Prima pagină » Culinar » Piure de urzici cremos și delicios. O rețetă savuroasă de primăvară!

Piure de urzici cremos și delicios. O rețetă savuroasă de primăvară!

14 mart. 2025, 11:21,
Redacția BZI în Culinar

Odată cu sosirea primăverii apar pe piață și verdețurile, de aceea trebuie să încerci neapărat să prepari un piure de urzici. Nu ezita să le incluzi în alimentația ta pentru că acestea sunt plante medicinale benefice pentru organism datorită conținutul ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale.

Consumul de urzici poate aduce multiple beneficii organismului, datorită conținutului de vitamine și minerale. Considerate un aliment minune pentru sănătate, urzicile se pot adăuga și într-o varietate de rețete culinare.

Rețeta pentru un piure de urzici cremos și delicios

Preparatele culinare în care urzicile sunt vedete nu ar trebui să lipsească de pe masa ta în nicio primăvară. Dincolo de beneficiile pe care le are această plantă pentru sănătatea orgasnimului (detoxifiere, efect vitaminizant, energizant, analgezic etc.), gustul și aroma sunt de neegalat în bucătărie.

Banalele urzici sunt folosite de sute de ani ca plante medicinale, dar și în rețete culinare pline de savoare. Preparatele cu urzici se fac primăvara, din planta proaspătă, pentru a te bucura de gustul savuros al rețetei.

Se pot prepara din urzici o mulțime de rețete culinare, dar și ceaiuri, decocturi sau tincturi. Poți include urzicile atât în rețete de supe, ciorbe și mâncăruri scăzute, cât și în cele de aperitive sau chiar în aluaturi.

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 750 gr urzici; 1500 ml de apă pentru opărit urzicile; 1 legătură de ceapă verde; 1-2 fire de usturoi verde; 1 lingură de ulei; 20 gr unt; 200 ml lapte fierbinte; sare și piper după gust; puțină pudră de nucșoară (opțional).

Primul pas constă în pregătirea urzicilor. Acestea necesită o atenție deosebită pentru a fi curățate de impurități. Trebuie să te înarmezi cu puțină răbdare și să folosești mănuși chirurgicale pentru a nu te răni. Frunzele urzicilor înțeapă și dau senzația de arsură în contact cu pielea.

Separă frunzele urzicilor de pe lujeri, apoi spală-te în multe ape reci, până când ultima apa iese limpede și fără impurități. După ce le-ai spălat și le-ai scurs, pune multă apă într-o oală și fierbe-o până la primele clocote.

Scufundă urzicile în apa fierbinte și apasă-le în interiorul apei cu o spatulă sau cu o spumieră. Opărește-le timp de 1-2 minute. Apoi le poți transfera într-o sită și lasă-le la scurs.

Mod de preparare

După ce ai pregătit urzicile, poți pregăti și celelalte ingrediente. Curăță ceapa verde și usturoiul verde, clătește-le bine cu apă rece și toacă-le mărunt. Pune o lingură de ulei într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului. Când uleiul este ușor încins, adaugă ceapa și usturoiul verde. Adaugă și puțin unt și amestecă intens ingredientele din tigaie.

Pune urzicile scurse pe un tocător de lemn, toacă-le mărunt și adaugă-le în tigaie. Amestecă-le bine cu ceapa și usturoiul pentru a li se întrepătrunde aromele. Presară sare pentru a le accentua gustul și culoarea.

Presară și puțin piper proaspăt măcinat. Dacă îți place aroma de nucșoară, adaugă și 1/4 linguriță cu pudră de nucșoară, dar nu exagera pentru a nu influența prea mult aroma urzicilor.

Pune și laptele la fiert, într-o cratiță. Lasă laptele să fiarbă până la primul clocot, apoi stinge focul. După ce urzicile sunt bine preparate, transferă-le în recipientul unui blender. Procesează-le cât sunt fierbinți, adăugând și restul de unt.

Apoi diluează pasta rezultată turnând treptat din laptele fierbinte. Adaugă lapte până când obții consistența unui piure cremos. Dacă îl dorești mai fin, trece piureul de urzici prin sită. Poți servi acest piure de urzici când este cald, cu pâine prăjită sau crutoane aromate, îl mai poți servi și cu ouă ochiuri sau cu ouă fierte.

Bugetul.ro
Nenorocit pe viață de Piedone, un producător local și-a plâns public durerea. Șeful ANPC l-a nimicit pe „țăranul român” fără milă
redactia.ro
Dana Budeanu i-a distrus pe Călin și Cristela Georgescu. "V-ați folosit de Biserică ca ultimele scursuri"
Bugetul.ro
Tăcutul patron de la Arabesque, marele magazin de materiale de construcții din România. Afacerile l-au transformat într-unul dintre cei mai bogați oameni din Galați
a1.ro
O femeie și-a comandat o geantă de pe un site preferat de români. A rămas mască atunci când a deschis punga adusă de curier
Playtech.ro
”Salariul” legendar al Andreei Esca, depășit de propria fiică. Alexia Eram are încasări uriașe
observatornews.ro
Vremea se schimbă radical de luni în ţară. Revin ninsorile, iar temperaturile scad cu 20 de grade
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cutremur pe piața media din România. Cum vor fi afectați românii
realitatea.net
Nu răspunde niciodată la numerele de telefon care încep cu aceste cifre. Sunt folosite de escroci pentru a mai da o lovitură
SportpeSurse
Bombă de presă! Idilă în familia lui Trump, după ce detaliile dintre Tiger Woods și Vanessa au făcut înconjurul lumii
Playtech.ro
Sporurile recunoscute la calculul pensiei, în 2025. Legea despre turele de noapte
Dailybusiness.ro
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
RomaniaTV
Iarna se întoarce, un ciclon va aduce ninsori! Elena Mateescu, ANM: Trecem de la 30 de grade C, la temperaturi negative!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Mihai Trăistariu, dezvăluiri despre relația cu Ioana Ignat. De ce a fost părăsit: Ne plăcea să facem dragoste în fiecare dimineaţă
redactia.ro
Povestea lui Răzvan Arnăut, jandarmul împușcat mortal de un coleg. Tânărul a reprezentat România în competițiile europene de sport
ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 martie 2025
14 martie 2025