Prima pagină » Local » Pietonalul Ștefan cel Mare și Mitropolia Moldovei și Bucovinei sunt zonele cu cea mai mare frecvență a cerșetorilor. Amenzile pot ajunge până la 500 de lei – FOTO

Pietonalul Ștefan cel Mare și Mitropolia Moldovei și Bucovinei sunt zonele cu cea mai mare frecvență a cerșetorilor. Amenzile pot ajunge până la 500 de lei – FOTO

19 mai 2023, 02:00,
Andrei ROTARU în Local

În Iași, la fel ca și în multe alte orașe din țară, cerșetoria este o problemă socială complexă și persistentă. Cerșetorii sunt persoane care, din diferite motive, recurg la strângerea de bani sau a altor bunuri prin rugăminți și apeluri la mila publicului. Mulți cerșetori sunt oameni vulnerabili, inclusiv copii, femei singure, persoane în vârstă sau cu dizabilități. Cerșetorii pot fi văzuți în diferite locuri din Iași, cum ar fi piețe, intersecții aglomerate, stații de autobuz sau în apropierea bisericilor. Șeful Poliției Locale Iași susține că pietonalul Ștefan cel Mare și Mitropolia Moldovei și Bucovinei sunt zonele cu cea mai mare frecvență a cerșetorilor

Cauzele cerșetoriei sunt variate și pot include sărăcia extremă, lipsa locurilor de muncă, lipsa de adăpost, dependența de substanțe, probleme de sănătate mentală sau fizică, uneori chiar traficul de persoane.

Pietonalul Ștefan cel Mare și Mitropolia Moldovei și Bucovinei sunt zonele cu cea mai mare frecvență a cerșetorilor

cerșetorie iasi (2)

Cerșetorii apelează la mila publicului și strâng sume consistente de bani

Șeful Poliției Locale Iași, Liviu Zanfirescu, a indicat că zonele cele mai propice pentru cerșit sunt în apropierea bisericilor ortodoxe. În timp ce credincioșii ortodocși sunt mai dispuși să ofere bani, fenomenul nu are loc în aceeași măsură în rândul catolicilor, potrivit șefului Poliției Locale Iași.

„Cele mai frecvente locuri de cerșetorit sunt în preajma lăcașe de cult din Iași și în locurile aglomerate. În general, un număr mare de oameni întreține acest fenomen, oferănd bani cerșetorilor.”, declară Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale Iași.

Poliția Locală Iași monitorizează și controlează activitatea cerșetorilor în oraș, iar una dintre zonele cu cea mai mare concentrație a acestora este pietonalul Ștefan cel Mare și Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Cu toate acestea, oficialii au subliniat că numărul de plângeri legate de cerșetorie este relativ scăzut, iar majoritatea cerșetorilor sunt sancționați de patrulele Poliției Locale. Eforturile pentru amendarea cerșetorilor și interzicerea acestei practici contribuie la menținerea sub control a fenomenului de exploatare a acestora și la asigurarea derulării anchetelor în desfășurare.

„Cei mai mulți cerșetori sunt întâlniți pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt și în incinta Mitropoliei Moldovei și a Bucovinei. În general, aceștia se adună în zonele aglomerate din Iași. Mare parte din cerșetori sunt amendați de către patrulele de la Poliția Locală Iași. Amendarea cerșetorilor și scoaterea acestui obicei în afara legii ne ajută să ținem sub control fenomenul de exploatare a cerșetorilor și în cursul unor anchete”, mai susține șeful Poliției Locale.

Câte amenzi s-au aplicat pentru cerșetorie?

cerșetorie iasi (3)

Cersetorii pot fi văzuți în diferite locuri din Iași, cum ar fi piețe, intersecții aglomerate, stații de autobuz sau în apropierea bisericilor. Ei folosesc diverse metode pentru a atrage atenția publicului și a solicita ajutorul, cum ar fi afișarea unor plăcuțe scrise cu povestea lor, cântatul sau cerșitul direct

În primele luni ale anului 2023, municipiul Iași a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor de cerșetorie, conform datelor furnizate de autoritățile locale. Potrivit acestora, au fost aplicate 816 amenzi pentru cerșetorie, însumând o valoare totală de 106.930 de lei. Comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior, valoarea amenzilor a fost de două ori mai mare, semnificând o creștere a fenomenului de cerșetorie în oraș.

„De la începutul anului s-au aplicat mai multe amenzi pentru cerșetorie. Conform legii 61 din 1991, articolului 2, punctul 3, amenda pentru cerșetorie poate fi cuprinsă între 100 și 500 de lei. Persoanele care sunt depistate că solicită sume de bani de la necunoscuți pe domeniul public sunt sancționate de echipele care patrulează pe străzile Iașului”, mai spune Liviu Zamfirescu.

Așadar, pietonalul Ștefan cel Mare și Mitropolia Moldovei și Bucovinei sunt zonele cu cea mai mare frecvență a cerșetorilor. Aceștia apelează la mila oamenilor pentru a strânge sume consistente de bani și riscă amenzi usturătoare, dacă sunt depistați de polițiștii locali.

Comentarii
  • Aia patruleaza in zona cu gura pe dealuri. Nu mai spun ca si aia cu caii sunt doar pentru foto. Ce nu se stie? Nu se stie ca din totdeauna acest bulevard, mult mai mult vca altele, este invadat de cersetori? Sau ca agentii dau amenzi la cersetori din carnetele, fara sa se mai atinga de ei, lasandu-i in continuare acolo dar cu amenda data ca sa vada seful ca el a fost activ?

  • Daca Politia nu ar fi mână în mână cu clanurile de interlopi care se întreţin din aşa-zoşi cerşetori, pietonalul – strazile centrale din Iasi nu ar fi pline de cerşetori şi ţigani.
    Poliţia Iaşi – o mare labă…

  • locuitor in zonă

    Poliția Locală stă în mașină puțin mai încolo la capătul străzii și mai fugărește câte un șofer care lasă pe cineva în fața Palatului. Sunt puturoși la maxim, nu s-ar da puțin jos din mașină să alunge un cerșetor, e sub demnitatea lor.

  • Cersetotii si BOR sunt mana in mana. De ce cersetorii nu stau si in fata catedralei catolice?

  • Pe vremea cand circulau masini pe acolo, erau mai putini cersetori. Redati circulatiei auto blv. Stefan cel Mare! Nu foloseste la absolut nimic pietonalul. Sunt doar niste cocioabe amarate care cand ace, brice si carice, care dau un aer de targ prafuit si sarac unei localitati cu pretentii de capitala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *