Au fost decernate Premiile UNITER, ajunse la cea de-a 30-a ediție. Gala aniversară, prima fără inițiatorul Ion Caramitru, a avut loc la Palatul Culturii din Bistrița. Aceasta s-a bazat pe un concept realizat de regizorul Radu Afrim, menit să ofere o privire spre viitor și să aducă în atenția publicului artiști tineri. De altfel, portretele și invitațiile la teatru ale acestora au fost proiectate pe scenă de-a lungul evenimentului.
În acest context, premiul pentru cel mai bun spectacol a fost adjudecat de „Plugarul şi Moartea” de Johannes von Tepl, dramatizarea și regia Silviu Purcărete, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi.
Premiul a fost înmânat de directorul UNITER, care a vorbit despre importanța continuității și a respectului în breaslă, indiferent de vârstă sau experiență. De altfel, respectul și empatia au fost cuvinte-cheie în discursurile mai multor laureați.
La categoria Cea mai bună regie a fost distins Horia Suru, pentru integrala „Trilogia Minelor” de Csaba Székely, Teatrul Dramaturgilor Români, București. „Trilogia Minelor” este un experiment serial, compus din trei spectacole diferite jucate în trei seri consecutive, dar gândite pentru același public, pentru a recrea, conform regizorului, apropierea pierdută în pandemie.
Cea mai bună scenografie i-a revenit lui Cosmin Florea, pentru spectacolul „Trei piese triste”, scenariul și regia Radu Afrim, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi.
Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal i-a revenit lui Lóránd Váta pentru rolul Lopahin Iermolai Alexeevici din spectacolul „Livada de vişini” de A.P. Cehov, regia Yuri Kordonsky, Teatrul Maghiar de Stat Cluj. În discursul său, acesta a subliniat nevoia de iubire și onestitate în teatru.