Plăcinta cu mere ca la bunica acasă este un desert irezistibil. Rețeta este una tradițională, transmisă din generație în generație. Secretul pentru un aluat fraged constă în faptul că nu trebuie să îl frământați prea mult. În caz contrar, foile pentru desert vor fi tari după coacere.
Dacă vă plac prăjiturile aromate și cu multă compoziție, aceasta este alegerea perfectă. Plăcinta vă va umple casa de un miros specific resimțit doar la bunica, ce va trezi amintiri din copilărie. Totodată, clătitele cu brânză și smântână sunt un alt desert gustos pe care trebuie să îl încercați.
Plăcintă cu mere ca la bunica acasă, ingrediente necesare
Cu toții trebuie să recunoaștem faptul că gustul plăcintei de mere ne duce cu gândul la copilărie. Aceasta era pregătită cu grijă de către bunica, iar la final aveam parte de o prăjitură fragedă, gustoasă și cu multă compoziție. Pentru prepararea desertului veți avea nevoie de câteva ingrediente ce vor oferi o aromă intensă de vanilie și lămâie. Pentru compoziție veți avea nevoie de două kilograme de mere, 60 grame de nuci, o coajă rasă de la o lămâie, o esență de vanilie, o linguriță scorțișoară și 200 grame de zahăr. Bunica mai întâi pregătea aluatul, apoi se ocupa de compoziție.
Între timp, cât gătea umplutura de mere, acesta era lăsat la rece. Pentru prepararea lui veți avea nevoie de o jumătate de kilogram de făină, două plicuri de zahăr vanilat, 125 grame de zahăr praf, 180 grame de untură, două ouă, două linguri de smântână și un praf de sare. Rețeta originală a bunicii conține untură. Aceasta va oferi o textură fragedă aluatului. Pentru gătirea plăcintei veți avea nevoie de circa o oră la dispoziție.
Cum se prepară aluatul și compoziția prăjiturii cu mere
Cum am menționat și mai sus, bunica pregătea mai întâi aluatul prăjiturii. Într-un bol se vor amesteca toate ingredientele necesare, apoi veți amesteca cu grijă. Secretul bunicii era faptul că nu frământa mult timp aluatul. În caz contrar, după coacere se va obține un aluat tare și nu vă doriți acest lucru. La final, se va împărți în două jumătăți egale ce vor fi împachetate fiecare într-o folie alimentară. Se vor lăsa la frigider pentru o oră. Între timp veți pregăti umplutura de mere. Fructele vor trebui spălate bine, apoi coaja va trebui îndepărtată. În funcție de preferințele fiecăruia, merele pot fi rase cu tot cu coajă. Ulterior, se vor amesteca cu esența de vanilie. Nucile vor fi rumenite într-o tigaie, apoi vor fi tocate mărunt cu ajutorul unui cuțit. De asemenea, puteți opta să le dați și prin mașina de tocat carne. În acest fel, vor fi mult mai fine și nu vor fi sesizate în interiorul plăcintei.
După ce scoateți aluatul din frigider, se va întinde prima foaie într-o tavă tapetată în prealabil cu hârtie de copt. Pentru ca acesta să nu se umfle, bunica îl înțepa pe alocuri cu o furculiță. Peste prima foaie de aluat se va adăuga nuca tocată, coaja de la lămâie, scorțișoara și merele. Trebuie să aveți în vedere că fructele trebuie stoarse de zeama pe care o vor lăsa în bol. Se va nivela compoziția, apoi se va pune zahărul după gust și puțină scorțișoară. La final, se adaugă și ultima foaie de aluat ce va fi înțepată pe alocuri cu o furculiță. Dacă vă place, puteți opta ca ultimul strat să fie uns cu ou. Astfel, plăcinta va căpăta culoare și se va rumeni. Tava va fi pusă în cuptorul preîncălzit la 170 de grade, timp de 50 minute. După ce este gata se va scoate și se va presăra deasupra zahărul pudră. Dacă nu vă place să fie prea dulce, puteți sări peste acest pas.
Plăcinta cu mere ca la bunica acasă este un preparat tradițional gustos și savuros. Aceasta vă va aduce aminte de gustul copilăriei. Desertul este foarte aromat și poate fi pregătit cu orice ocazie. O altă rețetă pe care trebuie să o încercați este cea de biscuiți cu untură și gem.