Prima pagină » Sanatate » Mama si copilul » Piramida alimentelor pentru copii
Piramida alimentelor pentru copii

Piramida alimentelor pentru copii

28 oct. 2014, 09:16,
BZI.ro, în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:51011;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Intre 7 si 10 ani, un copil are nevoie nu numai de vitamine si minerale, ci si de produse care ii frunizeaza energia necesara dezvoltarii fizice si intelectuale. Afla care e piramida alimentelor pentru cei mici!
Cerealele, de baza
La baza piramidei alimentelor pentru varsta 7-10 ani sta grupa cereale, care furnizeaza carbohidrati, vitamine, fibre si minerale si este saraca in grasimi. Sunt indicate 6-11 portii zilnice, iar cerealele si sortimentele de paine  vor fi integrale, fara adaos de zahar. O portie inseamna o felie de paine, o jumatate de cana orez sau de paste, 30 grame de cereale, o clatita mica, fara umplutura.
O alta grupa din baza piramidei este reprezentata de fructe, bogate in vitamine si minerale, si fibre, sarace in grasimi. Sunt recomandate 2-4 portii zilnice, intre mesele principale. O portie de fructe este echivalentul unui sfert de avocado, al unui pahar de suc natural sau al unei cani de fructe proaspete.
Indispensabilele legume
Tot la baza alimentatiei echilibrate a unui scolar stau si legumele, 3-5 portii zilnice. Excelente surse de fibre, de vitamine si minerale, sarace in calorii, legumele pot fi consumate la orice masa, crude sau gatite la abur.  O portie de legume inseamna o cana de legume cu frunze, crude (salata verde) sau o jumatate de cana, daca sunt gatite.
Carne, oua, nuci, lactate
Spre varful piramidei se situeaza grupul format de carnea slaba, oua, nuci si legume uscate, surse importante de proteine, de vitamine B, fier, zinc. Este indicat sa se consume zilnic 2 portii din aceasta grupa. O portie inseamna 100 g carne slaba de peste, vita, pui, un ou, o jumatate de cana cu legume uscate, o treime de cana de nuci.
Pe aceeasi treapta se afla lactatele, cu 2-3 portii zilnice, pentru a contribui la aportul zilnic de proteine, calciu, minerale si vitamine. Alege lactatele cu un continut mediu de grasimi si iaurturile simple, fara fructe. O portie de lactate inseamna: o cana de iaurt degresat, o cana de lapte integral, 60 de grame de branza telemea. Afla aici mai multe detalii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024