Pentru a-i surprinde pe cei dragi cu gustări delicioase și interesante, poți prepara o rețetă tradițională rusească de plăcintă cu varză dulce la cuptor. Acestea pot fi servite calde, simple sau cu o lingură de smântână. În plus, sunt gustoase și rece și pot constitui chiar baza pachetelor de a doua zi.
Plăcinta cu varză dulce este o rețetă ce o vei iubi de la prima degustare și o să fie cerută mereu în familie pentru a fi din nou gătită. Umplutura are o aromă specială ce o să poată cuceri și cel mai mofturos membru, în privința mâncării.
Plăcintă cu varză dulce la cuptor
Aceste plăcinte le mai găsești și sub denumirea de Pirojok sau Pirojki și sunt foarte populare în zona Moldovei de peste Prut. Nu se prepară greu, însă necesită puțin timp de așteptare până la obținerea rezultatului final.
Aștepți un timp pentru dospirea aluatului, apoi pentru coacerea plăcintelor. Însă gustul produselor finite merită orice efort și orice timp de așteptare. Urmărește mai jos rețeta completă cu lista de ingrediente și pașii necesari, pentru a pregăti și tu cele mai gustoase plăcinte rusești cu varză.
Pentru a-ți ușura munca, grupează ingredientele pe masa de lucru în funcție de elementele ce compun preparatul. Sunt necesare câteva ingrediente pentru pregătirea aluatului și câteva ingrediente pentru umplutură.
Prin urmare, pentru aluat vei avea nevoie de următoarele ingrediente 500 gr făină; 1 linguriță de zahăr; 1 linguriță de sare; 300 ml lapte; 50 gr unt; 2 ouă și 7 gr drojdie uscată. Pentru umplutură ai nevoie de 1 kg varză proaspătă; 1 ceapă; 1 morcov; 1 lingură de sare de mare; 2 linguri ulei de floarea soarelui și piper proaspăt măcinat. Prima dată începi cu prepararea aluatului care necesită un timp de dospire. Este un aluat clasic de pâine, iar între timp, pregătești și varza pentru umplutură, care are nevoie de un timp pentru a se răci.
Prin urmare, încălzește 100 de ml de lapte, pune-l într-un bol și adaugă drojdia cu zahărul. Amestecă până când acestea se topesc și lasă compoziția să se dezvolte timp de 10-12 minute. Încălzește ușor laptele rămas și topește untul în el.
Cerne făina într-un vas și amestec-o cu sarea, apoi pune în mijlocul ei drojdia amestecată cu laptele, după ce și-a dublat volumul inițial. Amestecă maiaua de drojdie cu făina din vas, turnând treptat și laptele cald.
Adaugă și ou pentru consistență mai elastică a aluatului, apoi frământă aluatul până devine omogen și nelipicios. Îl acoperi cu un ștergar și îl lași la dospit apriximativ 45-50 de minute, sau chiar o oră. Pentru reușita plăcintelor, este necesar ca aluatul să-și dubleze volumul inițial.
Cum pregătești compoziția de varză
Începe prin a toca varza mărunt și amestec-o bine într-un vas, cu o lingură de sare și puțin piper, proaspăt măcinat. Pune-o deoparte pentru a-și lăsa sucul în vas. Curăță ceapa și morcovul, clătește-le cu apă rece și toacă-le mărunt.
Pune uleiul la încins, într-o tigaie adâncă, apoi adaugă ceapa și morcovul și căleste-le ușor pentru a-și degaja gusturile. Scurge bine varza de sucul format și adaug-o în tigaie. Amestecă bine varza cu ceapa și morcovul și lasă-le la preparat 20-25 de minute, la foc mic. Amestecă-le din când în când să nu se ardă. Apoi, lasă varza călită la răcit, până cân se dospește aluatul.
Când aluatul și-a dublat volumul, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Presară puțină făină pe masa de lucru și împarte aluatul în 10-12 bucăți. Modelează bucățile de aluat în forme sferice. Cu ajutorul sucitorului, întinde sferele de aluat în foi subțiri circulare.
Ia câteva o foaie de aluat în mâna stângă și pune pe ea o lingură din compoziția de varză. Apoi unește marginile aluatului peste umplutură, răsucindu-le ușor pentru a nu se desface. Așază plăcintele astfel formate în tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt.
Unge plăcintele cu un ou bine amestecat, folosind o pensulă de patiserie. Coace plăcintele cu varză dulce pentru 30 de minute, la 180 de grade Celsius, sau până când se rumenesc frumos la suprafață. Plăcinta cu varză dulce o servești caldă, sau rece, după preferințe, fiind delicioasă în ambele moduri.