Un nou plan a fost demarat de Primăria Iași pentru una din cele mai aglomerate zone din oraș. Planul autorității locale cuprinde construcția unei noi străzi pentru a degreva traficul rutier din cartierul Bucium. La noua arteră ar urma să contribuie și dezvoltatorii care vor ridica locuințe în zonă. O astfel de decizie poate cuprinde și alte zone din municipiul Iași
O stradă care va lega cartierul Bucium de zona Trei Fântâni poate schimba complet traficul din această zonă de lux a municipiului Iași. Primăria Iași vrea să facă o nouă stradă de 1,4 kilometri, care va ocoli cartierul de la marginea orașului până la ieșirea pe drumul DN 24. Proiectul municipalității a fost demarat încă de acum câteva luni, iar studiul de fezabilitate a fost deja finalizat. Mai nou, Primăria Iași vrea ca și investitorii imobiliari să contribuie financiar la edificarea noii artere. Cum zona Bucium este deja foarte aglomerată, municipalitatea caută soluții pentru reducerea traficului rutier. Conducerea primăriei a dat deja primele detalii despre acest proiect.
„Dacă vrei să construiești un ansamblu de locuit pe Bucium, case mai mici sau colective, atunci dezvoltatorul trebuie să contribuie la bugetul local cu bani. Aceste fonduri vor fi folosite exclusiv pentru a se crea calea de comunicație. Am vorbit cu arhitectul-șef al municipiului Iași și am cerut găsirea unei soluții”, a precizat primarul Mihai Chirica.
Plan făcut de Primăria Iași. Fonduri de la dezvoltatorii imobiliari pentru strada publică
Primarul Mihai Chirica a explicat și ce trebuie să facă dezvoltatorii pentru a avea acces la drumul repectiv. Practic, noua stradă din cel mai căutat cartier al Iașului va putea fi construită și cu banii celor care vor avea case în zonă.
„Cum poate autoritatea locală să facă acest lucru? Un complex ridicat pe o suprafață anume face ca pentru fiecare metru pătrat persoana respectivă să trebuiască să contribuie la pușculița orașului. Din acești bani, cu această ocazie, vom putea construi cea de a doua cale de circulație. Cei care vor locui acolo vor avea premisa de a pleca și ajunge la timp acasă. În caz contrar, nu avem cum să găsim rezolvare. Nu putem să-i păzim cu bâtele atunci când coboară de pe anumite străzi de pe dealul Bucium sau altele pentru a-i da jos. Unde lasă mașina când vine de pe dealul Bucium?”, a mai spus edilul municipiului Iași.
Cum arată noua stradă din Bucium? Primăria Iași vrea să traverseze tot dealul
Artera de circulație propusă de Primăria Iași face legătură între Șoseaua Bucium și bulevardul Virgil Săhleanu. Strada va începe din Șoseaua Bucium în zona societății Crescento Print, probabil printr-un pasaj suprateran. Artera va continua pe cursul pârâului Vămășoaia până la intersecția cu strada Trei Fantâni. Ulterior, legătura dintre strada Trei Fantâni și bulevardul Virgil Sahleanu se va face printr-un alt pasaj subteran care va ieși în aleea betonată din fața societății Imamus Laser SRL. Lungimea străzii va fi de aproximativ 1,4 kilometri. Primarul Mihai Chirica a explicat și cum poate fi degrevat traficul din zona Bucium de mașini.
„Poate încercăm să facem parcări de biciclete, jos la intersecția cu bulevardul mare și de acolo să se urce într-un autobuz electric. Sunt soluții pe care le avem în atenție. În alte țări acest lucru s-a făcut, însă acolo au avut sprijinul statului prin legislația aferentă. Vom acorda acest lucru în bugetul acestui an”, a mai menționat primarul Mihai Chirica.
Primarul Mihai Chirica încurajează folosirea transportului public
Edilul-șef propune ieșenilor din zona Bucium să folosească mai des transportul public, pentru descongestionarea traficului rutier.
„Pentru zona Bucium cred că ar trebui să ne lăsăm mașinile acasă și să folosim autobuzul. Acesta ar avea o altă frecvență dacă ar fi și strada mai liberă pentru a putea circula. Trebuie să dăm drumul la proiectarea pentru cea de a doua arteră, cea paralelă cu Buciumul, care ne va scoate în Baza 3. Studiul de fezabilitate este gata”, a menționat primarul Mihai Chirica.
În paralel, Primăria Iași a primit finanțare europeană pentru implementarea unui proiect de transport alternativ, Iași Velocity. În acest moment se află în plină desfășurare procedura de achiziție a unui număr de 813 biciclete inteligente mecanice, 37 biciclete inteligente electrice ( cu computer de bord), 80 de triciclete pentru seniori și persoane cu dizabilități. Vor fi amenajate și 50 de stații speciale pentru închirierea bicicletelor. Valoarea estimată a achiziției este de 3,6 milioane de euro, fără TVA.