Prima pagină » Economic Local » Piscicultorii din Iași, disperați că vor falimenta după ce statul îi obligă să plătească o chirie mai mare: „Cine mai mărește de 3 ori chiria acum, într-o situație atât de grea?”

Piscicultorii din Iași, disperați că vor falimenta după ce statul îi obligă să plătească o chirie mai mare: „Cine mai mărește de 3 ori chiria acum, într-o situație atât de grea?”

03 sept. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Piscicultorii din Iași sunt disperați după ce au aflat că vor plăti o chirie mai mare în plină criză financiară cauzată de secetă și pandemie de COVID-19. După ce pandemia de COVID-19 și seceta au provocat importante pierderi financiare în acest sector, piscicultorii sunt revoltați de decizia publicată în Monitorul Oficial și au cerut o întâlnire de urgență cu Adrian Oroș, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)

Piscicultorii din Iași sunt disperați după ce au aflat că modul de calcul privind chiria pentru exploatațiile piscicole va duce la creșterea de 3 ori a tarifelor, în următoarea perioadă. Aceștia au cerut o întâlnire de urgență cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oroș, în urma publicării în Monitorul Oficial a Deciziei Președintelui ANPA nr. 361 din 18 august 2020 privind stabilirea modului de calcul al redevenței minime aplicabile contractelor de concesiune care au ca obiect exploatarea în scop piscicol a terenurilor pe care sunt amplasate amenajări piscicole aflate în administrarea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură.

Diadem Atodiresei: „Cine mai mărește de 3 ori chiria acum, într-o situație atât de grea din cauza secetei și a pandemiei?”

Unul dintre cei mai mari piscicultori din Iași, Diadem Atodiresei, cu 120 de angajați, spune că situația este critică pentru acest sector, iar o astfel de decizie îi va falimenta.

„Cine mai mărește de 3 ori chiria acum, într-o situație atât de grea din cauza secetei și a pandemiei? Cifra de afaceri a fost redusă cu 60 la sută, am pierdut clienții de la Florii pentru că au instituit starea de urgență, acum sper să ne revenim, să ajungem la cifra de afaceri de dinainte de pandemie. Noi am mărit salariile cu un milion, două, am vrut să le arătăm angajaților că ne pasă și de ei, nu vrem să îi pierdem. Costurile mai mari acum sunt cu forța de muncă, cu chiria”, spune inginer Diadem Atodiresei.

Un piscicultor plătește mii de lei lunar chiria pentru terenul unde are exploatația piscicolă

Peștele din ferma Lui Diadem Atodiresei ajunge în pescăriile din aproape toată zona Moldovei, respectiv Iași, Bacău, Suceava, Botoșani și în rețelele de supermarketuri Carrefour, Selgros și Cora. Pentru a-și salva afacerea, ieșeanul a depus proiect în cadrul programului IMM Invest.

„Am luat pe IMM Invest un milion de lei. Am vrut două milioane, banca a aprobat dosarul, Fondul de Garantare a zis că să luăm mai puțin, un milion de lei. O lună a durat aprobarea dosarului pe prima firmă. Pe a doua firmă așteptăm de două luni și jumătate aprobarea de la Fond. Statul trebuie să garanteze prin Fond, despre asta e vorba în acest program, să ușureze situația pentru IMM-uri. Sperăm să rezolvăm situația, să nu mai fim în conflict cu MADR. Chiar tot timpul să fim dați la o parte, să fim la coadă?”, mai spune inginer Diadem Atodiresei de la Ferma Piscicolă Podu Iloaiei.

Președintele ROMFISH: „Suntem dispuși să lăsăm fermele pe uscat, ceea ce în maximum 2 ani le va face complet inutilizabile”

Fermierii din Iași se plâng că toate propunerile făcute către Ministerul Agricultuii au fost ignorate, iar starea de haos din sector și lipsa de profesionalism cu care se confruntă acvacultura românească se mențin. O chirie mai mare ar contribui la falimentul fermelor piscicole.

„Așa nu se mai poate! Ignorarea permanentă a problemelor devenite cronice în sector și umilințele la care este supusă piscicultura din România trebuie să înceteze! Suntem dispuși să lăsăm, după exemplul CEFA Bihor, fermele pe uscat, ceea ce în maximum 2 ani le va face complet inutilizabile”, susține Eugen Cătălin Platon, președintele ROMFISH.

Inginer Diadem Atodiresei: „O să aducem câteva coșuri cu pește în fața Ministerului și le lăsăm acolo”

Reprezentanții Asociației Naționale a Producătorilor din Pescărie (ROMFISH) susțin că decizia privind stabilirea modului de calcul al redevenței minime aplicabile contractelor de concesiune a fost întocmită ilegal, iar fermierii din sector sunt revoltați de lipsa acțiunilor de sprijin din partea MADR. Acvacultorii amenință că vor aduce „peștele din ferme pentru a-l pune la dispoziția celor din Minister spre bună îngrijire”.

„O să aducem câteva coșuri cu pește în fața Ministerului și le lăsăm acolo”, mai spune inginer Diadem Atodiresei.

Piscicultorii din Iași vor să fie tratați la fel ca orice fermier care aduce bani la bugetul de stat

Reprezentanții sectorului piscicol au transmis o serie de cereri către Ministerul Agriculturii unde solicită simplificarea birocrației sufocante, aplicarea legii și adoptarea unei hotărâri de guvern prin care să se dea sprijin tuturor fermelor piscicole care contribuie la menținerea biodiversității și a habitatelor. De asemenea, piscicultorii din Iași solicită distribuirea corectă a banilor europeni către toate fermele piscicole, în funcție de performanțele economice, formarea unor grupuri de lucru între MADR și Ministerul Mediului pentru a opri măsurile abuzive, inventarierea generală a capacităților de producție din piscicultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`