Prima pagină » International » Plan de ajutor propus de Coreea de Sud în schimbul denuclearizării Coreei de Nord

Plan de ajutor propus de Coreea de Sud în schimbul denuclearizării Coreei de Nord

15 aug. 2022, 12:19,
în International

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a anunţat luni, 15 august, că va propune Phenianului un mare plan de ajutor în schimbul denuclearizării Coreei de Nord. Acest tip de ofertă demult dispreţuită de Coreea de Nord, ar include alimente, energie, dar şi ajutor pentru modernizarea infrastructurii precum porturile, aeroporturile şi spitalele.

Yoon Suk-yeol a făcut această ofertă, considerând că denuclearizarea este „esenţială” pentru o pace durabilă în peninsulă.

racheta balistica a Phenianului

Liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a declarat „gata să-şi mobilizeze” capacităţile nucleare în cazul unui război cu Statele Unite sau Coreea de Sud

Plan de ajutor în schimbul denuclearizării Coreei de Nord

Acest plan de ajutor „va îmbunătăţi considerabil economia Coreei de Nord şi nivelul de trai al populaţiei în etape, dacă Nordul încetează să-şi dezvolte programul nuclear şi se angajează într-un proces real şi substanţial de denuclearizare”, a declarat preşedintele sud-coreean Yoon, în timpul unui discurs ce a marcat aniversarea sfârşitului dominaţiei coloniale japoneze în 1945.

Precizăm că săptămâna trecută, Phenianul a ameninţat că îi va „eradica” pe responsabilii sud-coreeni, acuzând Seulul că ei ar fi principala cauză din spatele epidemiei de COVID-19 din ţară. De asemenea, în iulie, liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a declarat „gata să-şi mobilizeze” capacităţile nucleare în cazul unui război cu Statele Unite sau Coreea de Sud.

Specialiştii regiunii deja au declarat că şansele de a vedea Phenianul că acceptă această ofertă, deja menţionată în discursul de inaugurare al lui Yoon, sunt extremd e mici. Aceştia au amintit de faptul că Nordul, care investeşte o mare parte din PIB-ul său în programul de armament, spune destul de clar de mult timp că nu va încheia un astfel de acord.

Amintim faptul cum Coreea de Nord a efectuat o serie record de teste de armament în acest an, inclusiv lansarea unei noi rachete balistice intercontinentale cu rază lungă de acţiune, ce ar fi a şaptea la număr, o premieră după 2017.

Rachetă aparținând Coreei de Nord a fost lansată în martie

Amintim că în luna martie a acestui an, armata sud coreeană a anunţat că un proiectil neidentificat a fost lansat de Coreea de Nord. Agenţia de presă Reuters a afirmat faptul că Phenianul a lansat ceea ce se crede a fi o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) spre mare, în largul coastei sale de est. Aceasta a fost prima lansare cu capacitate deplină a celei mai mari rachete deținute de Coreea de Nord din anul 2017 şi până în prezent.

”Coreea de Nord a tras un proiectil neidentificat către est”, anunţă într-un comunicat cei cinci şefi ai Statului Major sud-coreean Interarme.

În acest context, paza de Coastă japoneză a transmis un mesaj de alertă adresat unor nave în ceea ce priveşte o presupusă ”rachetă balistică care ar fi fost trasă din Coreea de Nord”. Precizăm faptul că Phenianul are de respectat un moratoriu auto-impus al testelor unor rachete balistice intercontinentale (ICBM) şi arme nucleare, după ce dictatorul Kim Jong Un a participat la o serie de întâlniri diplomatice foarte mediatizate cu fostul preşedinte american Donald Trump, în anul 2018.

Cu toate acestea, negocierile referitoare la o dezarmare nucleară a Nordului au eşuat, iar eforturile preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, în vederea deschiderii unor noi negocieri nu au permis o ieşire din acest impas.

Acum însă, a venit rândul președintelui Yoon Suk-yeol, care anunță un plan de ajutor propus de Coreea de Nord în schimbul denuclearizării Coreei de Nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *