Prima pagină » Culinar » Pilaf de orez turcesc. Gustul vibrant pe care nu-l vei uita
Pilaf de orez turcesc. Gustul vibrant pe care nu-l vei uita

Pilaf de orez turcesc. Gustul vibrant pe care nu-l vei uita

13 nov. 2023, 11:00,
în Culinar

Acest pilaf de orez turcesc este ușor de preparat și necesită doar cu un minut sau două în plus față de orezul alb obișnuit, dar are mult mai mult gust, deci merită din plin timpul suplimentar acordat.

Multe bucătării, inclusiv cea persană, turcă, cipriotă, greacă și spaniolă, oferă diferite versiuni ale pilafului care sunt delicioase și specifice regiunii și condimentelor locale. Astăzi, îți vom spune cum să faci pilaf turcesc cu orzo, cunoscut și sub numele de Arpa Şehriyeli Pirinç Pilavı, o rețetă ușoară cu multă aromă, perfectă ca fel secundar pentru multe tpuri de mâncăruri.

Cum să prepari un orez turcesc autentic

Ceea ce deosebește acest pilaf de orez turcesc de cel simplu este adăugarea pastelor orzo, care sunt prăjite în oală chiar înainte de adăugarea orezului (și apoi a lichidului). Acest lucru conferă orezului gătit un gust minunat de nucă datorită pastelor prăjite. Orzo sunt paste mici în formă de orez. Cunoscute ca „arpa sehriye” în Turcia, în alte țări (cum ar fi Australia) sunt cunoscute și sub numele de „risoni”. Pentru această rețetă se folosește orez basmati cu boabe lungi, ceea ce asigură că veți obține boabe de orez separate frumos în preparatul final.

Ingredientele de care aveți nevoie sunt 1 lingură de ulei de măsline, 3 linguri de paste orzo, 1 ceașcă de orez alb cu boabe lungi (de exemplu basmati, spălat și scurs), 2 căni de supă de pui, ½ linguriță de sare, 1 lingură de unt sărat și pătrunjel tocat pentru servit. Încălziți uleiul de măsline într-o oală mare și adăugați paștele de orzo. Prăjiți la foc mediu până când orzo se rumenește. Acest lucru se va întâmpla rapid, așa că supravegheați-l cu atenție. Adăugați orezul spălat și scurs și amestecați-l în ulei.

Adăugați supa de pui (sau apă) și sare și așteptați să dea în clocot. Odată ce dă în clocot, reduceți focul la minim, apoi acoperiți cu un capac etanș și gătiți timp de 15 minute (fără să vă uitați!). După scurgerea celor 15 minute, opriți căldura și lăsați să se odihnească încă 10 minute (cu capacul tot închis). Adăugați untul și amestecați cu o furculiță.

Trucuri și sfaturi pentru un preparat reușit

Clătirea orezul cu apă rece ajută la obținerea unui pilaf de orez pufos la sfârșit, cu boabe separate. Orzo se rumenește foarte repede. În timp ce se prăjește în oală, este cel mai bine să-l urmăriți cu atenție pentru a nu se arde.

În această rețetă de orez în stil turcesc am folosit supă de pui dacă pentru ca pilaful de orez să fie mai bogat în arome, dar puteți folosi și supă de legume sau apă. Poți adăuga morcovi tăiați cuburi, mazăre sau porumb în orez atunci când fierbi orezul. Păstrează resturile într-un recipient etanș și le poți păstra în frigider timp de până la 5 zile. Poți adăuga cuișoare, nucșoară, paprika și piper negru pentru a obține un gust extra aromat. De asemena, poți stoarce puțină lămâie proaspătă peste pilaful de orez înainte de servire pentru a-i da o aromă proaspătă și vibrantă. Adăugați și puțin usturoi proaspăt zdrobit atunci când gatiți orezul tucesc. Serviți alături de orice fel de mâncare pe care de obicei o alăturați orezului, cum ar fi tocănițele sau kebabul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *