Prima pagină » Local » Piste de biciclete în zona metropolitană Iași! Două trasee spre Delta Moldovei și Mănăstirea Dobrovăț- FOTO

Piste de biciclete în zona metropolitană Iași! Două trasee spre Delta Moldovei și Mănăstirea Dobrovăț- FOTO

16 mart. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Un proiect privind piste de biciclete în zona metropolitană Iași ar putea beneficia de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Proiectul cuprinde două trasee, în lungime de 36 de kilometri, care să lege orașul de Mănăstirea Dobrovăț și Delta Moldovei

În jurul Municipiului Iași pot apărea noi piste de biciclete. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI) a inițiat un proiect legat de realizarea de piste pentru biciclete în jurul orașului. Asociația ”Zona Metropolitană” Iași a luat în calcul două noi trasee, în lungime de 36 de kilometri, care duc către unele obiective-monument istoric sau monumente ale naturii.

Piste de biciclete în zona metropolitană Iași

Până în momentul de față, au fost propuse două trasee în zona metropolitană Iași. Primul traseu leagă comuna Rediu de comuna Movileni, pe ruta sat Breazu–sat Larga Jijia (Delta Moldovei) și va avea o lungime totală de aproximativ 20 de kilometri. Al doilea traseu propus se află în comuna Dobrovăț pe ruta DJ 247 până la Mănăstirea Dobrovăț și va avea o lungime totală de aproximativ 14 kilometri.

”«ADI Zona Metropolitană Iași» este solicitant eligibil pe acest program de finanțare și avem în pregătire un proiect pentru stabilirea unor trasee pentru pistele pentru biciclete pe teritoriul metropolitan. Primele întâlniri în acest sens le-am avut cu primarul comunei Dobrovăț, primarul comunei Rediu și primarul comunei Movileni cu ajutorul cărora am stabilit rutele pistelor pentru biciclete de pe teritoriul comunelor lor. Alte trasee vor fi stabilite în urma întâlnirilor programate pe teren, în perioada următoare, cu membrii metropolitani”, a spus Grigore Nepotu, directorul Asociației ”Zona Metropolitană Iași”.

Trasee de biciclete în jurul Municipiului Iași

Cei de la ZMI au menționat că vor discuta și cu primarii din alte localități din jurul Iașului pentru extinderea traseelor de biciclete din zona metropolitană.

”Activitatea curentă de identificare și stabilire a traseelor privind pistele pentru biciclete, incluse în proiect, se realizează prin discuții cu reprezentanți ai asociațiilor de transport alternativ și reprezentanții UAT-urilor membre ale ADI ZMI pe teren. Astfel, se pot stabili cele mai potrivite trasee care vor îndeplini obiectivele programului de finanțare pe care va fi depus proiectul”, a mai menționat directorul ”Zonei Metropolitane Iași”.

Primele discuții legate de piste de biciclete în zona metropolitană Iași au fost luate în calcul la nivelul Consiliului Județean.

Fonduri prin PNRR pentru piste de biciclete din județul Iași

Alte trasee vor fi stabilite în urma întâlnirilor programate pe teren. Finanțarea ar putea fi asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Prin acest program ar urma să fie finanțată implementarea a 3.000 de kilometri de piste pentru biciclete în toată țara. Alocarea bugetară este de 247,5 milioane de euro.

”Conform PNRR, investițiile care vizează constituirea rețelei naționale de piste velo și trasee cicloturistice sunt dedicate amenajării pistelor pentru facilitarea transportului între localități apropiate, cu perspective de conectare la traseele naționale și regionale. De asemenea, investițiile vor fi orientate către dezvoltarea traseelor în afara drumurilor publice intens circulate”, a mai spus directorul ”Zonei Metropolitane Iași”.

Noi proiecte depuse la nivel metropolitan în Iași

Reprezentanții ”Zonei Metropolitane Iași” au arătat că vor fi depuse și alte proiecte pentru finanțarea prin PNRR.

”Activitatea principală, în acest moment, a executivului «Zonei Metropolitane Iași» este concentrată pe pregătirea de proiecte cu impact metropolitan, care să genereze dezvoltare socio-economică în comunitatea metropolitană și pe identificarea surselor de finanțare depunerii acestora, precum și a partenerilor potriviți, acolo unde este cazul. PNRR reprezintă o oportunitate importantă pentru dezvoltarea infrastructurii pentru mobilitate alternativă și, de asemenea, pentru dezvoltarea zonei metropolitane Iași”, a mai precizat Grigore Nepotu, directorul Asociației ”Zona Metropolitană Iași”.

Pe lângă pistele de biciclete din zona metropolitană Iași, autoritățile vor să impună și un proiect legat de traficul auto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *