Prima pagină » Eveniment-Social » Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei și expoziția temporară „Colecții și colecționari”, la Palatul Culturii din Iași
Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei și expoziția temporară

Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei și expoziția temporară „Colecții și colecționari”, la Palatul Culturii din Iași

16 iul. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

În această perioadă, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”. Astfel, în perioada 16 iulie – 17 octombrie 2021, la Palatul Culturii din Iași, sub genericul „Orientalia. Un diavol al vitezei din timpuri trecute: surugiul”, va fi expus unul dintre cele mai frumoase și complete costume de surugiu din țară.
În plus, la Palatul Culturii are loc și expoziția temporară „Colecții și colecționari – donația prof. univ. dr. Aldea Adrian Sorin și dr. Aldea Rodica”

Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”. Astfel, în perioada 16 iulie – 17 octombrie 2021, la Palatul Culturii din Iași, sub genericul „Orientalia. Un diavol al vitezei din timpuri trecute: surugiul”, va fi expus unul dintre cele mai frumoase si complete costume de surugiu din țară. Aflat în patrimoniul Muzeului Unirii din Iași, acest exponat datează din anul 1865 și a fost achiziționat de la Elena Brătianu, în 1957.

Costumul, compus din cinci piese

Costumul este compus din cinci piese: vestă, manta (gheba), pantaloni, jambiere și cingătoare îngustă cu ciucuri. Hainele sunt confecționate din postav de lână (aba) și sunt decorate cu ceaprazuri, ce marchează liniile croiului, și motive geometrice, constând din spirale și meandre, migălos cusute cu arnici și suitaș de culoare roșie, neagră, verde, galbenă și albastră.
Publicul este invitat la Palatul Culturii pentru a putea admira acest minunat costum ce a fost prezentat mai rar publicului. Micro-expoziția va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, fiind accesibilă între orele 10:00 și 17:00 (de marți, până duminică; accesul ultimului vizitator se va face la ora 16:30), cu respectarea normelor sanitare impuse în această perioadă.

Expoziția temporară „Colecții și colecționari – donația prof. univ. dr. Aldea Adrian Sorin și dr. Aldea Rodica”

Muzeul de Artă din cadrul CMNM Iași organizează în perioada 21 iulie – 3 august 2021, la Palatul Culturii din Iași, expoziția de arte vizuale „Colecții și colecționari – donația prof. univ. dr. Aldea Adrian Sorin și dr. Aldea Rodica”. Vernisajul va avea loc miercuri, 21 iulie 2021, de la ora 18:00. Lucrările de pictură și sculptură etalate în cadrul acestei expoziții sunt selectate din colecția prof. univ. dr. Adrian Aldea și dr. Rodica Aldea, donată Muzeului de Artă Iași în anul 2014.
Publicul va putea admira creații semnate de prestigioși artiști români, precum: Rudolf Schweitzer-Cumpănă, Traian Brădean, Angela Popa-Brădean, Constantin Piliuță, Ion Pacea, Dan Hatmanu, Liviu Suhar, Corneliu Medrea, Gheorghe Coman, Doru Andrii etc. Curatorul expoziției este dr. Corina Cimpoeșu, muzeograf în cadrul Muzeului de Artă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`