Odată cu sosirea primăverii apar pe piață și verdețurile, de aceea trebuie să încerci neapărat să prepari un piure de urzici. Nu ezita să le incluzi în alimentația ta pentru că acestea sunt plante medicinale benefice pentru organism datorită conținutul ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale.
Consumul de urzici poate aduce multiple beneficii organismului, datorită conținutului de vitamine și minerale. Considerate un aliment minune pentru sănătate, urzicile se pot adăuga și într-o varietate de rețete culinare.
Rețeta pentru un piure de urzici cremos și delicios
Preparatele culinare în care urzicile sunt vedete nu ar trebui să lipsească de pe masa ta în nicio primăvară. Dincolo de beneficiile pe care le are această plantă pentru sănătatea orgasnimului (detoxifiere, efect vitaminizant, energizant, analgezic etc.), gustul și aroma sunt de neegalat în bucătărie.
Banalele urzici sunt folosite de sute de ani ca plante medicinale, dar și în rețete culinare pline de savoare. Preparatele cu urzici se fac primăvara, din planta proaspătă, pentru a te bucura de gustul savuros al rețetei.
Se pot prepara din urzici o mulțime de rețete culinare, dar și ceaiuri, decocturi sau tincturi. Poți include urzicile atât în rețete de supe, ciorbe și mâncăruri scăzute, cât și în cele de aperitive sau chiar în aluaturi.
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 750 gr urzici; 1500 ml de apă pentru opărit urzicile; 1 legătură de ceapă verde; 1-2 fire de usturoi verde; 1 lingură de ulei; 20 gr unt; 200 ml lapte fierbinte; sare și piper după gust; puțină pudră de nucșoară (opțional).
Primul pas constă în pregătirea urzicilor. Acestea necesită o atenție deosebită pentru a fi curățate de impurități. Trebuie să te înarmezi cu puțină răbdare și să folosești mănuși chirurgicale pentru a nu te răni. Frunzele urzicilor înțeapă și dau senzația de arsură în contact cu pielea.
Separă frunzele urzicilor de pe lujeri, apoi spală-te în multe ape reci, până când ultima apa iese limpede și fără impurități. După ce le-ai spălat și le-ai scurs, pune multă apă într-o oală și fierbe-o până la primele clocote.
Scufundă urzicile în apa fierbinte și apasă-le în interiorul apei cu o spatulă sau cu o spumieră. Opărește-le timp de 1-2 minute. Apoi le poți transfera într-o sită și lasă-le la scurs.
Mod de preparare
După ce ai pregătit urzicile, poți pregăti și celelalte ingrediente. Curăță ceapa verde și usturoiul verde, clătește-le bine cu apă rece și toacă-le mărunt. Pune o lingură de ulei într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului. Când uleiul este ușor încins, adaugă ceapa și usturoiul verde. Adaugă și puțin unt și amestecă intens ingredientele din tigaie.
Pune urzicile scurse pe un tocător de lemn, toacă-le mărunt și adaugă-le în tigaie. Amestecă-le bine cu ceapa și usturoiul pentru a li se întrepătrunde aromele. Presară sare pentru a le accentua gustul și culoarea.
Presară și puțin piper proaspăt măcinat. Dacă îți place aroma de nucșoară, adaugă și 1/4 linguriță cu pudră de nucșoară, dar nu exagera pentru a nu influența prea mult aroma urzicilor.
Pune și laptele la fiert, într-o cratiță. Lasă laptele să fiarbă până la primul clocot, apoi stinge focul. După ce urzicile sunt bine preparate, transferă-le în recipientul unui blender. Procesează-le cât sunt fierbinți, adăugând și restul de unt.
Apoi diluează pasta rezultată turnând treptat din laptele fierbinte. Adaugă lapte până când obții consistența unui piure cremos. Dacă îl dorești mai fin, trece piureul de urzici prin sită. Poți servi acest piure de urzici când este cald, cu pâine prăjită sau crutoane aromate, îl mai poți servi și cu ouă ochiuri sau cu ouă fierte.