Prima pagină » International » Plafonarea temporară a preţului la gaz în UE, propusă de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Plafonarea temporară a preţului la gaz în UE, propusă de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

05 oct. 2022, 15:15,
în International

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a propus plafonarea temporară a preţului la gaz în UE. De asemenea, liderul a menţionat că este necesar şi un sistem comun de achiziţie a energiei.

Declaraţia preşedintelui CE făcută miercuri, 5 octombrie 2022 a atras atenţia tuturor ţărilor din Uniunea Europeană.

Ursula von der Leyen a propus plafonarea temporară a preţului la gaz în UE

Ursula von der Leyen este de părere că Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gaze naturale, până în momentul în care va putea fi implementat un nou index al preţurilor, precum și un sistem comun de achiziţie a energiei. Asta deși, în urmă cu câteva zile CE se pregătea să renunțe la această decizie.

„Implementarea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta”, a spus șefa Comisiei Europene în plenul Parlamentului European, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

De asemenea, preşedintele CE a ţinut să mai adauge că va oferi explicaţii prin intermediul unei scrisori adresată liderilor din UE, care se reunesc de joi, 6 octombrie 2022, la Praga, în ceea ce priveşte noul sistem comun de achiziţie a energiei.

Şefa Comisiei Europene a atras atenţia ţărilor din UE că trebuie să îşi intensifice protecţia infrastructurii esenţiale, prin realizarea de teste de stres şi supravegherea prin satelit pentru a detecta potenţiale ameninţări.

„Actele de sabotaj împotriva conductelor Nord Stream au arătat cât de vulnerabilă este infrastructura noastră energetică. Este în interesul tuturor europenilor ca această infrastructură esenţială să fie mai bine protejată”, a declarat ea în discursul din PE.

Plafonare a prețului la gaze prin mai multe metode

Comisia Europeană are în vedere o serie de metode distincte de plafoane a preţurilor la gaze, inclusiv unul care să vizeze gazele naturale folosite în producţia de electricitate şi o limită temporară „flexibilă” impusă preţurilor, a transmis marţi comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, potrivit Reuters.

În acest context, statele membre UE au păreri diferite în ceea ce priveşte plafonarea preţului gazelor naturale, în încercarea de a înregistra o inflaţie accelerată, iar şefii de stat şi de Cabinet urmează să dezbată această idee la summitul lor care va avea loc vineri, 7 octombrie 2022.

De asemenea, Kadri Simson a transmis marţi că următoarea mutare a Comisiei va fi ghidată de rezultatul reuniunii de vineri, dar a adăugat că Excutivul comunitar analizează mai multe opţiuni pentru a ţine sub control preţul gazelor naturale, care a explodat ca urmare a diminuării livrărilor din Rusia.

„O variantă posibilă ar fi să analizăm o limitare flexibilă a preţurilor în relaţie cu TTF, într-un mod care să continue să asigure aprovizionarea cu gaze, în special cu gaze lichefiate, a Europei”, le-a spus Kadri Simson membrilor Parlamentului European, făcând referire la preţul gazelor înregistrat la hub-ul Title Transfer Facility din Ţările de Jos. O astfel de măsură ar urma să fie temporară, în timp ce UE lucrează la un preţ de referinţă alternativ la TTF, a adăugat comisarul european.

O altă opţiune ar putea fi lansarea unui „cadru de referinţă” UE pentru un plafon de preţ impus gazelor naturale utilizate la producţia de electricitate, împreună cu măsuri pentru a asigura că nu va creşte cererea de gaze ca urmare a acestei măsuri, a spus Kadri Simson.

15 state au propus plafonul de preţ

Important de precizat este faptul că Franţa, Italia, Polonia şi alte 12 ţări din cadrul Comisiei Europene au îndemnat Comisia să propună un amplu plafon de preţ care să includă toate tranzacţiile angro cu gaze. Însă Germania, cel mai mare cumpărător de gaze din Europa, şi Ţările de Jos se numără printre statele care se opun unei astfel de măsuri. La rândul său, Bruxellesul a avertizat că o astfel de măsură ar reprezenta un risc la adresa securităţii energetice a Europei şi ar perturba livrările de gaze între ţările UE.

Reamintim faptul că Rusia a redus considerabil livrările de gaze spre Europa declanșarea operațiunii militare în Ucraina. Între timp Uniunea Europeană a aprobat legi în regim de urgenţă pentru a-şi umple depozitele de gaze precum şi impozitarea profiturilor excesive ale companiilor din energie pentru a ajuta consumatorii să facă faţă facturilor mărite. Însă în condiţiile în care preţul gazelor este în continuare la un nivel record, multe state UE afirmă că aceste măsuri nu merg suficient de departe.

Conform unei variante de lucru a concluziilor ce vor fi aprobate la summitul de vineri, șefii europeni vor cere Comisiei să propună „soluţii funcţionale” pentru a reduce preţul gazelor naturale prin intermediul unui plafon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`