Prima pagină » Stiri si curiozitati » Pisica albă este mai predispusă la cancer de piele! Lucruri mai puţin știute despre animalele de companie – FOTO

Pisica albă este mai predispusă la cancer de piele! Lucruri mai puţin știute despre animalele de companie – FOTO

25 dec. 2023, 10:02,
în Stiri si curiozitati

Împreună cu micuțele pisicuțe negre, pisicile cu blană albă se numără printre rasele de pisici cele mai apreciate și dezbătute. Datorită aspectului lor deosebit, dat de blană albă imaculată, aceste feline au atras întotdeauna privirile noastre, surprinzându-ne cu grația lor.

Cu toate acestea, cât de multe cunoștințe avem cu adevărat despre aceste creaturi fascinante? Dacă despre pisica neagră știm că în majoritatea culturilor este asociată, în mod greșit, forțelor întunericului, pisica albă este în contrast.

Pisicile au culoarea albă datorită genei W

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce unele pisici se nasc albe, răspunsul stă în prezența genei W. Această genă nu conferă blănii culoarea albă, ci maschează gena responsabilă de pigmentarea culorii blăniței pisicii. Practic, pisica are o genă care, în mod normal, ar colora blănița, însă datorită genei W, aceasta rămâne fără culoare, adică albă. Într-un articol recent am vorbit și despre pisica gri, despre trăsăturile speciale a acestei rase.

O caracteristică interesantă a pisicilor albe este variabilitatea culorilor ochilor. În general, acestea pot avea ochi albaștri, verzi, galbeni sau maro, iar uneori se întâlnesc pisici albe cu un ochi albastru și unul de altă culoare. Această diferență se datorează nivelului variat de melanină prezent în irisul fiecărui ochi, influențat, de asemenea, de prezența genei W.

Surprinzător, o parte dintre pisicile albe pot fi surde, iar acest lucru se datorează, de asemenea, genei W. Statisticile arată că între 60-80% dintre pisicile albe cu ambii ochi albaștri sunt surde, în timp ce procentajul este mai mic în cazul celor cu un singur ochi albastru. Această caracteristică poate afecta, de obicei, urechea de pe partea ochiului albastru.

Albinismul reprezintă o altă condiție întâlnită la pisicile albe, acestea neavând gene W care să mascheze pigmentarea blăniței. În cazul pisicilor albinoase, ochii lor prezintă culoarea roz, fiind extrem de sensibili la lumină, dar nu sunt surde.

Datorită lipsei pigmentului de protecție, pisicile albe sunt predispuse la cancer de piele, mai ales în zonele cu mai puțină blăniță, cum ar fi urechile, nasul și pleoapele. De aceea, este recomandat să le protejăm de expunerea excesivă la soare.

Pisica albă aduce ghinion

Contrar unui mit des întâlnit, pisicile albe sunt mămici extraordinare. Ele și-au dezvoltat celelalte simțuri pentru a compensa lipsa auzului și, bazându-se pe instinct, sunt la fel de bune mămici ca oricare altă pisică.

Personalitatea pisicilor albe este complexă, iar ele pot fi timide sau retrase în prezența străinilor. Cu toate acestea, devin extrem de loiale odată ce se obișnuiesc cu familia lor, dezvoltând legături puternice și de lungă durată.

Superstițiile legate de pisicile albe sunt variate. În multe țări, acestea sunt considerate aducătoare de noroc, însă în Marea Britanie, Australia și unele părți din SUA există credința că aduc ghinion. Mai există și credința că dacă pisica albă îți taie calea, vei avea noroc, iar dacă visezi pisici albe, cineva apropiat îți dorește rău sau este necinstit cu tine.

Nu în ultimul rând, multe persoane evită să adopte pisici albe din teamă că acestea ar putea fi surde, însă aceasta nu este o regulă generală. Pisicile surde se comportă normal și, chiar dacă își dezvoltă celelalte simțuri, trebuie protejate mai atent în exterior. Astfel, plimbările în lesă sunt recomandate pentru a le oferi o experiență sigură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`