Prima pagină » Actualitate » Plafon de preţ la gaze naturale propus de Comisia Europeană: 275 de euro/MWh, timp de un an

Plafon de preţ la gaze naturale propus de Comisia Europeană: 275 de euro/MWh, timp de un an

23 nov. 2022, 10:37,
în Actualitate

Marţi, 22 noiembrie 2022, Comisia Europeană a propus un plafon la preţul gazelor naturale, la nivelul Uniunii Europene, la valoarea de 275 de euro pe Megawatt-oră pentru derivate cu livrare peste o lună de pe bursă olandeză. Potrivit comisarului european pe energie, Kadri Simson, plafonul ar trebui să fie valabil de la 1 ianuarie 2023. Anterior, Rusia a declarat că nu va livra producția de petrol către statele care vor plafona prețurile la gaz.

Ideea de a plafona preţului la gazele naturale nu a fost salutata de toate statele membre UE. Cea mai recentă propunere a Comisiei Europene va fi dezbătuta de miniştrii europeni ai Energiei la reuniunea lor de joi, 24 noiembrie 2022.

Plafon de preţ la gaze naturale propus de Comisia Europeană: 275 de euro/MWh, timp de un an

Potrivit comisarului european pe energie, Kadri Simson, plafonarea preţului ar putea proteja oamenii de creşterile de preţuri.

„Propunem să punem un plafon pe prețul gazelor TTF pentru a proteja cetățenii și afacerile noastre de creșterile extreme de prețuri”, a menţionat Kadri Simson.

Totodată, el a mai subliniat că mecanismul nu va pune în pericol piaţa europeană.

„Mecanismul este atent făcut să fie eficient, în vreme ce nu pune în pericol securitatea noastră la furnizare, funcționarea piețelor europene de energie și stabilitatea financiară”, a mai afirmat Kadri Simson.

Majoritatea statelor membre ar dori o limită stabilită în jurul valorii de 150-180 de euro pentru Megawatt oră, iar plafonul să fie activat de mai multe ori în decursul unui an.

Mecanismul propus de Comisia Europeană va contribui la evitarea creşterilor mari de preţuri înregistrate în luna august, când la hub-ul de gaze TTF cotaţiile cu livrare în luna următoare s-au apropiat de 314 euro pentru un Megawatt oră (MWh).

Rusia va reduce producţia de petrol către statele europene care vor plafona preţurile

Zilele trecute, vicepremierul rus, Alexander Novak, a declarat că Federaţia Rusă nu va livra ţiţei sau producția de petrol statelor care vor implementa un plafon de preţ. Însă, producţia de petrol se va livra către parneterii „orientaţi către piaţă”. Decizia vine în contextul în care UE ar putea stabili un plafon pentru producția rusească.

Decizia Rusiei vine în contextul în care Uniunea Europeană vrea să interzică din 5 decembrie 2022 importurile de ţiţei rusesc şi achiziţiile de produse petroliere din Rusia din 5 februarie 2023. Unele ţări, precum Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie au menţionat ca companiile vor beneficia de o perioadă de graţie, până în 19 ianuarie, pentru a primi navele ruseşti de transport.

Anterior, Germania s-a opus acestei idei şi a declarat că va aloca 83,3 miliarde de euro pentru plafonarea preţului la gaze şi electricitate. Proiectul va intra în vigoare de la începutul anului 2023, iar pentru 25.000 de companii preţul la gaze va fi plafonat cu 1 ianuarie. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von det Leyen, a criticat planul Germaniei cu privire la compensarea preţurilor la energie. Ulterior, cancelarul german a reproşat lipsa unei soluţii comunitare elaborate la Bruxelles. Mai mulţi membri ai Comisiei Europene şi lideri ai statelor membre UE au criticat planul Guvernului Olaf Scholz de a aloca 200 de miliarde de euro pentru compensarea preţurilor la gaze.

În acest context, Comisia Europeană a propus un plafon de preț la gaze naturale. Potrivit oficialilor UE, mecanismul nu va afecta piața europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`