Europarlamentarul român, Daniel Buda, explică faptul că plafonarea adaosului comercial pentru producătorii români ar avea un efect devastator pentru cei din urmă. Afacerile locale românești vor avea de suferit pentru că ar putea fi nevoite să vândă produse la prețuri mai mici decât costurile de producție.
Vă aducem aminte faptul că la Ministerul Agriculturii se discută despre plafonarea produselor alimentare românești, existând un întreg scandal legat de acest lucru.
Plafonarea adaosului comercial pentru producătorii români ar putea avea un efect devastator
Europarlamentarul Daniel Buda, lider al PNL Cluj, a subliniat recent riscurile asociate cu plafonarea adaosului comercial pentru produsele românești, argumentând că această măsură ar putea dăuna grav producătorilor locali. Într-un context în care discuțiile despre costurile de trai și prețurile produselor sunt tot mai frecvente, Buda avertizează că, dacă se impune un plafon, mulți producători s-ar putea confrunta cu situația de a vinde la prețuri mai mici decât costul de producție. Aceasta ar putea conduce la falimente și, implicit, la o diminuare a ofertei de produse autohtone, favorizând înlocuirea acestora cu importuri.
Din perspectiva sa liberală, Buda consideră că protejarea producătorilor români nu ar trebui să se realizeze prin măsuri restrictive, ci prin crearea unui mediu economic favorabil, bazat pe competiție liberă. El susține că prețurile trebuie stabilite de piață, nu de intervenții guvernamentale, ceea ce ar sprijini nu doar sustenabilitatea afacerilor locale, ci și inovația și diversificarea produselor disponibile.
În plus, Buda face o paralelă cu perioada comunistă, exprimând îngrijorarea că reglementările stricte ar putea reînnoda greșelile trecutului, cu consecințe negative asupra consumatorilor și economiei în ansamblu. Desigur, ceea ce nu spune Daniel Buda este faptul că PNL-ul este complice la un asemenea simulacru pentru că partidul pe care domnia sa îl reprezintă se află la guvernare de 4 ani, timp în care sistematic s-a distrus agricultura românească.
Există un plan pentru falimentarea producătorilor români?
Recent, au apărut suspiciuni că ar exista un plan bine orchestrate pentru a falimenta producătorii români. Într-o situație similară cu „Planul Valev” din anii ’60, mari companii americane precum Cargill, DuPont, Vanguard, Blackstone și BlackRock au achiziționat o proporție semnificativă din terenurile agricole ale României. De asemenea, s-a estimat că aproximativ 40% din terenurile agricole din Ucraina au fost cumpărate. În România, se consideră că scopul acestor achiziții ar fi să profite de dificultățile fermierilor români și să achiziționeze terenuri la prețuri foarte mici. Aceasta ridică întrebări cu privire la o posibilă aplicare a unei strategii asemănătoare cu cea din perioada sovietică.
În contextul influenței tot mai mari a corporațiilor internaționale, se pare că guvernul României se aliniază mai mult intereselor financiare și geopolitice ale puterilor occidentale decât să apere fermierii români. În acest context, companiile străine au cumpărat masiv teren agricol, iar agricultorii locali se confruntă cu dificultăți tot mai mari, atât din interiorul țării, cât și din afară. Recent, a fost adoptată o lege controversată care interzice agricultorilor români să vândă produsele în afara județului în care își desfășoară activitatea. De exemplu, ciobanii din Constanța care produc brânză nu mai pot vinde produsele în alte orașe, precum București sau Brașov. Așadar, se poate vedea clar cum plafonarea adaosului comercial pentru producătorii români ar putea avea un efect devastator ce va duce la falimentări în rândul afacerilor românești făcând loc corporațiilor care vor controla piața de profil din România.