Prima pagină » Economic Local » Piețele din Iași sunt invadate de oameni în plină pandemie COVID-19: Cozi imense sunt supravegheate de oamenii legii. Agenții economici au reduceri la taxe

Piețele din Iași sunt invadate de oameni în plină pandemie COVID-19: Cozi imense sunt supravegheate de oamenii legii. Agenții economici au reduceri la taxe

05 mai 2020, 04:00,
Vlad Alexa în Economic Local

Zilele acestea, piețele agroalimentare din Iași au fost pur și simplu invadate de clienți. Așezați la cozi imense pentru a respecta măsurile de protecție în plină criză, oamenii au așteptat chiar și ore întregi ca să-și poată face cumpărăturile de produse proaspete. În contextul pandemiei COVID-19, care generează efecte negative mai ales în rândul micilor comercianți, municipalitatea a redus la jumătate chiriile pentru cei care au contracte cu EcoPiața. Pe lângă comercianții tradiționali, în această perioadă au apărut și multe mărfuri fără acte de proveniență

Piețele agroalimentare din Iași au fost luate cu asalt zilele acestea, la începutul lunii mai. Oamenii s-au așezat la cozi imense de câteva sute de metri și au așteptat cu orele pentru a-și face cumpărăturile de legume și produse proaspete, asta la distanță de câțiva pași unul de altul și dotați cu măști și mănuși de protecție. Pentru că a fost un weekend urmat de un început de săptămână extrem de aglomerat, autoritățile locale au intervenit cu echipaje suplimentare pentru a supraveghea zonele din piețe.

„În perioada 30 aprilie – 3 mai 2020, polițiștii locali au întreprins acțiuni pentru combaterea faptelor antisociale, pentru menținerea ordinii și liniștii publice, precum și pentru diminuarea răspândirii virusului SARS-COV-2. Acțiunile s-au desfășurat, în mod deosebit, în zona piețelor agroalimentare unde s-au produs aglomerări de persoane și vehicule”, au declarat oficialii Poliției Locale Iași.

Chiriile pentru spațiile comerciale au fost reduse la jumătate

În contextul pandemiei COVID-19, care generează efecte negative înregistrate în domeniul economic, municipalitatea ieșeană a elaborat un proiect de hotărâre care are drept scop reducerea cu 50 la sută a chiriilor datorate de către operatorii economici sau persoanele fizice care au contracte de folosință a unor spații aparținând SC EcoPiața SA.

„Documentația care a stat la baza inițiativei stipulează că, începând cu data de 1 aprilie 2020 și până la încetarea stării de urgență, pe teritoriul României se poate acorda o reducere de 50 la sută din cuantumul tarifului de folosință datorat de operatorii economici sau persoanele fizice care dețin contract de folosință asupra unui spațiu, teren, stand la bazar sau tarabă, încheiat cu SC EcoPiața SA și a căror activitate a fost afectată. De asemenea, în urma unui amendament depus și aprobat în Consiliul Local, reducerea de 50 la sută se aplică și agenților economici a căror cifră de afaceri a înregistrat o scădere mai mare de 50 la sută”, se arată în proiectul de hotărâre.

Atenție la produsele de sezon și la comercianții ambulanți

În această perioadă au apărut numeroși comercianți care mai de care mai suspecți, oferind spre vânzare produse alimentare. Este recomandat să evitați consumul acestora dacă nu sunteți sigur de proveniența lor. Oamenii legii au însă în evidență persoanele care nu pot prezenta dovezi referitoare la proveniența sau calitatea mărfii vândute, mai ales dacă este vorba despre produse alimentare.

„Polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului au sancționat contravențional, conform Legii 12 din 1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, cu amendă în valoare de 2.000 lei, pe numita V.F., întrucât a fost depistată în timp ce comercializa diferite produse fără a putea justifica proveniența mărfii”, au mai declarat oficialii Poliției Locale Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *