Prima pagină » Culinar » Plăcintă americană cu mere. Cum se prepară acest inedit desert

Plăcintă americană cu mere. Cum se prepară acest inedit desert

01 iul. 2024, 11:06,
BZI.ro, în Culinar

Dacă doriți să încercați o alternativă de la plăcinta clasică de mere, puteți încercat plăcinta americană, fiind o variantă de efect prin aspectul ei, cu aluatul împletit, dar și foarte gustoasă și ușor de preparat.

Rețetă de plăcintă americană

Pentru aluat, avem nevoie de: 300g făină, 30g zahăr, 200g unt rece, un praf de sare, 40ml apă rece, 20ml smântână lichidă pentru frișcă.

În ceea ce privește umplura, avem nevoie de: 600g mere curățate și feliate, 20ml zeamă de lămâie, 150g zahăr tos, ½ linguriță scorțișoară, ¼ linguriță nucșoară, 20g amidon, 25g unt, 1 ou, 1 lingură zahăr tos.

Timpul total de preparare va fi de o oră și 40 de minute, din care va rezulta o plăcintă cu diametrul de 22 de cm.

Pentru un gust mai aromat, puteți folosi mai multe soiuri de mere. Cu cât folosiți mai multe soiuri, cu cât plăcinta va ieși mai aromată. Ideal ar fi să folosiți mere românești, bio, mici, ferme și cu un miros plăcut.

De avut în vedere că untul trebuie să fie neapărat rece și cu grăsime de 80%. Nu folosiți margarină pentru că este mult mai nesănătoasă. Gustul final va ieși pe măsura ingredientelor folosite.

Rețeta nu necesită foarte mult zahăr, având în vedere merele care vor da deja gustul dulce al desertului. Pentru copii, puteți folosi zahăr de cocos sau alt îndulcitor natural.

Modul de preparare

În primul rând veți face aluatul. Se amestecă într-un bol făina cernută cu un praf se sare și zahărul tos. Peste ele se adaugă untul foarte rece tăiat în cubulețe mici. Conținutul îl mixați cu o paletă pentru aluat, până când untul se fărămițează și rămân doar câteva bucăți mari din el.

Apoi, se adaugă apa rece împreună cu smântâna lichidă, tot rece. Totul se mixează până când aluatul se adună la loc. Aluatul rezultat se scoate pe un blat presărat cu puțină făină, se frământă de câteva ori cu podul palmei și se împarte în două.

Una dintre părți va fi mai mare, cât două treimi din aluat. Aceasta se va folosi pentru a forma baza plăcintei. Aluatul se pune în tavă și se presează bine. Marginile în exces se taie, păstrându-se doar 1-2 cm din ele. Tava cu aluatul se va pune la rece.

În ceea ce privește umplutura, se curăță merele de coajă și de cotor și se taie în felii subțiri. Feliile de mere se vor stropi cu zeamă de lămâie proaspătă pentru a se evita oxidarea. Adăugăm zahărul, scorțișoara și nucșoara și amestecăm bine. La final se adaugă amidonul, amestecăm bine și lăsăm amestecul la temperatura camerei pentru 30 de minute.

După acest timp, se pune umplutura în tavă, împreună cu zeama rămasă și se întinde uniform. Din loc în loc putem pune cubulețe de unt. Apoi întindem partea mai mică de aluat păstrată de mai devreme le rece într-o foaie subțire de 3-4 mm, cu diametrul puțin mai mare decât cel al tăvii în care coci plăcinta.  Apoi taie din ea fâșii de 2 cm grosime.

Vom împleti fâșiile peste plăcintă. Ungem cu ou bătut atât marginile aluatului, cât și suprafața plăcintei, peste care presărăm zahăr tos. Plăcinta se coace pentru 40-45 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.

Pentru a putea servi plăcinta americană, trebuie lăsată la răcit mai multe ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
03 iulie 2024
03 iulie 2024