Pierderea mirosului poate fi un simptom mai evident al unei infecții cu coronavirus decât orice alt simptom cunoscut până acum, cum ar fi febra, spun cercetătorii britanici. Studiul lor a arătat că patru din cinci persoane cu o pierdere bruscă a mirosului sau a gustului au fost pozitive pentru anticorpi anti-coronavirus și, prin urmare, au contractat COVID-19.
Mulți pacienți cu Covid-19 prezintă pierderea gustului (ageusia) și/sau a mirosului (anosmie). În aprilie, un studiu realizat de Institutul Pasteur la sfârșitul lunii martie 2020 pe 661 de persoane de la un liceu din Crépy-en-Valois (Oise) a relevat că pierderea mirosului și gustului sunt cele două simptome care au o valoare predictivă foarte puternică în favoarea infecției.
Pierderea mirosului, un indicator „extrem de fiabil” al Covid-19
Ce se întâmplă dacă pierderea mirosului se dovedește a fi un indicator mai fiabil al unei infecții Covid-19 decât tusea sau chiar febra? Cercetătorii de la University College London Hospitals NHS Foundation Trust susțin această ipoteză într-un studiu publicat în revista Plos Medecine.
Oamenii de știință susțin că pierderea acută a mirosului sau a gustului este un indicator „extrem de fiabil” al infecției și ar trebui acum considerată la nivel global ca un criteriu pentru autoizolare, screening și identificare a cazurilor contacte, noteaza Sante Magazine. Studiul lor, bazat pe o cohortă de persoane ale căror date de sănătate provin din centrele de îngrijire primară din Londra, a constatat că 78% dintre persoanele care au raportat pierderea bruscă a mirosului și/sau gustului în timpul apogeului pandemiei au avut anticorpi „anti-SARS-CoV-2”. Dintre aceste persoane, 40% nu au avut tuse sau febră.
Un simptom mai puțin echivoc decât febra și problemele respiratorii
„Pe măsură ce se apropie un al doilea val, detectarea timpurie a simptomelor de Covid-19, precum și auto-izolare rapidă și testele de screening vor fi de o importanță vitală în limitarea răspândirii bolii”, spune autorul principal al studiului, prof. Rachel Batterham.
„În timp ce persoanele din Marea Britanie care suferă o pierdere bruscă de miros sau gust sunt îndemnate să se izoleze imediat și să fie testate, la nivel global, puține țări recunosc acest simptom ca un indicator al Covid-19: majoritatea se concentrează pe febră și simptome respiratorii (dificultăți de respirație)”.
Recrutarea pentru studiu a avut loc în perioada 23 aprilie – 14 mai 2020 prin trimiterea de mesaje către persoanele înscrise într-un anumit număr de centre de îngrijire primară din Londra care au raportat pierderea bruscă a simțului mirosului și/sau gustului. Un total de 590 de participanți s-au înregistrat printr-o platformă web și li s-a cerut să răspundă la întrebări despre pierderea mirosului și gustului și alte simptome legate de Covid-19. Dintre aceștia, 567 au beneficiat apoi de o consultație de telemedicină cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a le confirma simptomele și un test de screening serologic pentru a afla dacă au anticorpi anti-SARS-CoV-2.
Autoizolați-vă și solicitați un test PCR imediat ce vă pierdeți simțul mirosului
77,6% dintre persoanele cu pierderea mirosului și/sau gustului au avut anticorpi anti-SARS-CoV-2. Dintre aceștia, 39,8% nu au avut tuse sau febră, iar participanții cu pierderea mirosului au fost de trei ori mai predispuși să aibă anticorpi comparativ cu cei care au raportat pierderea gustului.
„Acest lucru sugerează că un mesaj cheie de sănătate publică ar trebui să fie: persoanele care observă o pierdere a capacității lor de a mirosi usturoi, ceapa, cafea și parfumuri, ar trebui să se autoizoleze și să facă un test PCR”, adaugă Prof Batterham. Acest test determină dacă o persoană este purtătoare a virusului prin prelevarea unei probe nazale sau de salivă.
Pentru cercetători, aceste descoperiri contează: deși oamenii de știință știu de ceva timp că o infecție cu Covid-19 poate duce la pierderea sau scăderea mirosului sau gustului, fără tuse sau febră, datele existente au sugerat o prevalență a acestor simptome de 31 până la 85%, la pacienții cu Covid-19.
Acesta este primul studiu care stabileste cu precizie proportia celor care au suferit o pierdere a mirosului si/sau a gustului. Studiile anterioare au stabilit că pierderea mirosului legată de coronavirus este diferită de cea a răcelii obișnuite sau a gripei, deoarece apare brusc și fără nas înfundat sau care curge.