Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Placa de aterom: cauze, cum se formează și cum se tratează?
Placa de aterom: cauze, cum se formează și cum se tratează?

Placa de aterom: cauze, cum se formează și cum se tratează?

13 oct. 2020, 11:01,
în Sanatate

Ateroscleroza, care se caracterizează prin depunerea unei plăci ateromatoase pe peretele arterelor, este principala cauză de deces la nivel mondial și cauza majorității bolilor cardiovasculare, accidentelor vasculare cerebrale și infarctelor.

Ateromul este un depozit gras situat pe o parte a peretelui interior al arterelor. Plăcile aterosclerotice sunt formate din celule sanguine și colesterol rău.

Cum se formează o placă de aterom?

Plăcile aterosclerotice sunt formate din celule sanguine și colesterol rău. Se acumulează de-a lungul anilor pe peretele interior al arterelor provocându-le îngroșarea, întărirea și scăderea elasticității. Vorbim despre ateroscleroză. Este cauzata de un exces de colesterol si evoluează într-o manieră furioasă de-a lungul anilor.

Ateroscleroza apare devreme și treptat din primii ani de viață, apoi evoluează foarte încet pentru a se manifesta în jurul a 30, 40 sau chiar 50 de ani. LDL-colesterolul, sau LDL, este numit în mod greșit „colesterol rău” deoarece, atunci când rătăceste prin fluxul sanguin fără a putea fi metabolizat în celule, ajunge să fie oxidat și de aici încep problemele. Este cauza majorității bolilor cardiovasculare, a accidentelor vasculare cerebrale și a atacurilor de cord.

Care este compoziția unei plăci de aterom?

Placa de aterom este alcătuită din LDL-colesterol sau LDL, acronim pentru lipoproteine ​​cu densitate scăzută, din celule inflamatorii și o coajă fibroasă.

Care sunt simptomele?

În timp, această placă de aterom devine mai mare și calibrul vasului se micșorează. Fenomenul poate atinge mai mult de 70% din diametrul arterei; aceasta se numește stenoză strânsă. Fluxul de sânge devine mai dificil, iar organul din aval, slab vascularizat, se oxigenează mai puțin: această suferință se numește ischemie”, indică cardiologul. Arterele diferitelor organe pot fi afectate.

Risc de rupere

Uneori placa se răspândește brusc și nu treptat, ducând la un sindrom acut (cum ar fi un infarct miocardic). Aici, mai mult compoziția plăcii decât gradul de stenoză va provoca simptome și complicații: vorbim de placă instabilă. Această instabilitate depinde de conținutul de lipide (din ce în ce mai important) și de celulele inflamatorii; în același timp, învelișul fibros al vasului devine mai subțire. Cu cât sunt mai multe lipide oxidate, cu atât coaja este mai mare subțire si cu atât mai periculoasa.

Placa ruptă se poate vindeca spontan. În interiorul arterei, procesele naturale de vindecare sunt mobilizate. Coagularea are ca rezultat un cheag, trombul. Acesta din urmă se vindecă în mod natural ca în timpul unei tăieturi, datorită numeroșilor factori de coagulare a sângelui și a trombocitelor responsabile de inițierea acestui proces. Cu toate acestea, uneori se întâmplă ca „cheagul să persiste și să înfunde artera sau să hoinărească și să-l obstrucționeze puțin mai jos, aceasta se numește embolizare. Este un atac de cord”.

Tratamente: cum se tratează o placă de aterom

În toate cazurile, tratamentul medical se bazează mai ales pe corectarea factorilor de risc care vor reduce consecințele acestei boli difuze care este ateroscleroza și vor preveni dezvoltarea acesteia într-un stadiu mai grav. Atunci când placa este nesemnificativă și nu a provocat nicio repercusiune, această prevenire poate fi suficientă. Când placa a evoluat, trebuie adăugate anumite medicamente: un antiplachetar (cum ar fi aspirina în doze mici) pentru subțierea sângelui, o statină, chiar și în absența dislipidemiei cu scopul de a reduce nivelul colesterolului rău și pentru a stabiliza plăcile aterosclerotice. În cele din urmă, atunci când placa reprezintă o stenoză strânsă, se poate realiza revascularizarea prin angioplastie și plasarea stenturilor sau by-pass-urilor.

Cum se evită formarea plăcilor de aterom

Prevenirea se bazează pe corectarea factorilor de risc cardiovascular, care vor reduce consecințele acestei boli difuze care este ateroscleroza și vor preveni progresia acesteia într-un stadiu mai grav. Prin urmare, este o chestiune de tratare a hipertensiunii arteriale posibile, de a urmări oprirea completă în caz de fumat, de a echilibra diabetul și de a reduce nivelul lipidelor din sânge. Pe lângă cei patru factori de risc convingători și susținuți științific (tutun, hipertensiune arterială, diabet sau colesterol), trebuie sa se renunte si la un stil de viață sedentar, consum excesiv de alcool, poluare, stres, insuficiență renală, obezitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`