Prima pagină » Culinar » Piftie de porc ardelenească: Rețeta bunicii pentru o răcitură perfectă

Piftie de porc ardelenească: Rețeta bunicii pentru o răcitură perfectă

23 dec. 2021, 10:30,
în Culinar

În preajma sărbătorilor, bunica pregătea mereu răcitură. De cele mai multe ori, ea folosea rețeta tradițională însă uneori pregătea și piftie de porc ardelenească. Cu mult usturoi, de o limpezime cum nu ai mai văzut, răciturile bunicii fiind extrem de delicioase.

Cea mai bună piftia de porc pregătită după rețeta ardelenească, bunica o pregătea din picioare și cap de porc. De asemenea, uneori ea mai adăuga limbă și carne de pe ciolan crud. Chiar dacă răcitura din curcan sau vită sunt la fel de delicioase, bunica mereu prefera să pregătească piftia din carne de porc. Piftia de porc pregătită după rețeta ardelenească se încheagă foarte bine chiar și fără gelatină.

piftie de porc ardeleneasca intr-un bol

Este important ca zeama pentru răcitură să fiarbă la un foc mic

Piftie de porc ardelenească: Deliciul nelipsit de pe masa de Crăciun

De cele mai multe ori, bunica pregătea piftia în prag de Crăciun sau alte sărbători. Însă, erau și zile când afară viscolea și era extrem de frig, iar bunica își bucura nepoțeii cu o piftie de porc ardelenească. Acest deliciu e de nelipsit pe masa de Crăciun, având un loc fruntaș în meniul tradițional de Revelion și Crăciun.

Bunica era extrem de atentă să spele forte bine cu ajutorul unei perii. De asemenea, ea rădea cu ajutorul unui cuțit picioarele porcului până acestea deveneau albe și perfect curate. Bunica le mai ținea pentru 30 de minute într-un vas cu apă rece pentru a reuși să le coloreze într-o nuanță roz. Această culoare deosebită se obținea din cauza sângelui care ieșea din ele.

După ce bunica se asigura că piciorușele de porc sunt curate și gata de pus la foc, ea le acoperea bine de tot cu apă. Ea era atentă ca apa să acopere carnea în timpul fierberii cât o palmă. Pentru a obține o răcitură extrem de apetisantă și foarte aromată, bunica știa cât timp și cum să fiarbă carnea.

Pentru a pregăti una dintre cele mai bune piftie din carne de porc ardelenească, bunica curăța mult usturoi. Întreaga familie era înnebunită după răcitura bunicii cu mult usturoi. Pentru a obține acel gust, bunica folosea 7 căței mari de usturoi, pe care îi toca mărunt. De asemenea, bunica adăuga usturoi și când așeza răcitura în farfurii.

piftie de porc ardeleneasca intr-un bol

Pentru a pregăti una dintre cele mai bune piftie din carne de porc ardelenească, bunica curăța mult usturoi

Secretul bunicii pentru o piftie de porc senzațională: Cum fierbea ea răcitura

În ceaunul în care bunica punea carnea și o acoperea cu apă suficientă, bunica adăuga o lingură de sare. De asemenea, boabele de piper și frunzele de dafin erau nelipsite de la fierberea răciturii. După ce toate ingredientele erau adăugate, bunica acoperea zeama pentru răcitură cu un capac pentru o oră și jumătate.

Este important ca zeama pentru răcitură să fiarbă la un foc mic, evitând ca aceasta să clocotească. Bunica lăsa să fiarbă răcitura pentru 3-4 ore. În momentul în care ea observa că apa din bol scade, ea era atentă să adauge la fiecare oră apă cât să acopere carnea.

La final, bunica adăuga restul usturoiului, tocat în prealabil suficient de bine. Ulterior, ea acoperea zeama cu un capac, lăsând amestecul să se îmbibe cu aroma condimentelor. Este important ca în acest moment să fie focul stins, astfel reușind ca zeama să se aromatizeze suficient de bine.

piftie de porc ardeleneasca intr-o farfurie

De cele mai multe ori, bunica pregătea piftia în prag de Crăciun sau alte sărbători

Cum să obții cea mai limpede și închegată piftie ardelenească

Pentru a obține o piftie extrem de bună și limpede, bunica scotea bucățelele solide din oală, cu ajutorul unei spatule. Ulterior, bunica punea carnea la răcorit.  După ce carnea își pierdea din temperatură, bunica așeza carnea în farfuriile de servire.

Bunica adora să aranjeze piftia în farfurii. De fiecare dată, indiferent că le pregătea pentru sărbători sau pentru nepoței, ea le aranja foarte frumos în farfurii. La fel ca marii bucătari, bunica era atentă ca răcitura să nu fie doar gustoasă dar și să arate extrem de bine.

Pentru servirea răciturii, bunica folosea atât farfurii mai mari cât și forme mai mici. Bunica era atentă să strecoare foarte bine zeama de la răcituri. Astfel, reușea să obțină cea mai limpede piftie. Pentru a scurge zeama, ea folosea o sită pe care o tapeta foarte bine cu tifon. În cazul în care tifonul era prea subțire, bunica mai punea și un strat de vată.

De asemenea, pentru a obține răcitura cât mai limpede, bunica schimba destul de des tifonul și vata. După ce toată zeama era scursă, bunica o adăuga cu grijă peste bucățile de carne aranjate în farfurii. Ulterior, bunica le decora cu ajutorul unui morcov fiert, a unui ou și cu pătrunjel verde proaspăt.

Bunica mereu spunea că piftia de porc ardelenească se servește cu hrean cu oțet sau cu sos de hrean cu smântână. Iar pe masa de Crăciun sau de Revelion, piftia de porc era nelipsită, fiind deliciul preferat de întreaga familie.

piftie de porc ardeleneasca intr-un bol

Cea mai bună piftia de porc pregătită după rețeta ardelenească

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Rezultate Titularizare 2025. Edu.ro publică notele profesorilor, înainte de contestaţii
Playsport.ro
Un tânăr a ajuns la balamuc după ce ChatGPT i-a validat teoriile despre metafizică și...
Evz.ro
TVA 11% pentru încălzire. Ce înseamnă pentru facturile din această iarnă
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cum e privită Mihaela Rădulescu în Austria după moartea prematură a lui Felix Baumgartner
Playtech.ro
Pensionarii care ar urma să piardă peste 400 de lei din pensii de la 1 ianuarie 2026. Creşterea anunţată iniţial nu se mai aplică
Dailybusiness.ro
Produsul care aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii din România: „Piața era saturată de cele din Grecia”
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ce se întâmplă cu autopsia lui Felix Baumgartner. Abia acum s-a aflat decizia șocantă a autorităților
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025
Articole similare
Iulian stătea cu prietenii săi pe bancă, când, dintr-odată, a început să se simtă rău! Medicii au încercat o oră să-l resusciteze: „L-am trimis la Institutul de Medicină Legală”
02:00
FOTOVIDEO Iulian stătea cu prietenii săi pe bancă, când, dintr-odată, a început să se simtă rău! Medicii au încercat o oră să-l resusciteze: „L-am trimis la Institutul de Medicină Legală”
S-au afișat rezultatele finale la examenul pentru definitivare! Zeci de contestații au schimbat soarta candidaților. Cine a luat 10?
02:00
S-au afișat rezultatele finale la examenul pentru definitivare! Zeci de contestații au schimbat soarta candidaților. Cine a luat 10?
Bărbosu, celebrul TikToker, speră să dea lovitura la Iași cu mâncarea pe care o gătește. Iată care este planul
02:00
FOTO Bărbosu, celebrul TikToker, speră să dea lovitura la Iași cu mâncarea pe care o gătește. Iată care este planul
Emoții uriașe pentru absolvenții de clasa a VIII-a! Mâine are loc repartizarea computerizată la liceu. Tot ce trebuie să știe părinții și copiii despre admiterea 2025
02:00
Emoții uriașe pentru absolvenții de clasa a VIII-a! Mâine are loc repartizarea computerizată la liceu. Tot ce trebuie să știe părinții și copiii despre admiterea 2025
O EROINĂ A VREMURILOR NOASTRE 
02:00
O EROINĂ A VREMURILOR NOASTRE 
Ce se întâmplă cu angajații Amazon care vor fi concediați. Specialist: „Aceste persoane au cele mai multe șanse să se angajeze pe piața muncii din România fără probleme”
02:00
Ce se întâmplă cu angajații Amazon care vor fi concediați. Specialist: „Aceste persoane au cele mai multe șanse să se angajeze pe piața muncii din România fără probleme”
Enoriașii dintr-o parohie din Iași sunt devastați, după ce preotul lor a luat o decizie la care nu se așteptau: „Am plâns când a plecat părintele mai mult decât când a murit mama”
02:00
FOTOVIDEO Enoriașii dintr-o parohie din Iași sunt devastați, după ce preotul lor a luat o decizie la care nu se așteptau: „Am plâns când a plecat părintele mai mult decât când a murit mama”
Noi stații de reîncărcare a autovehiculelor electrice vor fi amenajate în oraș! Unde își vor putea alimenta oamenii autoturismele
02:00
Noi stații de reîncărcare a autovehiculelor electrice vor fi amenajate în oraș! Unde își vor putea alimenta oamenii autoturismele
Accident grav la Iași. Un tânăr s-a răsturnat cu autoturismul pe care îl conducea. Mirosea puternic a alcool
02:00
Accident grav la Iași. Un tânăr s-a răsturnat cu autoturismul pe care îl conducea. Mirosea puternic a alcool
Astăzi se afișează rezultatele la Titularizare 2025! Doar 221 de posturi stabile, din peste 2.600 disponibile. Majoritatea sunt în oraș, iar mediul rural are cele mai puține oportunități
02:00
Astăzi se afișează rezultatele la Titularizare 2025! Doar 221 de posturi stabile, din peste 2.600 disponibile. Majoritatea sunt în oraș, iar mediul rural are cele mai puține oportunități