele mai teribile povești legate de trecutul orașului Iași se referă la faimoasa închisoare care a existat peste un sfert de secol într-un imobil situat în actualul cartier Galata, chiar lângă Mănăstirea Galata. Aici a funcționat prima închisoare militară din România, iar mai apoi Penitenciarul Central Iași. Au fost închiși, rând pe rând, soldați sau condamnați pentru fapte extrem de violente. Totuși, cele mai interesante secvențe ce țin de trecutul acestui loc fac referire la momentul în care liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu a fost închis, dar și cele de după anul 1945, când aici au fost „găzduiți” spre reeducare opozanții proaspătului instaurat regim comunist în România.

După 1989, istoricii au cercetat îndeaproape toate datele legate de existența acestei închisori. Bazele carcerei au fost puse în anul 1923. Închisoarea a funcționat într-un fost palat al Mănăstirii Galata. Astăzi, își desfășoară activitatea un cămin ce ține de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). Fosta închisoare militară și Penitenciarul Iași au funcționat într-o clădire, fost palat al Mănăstirii Galata, de pe actuala stradă a Azilului din cartierul Galata. Au fost ani buni în care aceasta a avut oameni închiși, de la militari și până la deținuți politici.

De la Zelea Codreanu la tortura aplicată opozanților comunismului

Mai departe, în luna noiembrie 1924, au fost închiși liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și o serie de studenți adepți ai extremei-drepte de la Universitatea din Iași. În mărturiile vremii ce au fost prezentate în lucrarea „Procesele lui Corneliu Zelea Codreanu 1923-1934” se arată că la Galata au fost bătuți și torturați într-o manieră brutală mulți dintre acești tineri, inclusiv Codreanu. O altă etapă lugubră și plină de bestialitate din istoria acestei „instituții” este consemnată inclusiv în Capitolul al II-lea al mărturiilor din dosarul intitulat „Procesul Comunismului”. Paginile cuprind mărturia unui fost deținut politic care a fost închis la Galata.

Așadar, plan spectaculos pentru refacerea unui monument-simbol al orașului Iași, Mănăstirea Galata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025