Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Pietrele la rinichi pot provoca un blocaj renal. Cum pot fi prevenite

Pietrele la rinichi pot provoca un blocaj renal. Cum pot fi prevenite

10 nov. 2019, 11:23,
în Sanatate

Pietrele la rinichi, atunci cand trec provoaca una dintre cele mai severe dureri fizice pe care le poate experimenta o persoana. Durerea se amelioreaza dupa cateva zile, dar medicii ne sfatuiesc sa nu asteptam sa treaca, ci sa mergem imediat la spital. Descopera cum pot fi tratate pietrele la rinichi si ce complicatii pot da.

Colica renala, durerea care insoteste pietrele la rinichi atunci cand migreaza spre vezica, este, pentru unele
persoane, cea mai puternica resimtita in viata. „Contrar credintei populare, trecerea unei pietre la rinichi odata ce ajunge la vezica nu este partea dureroasa. Durerea incepe de obicei odata ce piatra a migrat de la rinichi in ureter, tubul care transporta urina de la rinichi la vezica. Durerea este de obicei brusca si destul de severa pe o parte a spatelui si poate provoca greata si varsaturi imediate”, spune dr. Brian Benway, directorul Programului
Comprehensive Stone Rinney, de la Spitalul Cerdars-Sinai.

Aceasta durere care apare brusc atunci cand pietrele la rinichi se desprind si calatoresc prin ureter se amelioreaza dupa cateva zile. Dr. Benway spune ca nu ar trebui sa asteptam ca durerea sa treaca, ci sa mergem la spital pentru a fi evaluati cat mai repede. „Alaturi de durere, pietrele la rinichi pot fi uneori asociate cu infectia, care se va manifesta prin prezenta febrei. Mergeti imediat la Urgente, daca aveti dureri puternice cu greata sau febra”, spune el.

Pietrele la rinichi: tratament

Odata ce testele imagistice confirma prezenta unei pietre la rinichi, exista mai multe metode de tratare a acesteia. „Ne uitam la mai multi factori atunci cand decidem tratamentul: Cat de mare este piatra? Exista infectie? In general, functia renala este buna? Durerea este controlata?. Daca piatra este prea mare, atunci exista mai multe metode minim invazive care pot sa o sparga”, completeaza medicul.

Cea mai obisnuita metoda de a extrage pietrele la rinichi este ureteroscopia – calculii renali sunt extrasi prin ureter cu un aparat numit ureteroscop. Mult mai populara este litrotitia extracorporeala. Prin aceasta procedura, pietrele la rinichi pot fi sparte cu ajutorul unor unde sonore generate de un aparat care se afla in contact cu pielea. Litotritia nu lezeaza tesuturile din jurul calculului, nu necesita internare. De asemenea, pacientul se recpuereaza destul de repede. Aceasta metoda poate fi folosita doar in cazul pietrelor cu un diametru de cel mult doi centimetri.

A treia metoda este o procedura cunoscuta sub numele de nefrolitotomie percutana. Este rezervata pentru pietrele la rinichi cu adevarat mari. In acest caz, se face o incizie mica in spatele pacientului si un chirurg foloseste un instrument nefroscop, cu care se sparge si se extrage piatra direct din rinichi.

Capturarea piatrelor pentru analize

„Daca un pacient indeplineste toate criteriile pentru a evita interventia chirurgicala si piatra pare ca poate trece, atunci o vom lasa sa treaca. Sigur, pacientul poate fi ajutat cu unele medicamente pentru durere”, spune dr. Benway.

Pentru acei pacienti care au calculi mici si nu au nevoie de interventii chirurgicale, medicul sugereaza sa incerce sa captureze piatra pentru analiza. „Captarea pietrei este benefica pentru noi. Ne ajuta sa o analizam si sa vedem din ce este facuta”, explica medicul.

Pietrele la rinichi care nu trec pot produce mari pagube organismului daca raman acolo o perioada lunga de timp.”In cel mai rau caz, oamenii isi pot pierde rinichii, deoarece cred ca pietrele au trecut, dar ele de fap au ramas. In timp, rinichii lor ajung sa nu functioneze. Blocarea impreuna cu infectia fac ca piatra sa actioneze ca un abces, iar oamenii se pot imbolnavi critic. Intr-un astfel de scenariu, se poate ajunge la deces”, avertizeaza dr. Benway.

Pietrele la rinichi: prevenire

Deci, cum putem preveni formarea calculilor renali? „Deshidratarea cronica duce la pietre la rinichi”, spune dr. Benway. „Ar trebui sa beti suficient pentru a produce 2,5-3,5 litri de urina pe zi”. De asemenea, adaugarea de citrati in alimentatia dvs. este o modalitate excelenta de prevenire. Se gasesc in lamai, limes si portocale si ajuta prin schimbarea aciditatii in urina. Daca doriti sa beti altceva decat apa, beti o limonada!

Medicul sugereaza, de asemenea, limitarea consumului excesiv de sare si carne. O legatura genetica nu a fost descoperita, dar daca ati avut cazuri in familie, este posibil sa aveti un risc mai mare. Dieta si regiunea geografica sunt factori mai importanti. „Pietrele la rinichi sunt mai raspandite in zonele cu clima mai calda si in locuri cu mai multa obezitate. Incidenta pietrelor la rinichi este in crestere si este mai frecventa la femei decat era inainte. Beti multa apa si mancati fructe si legume”, recomanda dr. Benway.

Vixen studio iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`