Prima pagină » Culinar » Plăcintă cu dovleac și cu foietaj din comerț. Rețetă simplă și gustoasă

Plăcintă cu dovleac și cu foietaj din comerț. Rețetă simplă și gustoasă

04 aug. 2024, 15:00,
B, , h, , în Culinar

Ingredientele nu sunt multe și sunt la îndemâna oricui. Deși se poate face și cu aluat clasic, plăcinta cu dovleac și cu foietaj din comerț este deosebită prin gustul crocant, combinat cu savoarea umpluturii, care îl fac un desert delicios.

Rețetă de plăcintă cu dovleac și cu foietaj din comerț

Ingredientele de care ai nevoie pentru acest preparat sunt: 1 kg dovleac ras, 100 g unt, 125 g zahăr, 400 g foi plăcintă subțiri, 100 g unt sau 50 g unt+50 g ulei pentru uns foile, vanilie/scorțișoară (opțional).

În primul rând, curățăm dovleacul de coajă și îl dăm la răzătoare cu găuri mari. După ce am făcut asta, amestecăm dovleacul cu zahăr și untul tăiat. Compoziția o punem într-o oală încăpătoare pe care o vom pune pe aragaz, la foc mic. Călim pentru aproximativ 15 minute, după care stingem focul și lăsăm dovleacul să se răcească complet. Dacă doriți, puteți și să-l puneți în pungi și la congelat pentru iarnă.

Următorul pas este să topim untul și după îl lăsăm să se răcească. Pregătim tava întinzând o folie de copt pe ea și punem o foaie de plăcintă pe care o ungem cu unt topit pe toată suprafața. Apoi adăugăm o a doua foaie peste care iar ungem cu unt. Repetăm procesul cu încă o foaie. Apoi punem un sfert din compoziția de dovleac, pliem capetele foilor la capete și formăm un rulou.

Ungem plăcinta cu ulei sau cu puțin unt și o punem la cuptor, la 180 de grade, pentru 30-35 de minute. După acest timp, lăsăm la răcit, presărăm zahăr pudră și e gata de servire.

Ștrudel cu dovleac, la fel de gustos

Dacă vreți să încercați ceva nou, dar care să aibă același gust autentic de dovleac, puteți încerca rețeta de ștrudel. Pentru aceasta aveți nevoie de: 800 gr aluat foietaj din comerț fără drojdie, 80 gr unt sau ulei de cocos, 800 gr dovleac crud ras, 6 linguri de zahăr, 1/2 linguriță scorțișoară măcinată, un gălbenuș de ou.

Primul pas este la fel, dovleacul ras trebuie amestecat cu zahăr. După asta, încingem untul într-o tigaie, adăugăm dovleacul și gătim pentru 5-7 minute, până apare zeama. După trebuie să întindem aluatul pe o foaie de copt și să-l împărțim vizual în trei părți egale.

Pe partea centrală punem umplutura de dovleac, fără zeamă. Presărăm scorțișoară deasupra și sigilăm capetele de deasupra ca să nu curgă. Apoi tăiem marginile laterale ale aluatului în fâșii pe care le vom trage deasupra, fâșie peste fâșie. Apoi, ungem ștrudelul cu gălbenuș de ou bătut.

Apoi urmează coacerea. Se ține în cuptor pentru 45 de minute, la 190 de grade, până se rumenește frumos și în părțile laterale. După ce se lasă puțin la răcit, este gata de servire.

Atât plăcinta cu dovleac și cu foietaj din comerț, cât și ștrudelul sunt la fel de gustoase și aromate, fiind perfecte atât pe perioada toamnei, cât și în restul anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *