Prima pagină » Titlurile zilei » Plan incredibil de distrugere a unui habitat din Iași, protejat la nivel internațional! Afaceristul Florin Fotea vrea să aducă o flotă de avioane. Extincția poate fi oprită doar de autorități

Plan incredibil de distrugere a unui habitat din Iași, protejat la nivel internațional! Afaceristul Florin Fotea vrea să aducă o flotă de avioane. Extincția poate fi oprită doar de autorități

17 feb. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Florin Fotea, un afacerist din Iași, vrea să ridice o bază aeronautică într-o zonă protejată din județul Iași. Însă, o asociație din Iași a semnalat faptul că zona cunoscută drept Delta Moldovei se află în pericol odată cu solicitarea depusă de afaceristul ieșean. Dosarul de avizare se află la Agenția pentru Protecția Mediului din Iași. Beneficiarul proiectului susține că vrea să dezvolte zona și că va organiza o dezbatere publică pentru zona protejată

Una din cele mai frumoase zone din județul Iași se află în mijlocul unui scandal uriaș. Delta Moldovei, un areal intrat în patrimoniul internațional, a ajuns motiv de dispută între activiștii de mediu și afaceristul Florin Fotea, cel care vrea să facă o bază aeronautică în zonă. Totul a plecat din toamna anului trecut, când societatea Airagro SRL din comuna Popricani a depus o serie de documentații pentru a obține avizele necesare construcției acestui hangar. Zona vizată este localitatea Vlădeni. Terenul vizat se învecinează pe trei laturi (Est, Vest și Sud) cu aria protejată ROSCI 0222 „Sărăturile Jijia inferioară Prut”.

Conform documentației, hangarul respectiv va fi ridicat la o distanță de 16 metri pe partea de Est a sitului, 63,5 metri pe zona de sud și 70 de metri spre cea de Vest.
Acest lucru i-a făcut pe cei de la „Codrii Iașilor” să ceară explicații. Aflată pe teritoriul a patru comune (Movileni, Țigănași, Vlădeni și Gropnița), Delta Moldovei adăpostește peste 200 de specii de păsări, inclusiv majoritatea zburătoarelor specifice Deltei Dunării.

Dispută pe zona protejată din județul Iași

Activiștii de mediu arată și la ce se poate ajunge în cazul în care construcția hangarului va avansa. Firma Airagro SRL a fost monitorizată încă din toamna lui 2020 după ce a depus documentația.

„Dezvoltatorului care vrea să facă bază aviatică utilitară în paradisul păsărilor Delta Moldovei i se alătură un club de planoriști cu lobby, prin pile și relații. Din fericire, aflăm că biologii cu coloană vertebrală nu își vor compromite reputația girând acest proiect care pune în pericol Delta Moldovei. Este zonă umedă protejată cu triplu statut de protecție! Povestea cu proiectul de construire a unei baze aviatice utilitare la limita zonei protejate supranumită Delta Moldovei continuă”, susțin activiștii de la „Codrii Iașilor”.

Fotea a depus încă din toamna lui 2019 cerere de aviz la Consiliul Județean Iași pentru construirea unui hangar de aviație utilitară pentru agricultură, împrejmuire și racord electric.

Un ONG blamează proiectul pentru noul hangar. Scandalul a apărut în toamna lui 2020

Activiștii de mediu susțin că paradisul păsărilor din județul Iași va fi puternic afectat de proiect, de avioanele care vor decola din baza respectivă și de substanțele împrăștiate. Aceștia au semnalat situația din toamna lui 2020.

„Proiectul zicea de aeroport utilitar, dar nu explică cum vor ajunge avioanele acolo, nimic de pistă, nimic despre impactul de mediu al zborurilor. Zona este un paradis al păsărilor de apă, putând întâlni aici cam toate păsările din Delta Dunării, multe specii protejate. Sunt unele cu cele mai mari efective din țară, de exemplu Ciconia nigra, barza neagră. Este un culoar de migrație pentru mii de păsări, este sit Ramsar sub egida UNESCO. Orice zbor în zonă le poate afecta. Mai mult, am aflat că se mai întâmplă ca aceste aeronave, folosite în special pentru stropirea câmpurilor, să uite duzele deschise și să stropească cu substanțe toxice peste zone neautorizate, motiv pentru care în trecut au primit amenzi considerabile și chiar au avut activitatea suspendată”, mai susțin activiștii.

Varianta administratorului firmei ce vrea să ridice noul hangar

În replică, administratorul firmei Airagro SRL susține că vrea să dezvolte Delta Moldovei și că aceasta nu va fi afectată. În plus, Florin Fotea a menționat că detaliile furnizate de „Codrii Iașilor” nu sunt conforme cu realitatea.

„Se va depune un nou memoriu tehnic săptămâna viitoare la Mediu, raport care va fi public. Cei de la asociația respectivă așa sunt ei, mai nemulțumiți de toate lucurile care vor fi făcute, de faptul că se va dezvolta zona. Am zburat pe acolo și nu am dat încă de sutele de mii de exemplare de păsări din zonă. Am vorbit cu specialiști și o să organizăm o dezbatere publică la APM pentru a sta de vorbă și pentru a vedea cum vom face proiectul. Este o zonă ce trebuie dezvoltată, pentru a se crea locuri de muncă. Ei vor doar să împiedice proiectul”, a menționat Florin Fotea, administratorul AirAgro SRL.

Documente lipsă la APM pentru proiectul din Delta Moldovei

Inițial, firma respectivă a depus o notificare la Agenția pentru Protecția Mediului Iași pentru construirea hangarului în mai 2020. Ulterior, memoriul de prezentare pentru obținerea acordului de mediu a fost depus în august 2020.

„În urma analizei memoriului și a consultărilor avute cu membrii Comisiei de Analiză Tehnică, i s-a cerut în octombrie 2020 refacerea acestuia în integralitate. Până la acest moment, titularul nu a răspuns solicitării noastre”, au menționat reprezentanții APM Iași.

Mai mult, societatea a fost sancționată cu avertisment pentru o serie de nereguli în documentația legată de amenajarea unei piste pentru avioane utilitare într-o zonă agricolă învecinată au aria „Eleșteele Jijiei și Miletinului”.

Paradisul păsărilor la câțiva zeci de kilometri de municipiul Iași

Delta Moldovei, din județul Iași, se întinde pe 1.250 hectare din zona de Nord a regiunii. Sunt patru arii naturale protejate, unde apar frecvent specii vulnerabile la nivel național sau global. În sit apare și cea mai mare acvilă din Europa – codalbul, dar și cea mai periclitată specie de gâscă sălbatică – gâsca cu gât roșu. În Delta Moldovei se află și cea mai mare colonie de stârci, egrete și lopătari din Moldova. Situl poate adăposti la un moment dat peste 20.000 de păsări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`