Sâmbăta, 22 februarie, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuţi la cele veşnice. Această sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea „Moşii de iarnă”. Exista pomenirea morţilor, pentru că Biserica nu vede în moarte sfârşitul existenţei omului. Conform datinilor străvechi, în unele zone ale ţării bătrânii povestesc cum sufletele morţilor vin în această zi pe pământ, în timp ce credincioşii dau de pomană mâncare gătită pentru că spiritele să îi ocolească. Noi prezentam mai multe reţete de cotoroage ca să aveţi de unde alege şi mai ales, ca să nu uitaţi şi să aveţi timp să le preparaţi.
Sufletele trecute în nefiinţă vin astăzi să se hrănească cu mireasmă şi aburii bucatelor pe care credincioşii în gătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul. n această zi obiceiul cere să se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, coliva, colaci, fructe sau chiar şi lumânări aprinse. La mormintele rudelor oamenii trebuie neapărat să aprindă cel puţin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morţilor. Cei bătrâni îşi aduc aminte că Moşilor de iarnă li se mai spunea şi Moşii de piftii şi sâmbăta piftiilor. Mai mult, aceasta este singură zi în care se mănâncă răcituri sau piftii. Dacă acestea nu erau mâncate în totalitate în aceeasta zi, a doua zi erau aruncate. Altfel, frigurile şi-ar fi făcut apariţia în timpul verii.
Piftie pentru Moşii de Iarnă 2020
Azi fierbem răciturile fiindcă sâmbătă se vor împărți de pomană – este Pomenirea Morților sau cum i se mai spune- ,,Moșii de iarnă sau Moșii de pifti”.
Iată rețeta pe scurt după care vorbim de tradiții:
- – 4 picioare de porc
– un ciolan de porc proaspăt + încă unul afumat
– cap de porc
– urechi de porc
– șorici
– o căpăţână de usturoi
– 3-4 morcovi
– 3 cepe
– 1 păstarnac potrivit
– 1 pătrunjel mare
– sare
– foi de dafin
– piper măcinat proaspăt
– una bucata mămăligă și multe castroane și farfurii pentru răcituri
Mod de preparare:
Capetele şi picioarele de porc se trec prin flacără, se taie în bucăţi, se spală şi se pun la fiert. Picioarele, capul, urechile, șoricul şi ciolanul de porc, se fierb în apă rece cu sare, la foc mic, cât să le acopere de o palmă. Aproximativ, punem trei părți apă la o parte carne – (500g carne =1,500l apa). Asta este toată cantitatea de apă, nu se mai adauga deloc fiindcă nu se mai leagă răciturile.
Se fierb la foc mic şi se spumează des, ca să rămână apa limpede. Cam după o oră și jumătate, punem zarzavatul și ciolanul afumat. Lăsăm să fiarbă până se desface carnea de pe os. Curățăm carnea de pe oase după care o împărțim în castroane în proprții egale: şi carne, şi soric şi cartilagiu. Cu bucăţi de morcov fiert, ou fiert tare sau boabe de mazăre, puteți face diferite decoruri în farfurie.
Fie pe fundul farfuriei, fie în partea de sus. Totul depinde de imaginație. Usturoiul îl pisăm și după ce s-a mai stâmpărat zeamă, îi dăm drumul în oală, vânturăm și mai punem sare și piper măcinat, după gust. După aproximativ jumătate de oră, mai degresăm odată după care, cu multă grijă ca să nu tulburăm zeama din oală, punem lichidul peste carnea din farfurie. Se dă la rece și gata reţeta. A doua zi, facem o mămăligă și….. Acum, trecem la obiceiuri și tradiții.
Piftie pentru Moşii de Iarnă 2020
Odată cu Moşii de iarnă, începe etapa celor şapte sâmbete dedicate celor răposaţi intru Domnul, etapă care se încheie cu Sâmbăta lui Lazăr, prăznuita înainte de Săptămâna Mare, Săptămâna Patimilor lui Iisus. Sâmbăta, 5 martie, în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiţi. În Postul Sfintelor Paşti exista şi rânduiala sărindarelor, adică a pomelnicelor pe care credincioşii le aduc la biserică, pentru a fi pomenite timp de 40 de zile. Finalul acestor pomeniri se face în Sâmbăta lui Lazăr, dinaintea Duminicii Floriilor.
La sărbătoarea Moşilor de Iarnă se face pomenirea moşilor şi strămoşilor cei mai îndepărtaţi din neam, de la care se ştiu multe lucruri privind tradiţiile şi obiceiurile religioase, transmise de ei din generaţie în generaţie. Începând cu sâmbăta Moşilor de Iarnă şi pe parcursul celor care urmează, până la Sâmbăta lui Lazăr, chipurile celor dragi comemoraţi în acest interval revin în viaţa credincioşilor cu cele mai frumoase amintiri.
Ca la orice praznic de pomenire, cele mai importante de Moşi sunt coliva, un colac, o sticlă de vin, pomelnicul şi lumânările. După posibilităţi, fiecare credincios poate să mai ducă la biserică, spre pomenire, şi alte bucate preferate de cei pe care îi comemorează. În Banat, astăzi se dau de pomană piftii sau răcituri, cum li se mai spune. Și nu numai în Banat, cam peste tot în România.
Piftie pentru Moşii de Iarnă 2020
În unele zone, oamenii spun că sufletele morţilor vin pe pământ, credincioşii dau de pomană mâncare gătită. Cei trecuţi în nefiinţă vin în această zi şi se hrănesc cu mireasma sau aburii fierturilor în aşa fel încât să le ajungă pentru un an întreg. Potrivit obiceiului, se dă de pomană colivă, colaci, piftie, sarmale, plăcintă, fructe, vin, şi lumânări aprinse. La mormintele rudelor este obligatoriu să fie aprinse măcar două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morţilor.
Bătrânii spun că ziua Moşilor de iarnă mai era cunoscută şi că Moşii de piftii şi sâmbăta piftiilor. Este singură zi în care se mănâncă piftii sau răcituri. Dacă mai rămâneau, a două zi erau aruncate, pentru a preveni astfel apariţia frigurilor în timpul verii. Unii credincioşi nu respecta tradiţia întocmai şi dau de pomană ceea ce i-a plăcut decedatului mai mult să mănânce şi să bea, pe când vieţuia pe pământ, crezând că în felul acesta să vă bucură mai mult de pomană.
Farfuriile cu mâncare gătită care se dau de pomană trebuie să aibă şi tacâmuri, lingura şi furculiţa, pentru că morţii să aibă cu ce servi bunătăţile gatite pentru pomenirea lor şi paharul cu vin alături. Când împart vasele pline cu mâncare, credincioşii trebuie să spună „Cine dă lui îşi dă”.
Credincioşii care mrg la biserică duc de pomană coliva, colaci şi fructe care, după ce sunt sfinţite de preoţi, se dau de pomană, întotdeauna cu o lumânare aprinsă.
Piftie pentru Moşii de Iarnă 2020
Persoanele care primesc pomană de sufletul morţilor trebuie să spună „bogdaproste”, cuvânt care provine din slava veche, „Bogda prostit”, şi care înseamnă Domnul să-i ierte (pe morţii tăi).
Credincioşii care merg la mormintele rudelor decedate trebuie să aprindă, obligatoriu, două lumânări deoarece se crede că la flacăra lor se încălzesc sufletele morţilor. Trebuie spus că, după Moşii de iarnă şi duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, urmează o săptămână, numită săptămâna albă sau a brânzei, când este permis consumul de lapte, brânză şi ouă.
La Moșii de iarnă, nu se lucrează. Femeile care încalcă această poruncă sunt pedepsite să tremure precum piftia şi să li se întoarcă pomană dată. Această zi mai trebuie respectată şi pentru a te feri de nebunie.