În cursul nopții de miercuri, 6 iulie 2022, un ieșean a sesizat o avarie la una dintre conductele de apă ale ApaVital. Îngrijorat de situație, el a sesizat imediat furnizorul de apă al Iașului, în legătură cu pierderile mari de apă din Podu Roș, în spatele bulevardului Socola. Reprezentanții ApaVital, deși au fost anunțați de problemă, au trimis o echipă de remediere a situației abia dimineața, la ora 08:00, când deja se pierduse o cantitate considerabilă de apă.
ApaVital a anunțat, recent, că vor avea loc întreruperi de apă în comunele de pe raza județului Iași, din cauza consumului foarte mare de apă și a resurselor limitate. Aceștia au îndemnat oamenii să folosească apa doar în scop menajer pentru a conserva resursa lichidă, deoarece anul acesta seceta se înrăutățește.
Pierderi mari de apă în Podu Roș
Având în vedere seceta din ultima perioadă și măsurile care au fost luate pentru a rezerva resursele de apă de către ApaVital, fiecare strop este important, în această perioadă. De aceea, un ieșean, în cursul nopții de miercuri, 6 iulie 2022, imediat ce a constatat o avarie la una dintre conductele furnizorului de apă ce rezulta în pierderi de apă, a sesizat ApaVital, pentru a remedia cât mai repede situația. El a făcut sesizarea în jurul orei 23:00, dar reprezentanții companiei l-au anunțat că, cel mai devreme, pot trimite un echipaj dimineața următoare. Până la intervenția echipelor firmei, apa a curs timp de aproximativ 9 ore.
„Am sunat la ApaVital la ora 22:56, știu despre această avarie, au anunțat conducerea, dar, ce să vezi, o să vină mâine dimineață să o rezolve. Am ieșit aseară de la serviciu la 21:30, iar când plecam spre casă am văzut avaria asta, aici, în spatele bulevardului Socola. Am sesizat ApaVital, dar au zis că ajung dimineață să facă reparațiile. Au ajuns în jur de ora 08:00. Unul studiază, 10 stau pe lângă!”, a spus reclamantul, Paul Sava.
Reacția ApaVital: „Este vorba despre o pierdere la o conductă, nu o avarie”
Purtătorul de cuvânt al ApaVital, Răzvan Manolache, susține că pierderea de apă nu a fost suficient de mare încât să fie considerată avarie, deși, din imagini, se poate vedea clar cum aceasta curge cu presiune destul de mare din conductă.
„În situații în care există pierderi la conducte, se face o primă evaluare a dimensiunii acesteia și, dacă este în afara programului de lucru și nu suportă amânare, se intervine imediat ce începe programul de lucru de a doua zi. Ca să nu încurce cetățenii, ea se direcționează către un sistem de canalizare și se semnalizează, după caz, dacă este nevoie, locul de intervenție. Nu există echipe de reparații noaptea, decât în situații în care există avarii. Acum este vorba despre o pierdere la o conductă, nu o avarie. O avarie înseamnă o pierdere de dimensiuni mari. Se face evaluare la nivelul dispeceratului și se stabilește care sunt prioritățile”, a explicat purtătorul de cuvânt ApaVital.
Acesta a mai ținut să precizeze că, în aceeași zi, echipele ApaVital au intervenit și au lucrat până târziu, pentru a remedia 7 avarii, lucrătorii terminându-și programul foarte târziu și, de aceea, nu au putut interveni, în afara programului, pentru a remedia situația din Podu Roș.
„În cursul zilei de ieri am avut aproximativ 7 lucrări de intervenție majore care au ținut personalul până seara, la ora 20:00. Oamenii ăia au lucrat suficiente ore, nu se mai putea lucra efectiv și seara” , a mai adăugat purtătorul de cuvânt ApaVital, Răzvan Manolache, în legătură cu pierderile mari de apă din Podu Roș.
Bine ca lasati oamenii fara apa cu zilele si ii sfatuiti sa nu faca risipa…. ca pe voi va doare-n bascheti de apa pierduta in cele 10 ore. Si este exact asa cum a spus si dl , vin cate 10 si muncesc maxim 2, si aia cu pauze dese. Si cand in sfarsit, dupa zile si zile, reusesc sa termine, peste putin timp vin si sparg din nou…ca nu i treaba buna. O adevarata bataie de joc.
Esti idiot, baiete. Fiecare are treaba lui. Cand sapa buldo, ceilalti stau, doar nu vrei sa-si utilizeze unghiile din dotare, ca sa nu stea degeaba. Cand altul sudeaza, ceilalti stau, ca nu au ochii lui Superman, sa faca si treaba sudorului. Si tot asa mai departe.
Acesta este stiul Aapa vital de a rezolva avariile!! Nu le pasa!!! Oricum apa risipita aiurea o vor plati tot iesenii, ca doar deh ei trebuie sa circule cu masinile de serviciu si in concedii!
Am un vecin care lucreaza la apa vital si are masina de serviciu si o foloseste si in concediu, deoarece el are un cazan de masina cu care nu circula deloc, ca deh, de ce sa nu foloseasca el pe banii iesenilor duster-ul de serviciu?