Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Pierderea mirosului și Covid-19: majoritatea pacienților se recuperează după 2 luni
Pierderea mirosului și Covid-19: majoritatea pacienților se recuperează după 2 luni

Pierderea mirosului și Covid-19: majoritatea pacienților se recuperează după 2 luni

21 sept. 2020, 22:14,
în Sanatate

Recuperarea mirosului dureaza 2 luni, in caz de Covid-19, sustine un nou studiu. La șase luni de la începerea pandemiei, oamenii de știință au aflat puține lucruri despre originea și timpii de recuperare ai pierderii mirosului (sau anosmiei). Pacienții care au dezvoltat forma severă, precum și cei care au fost spitalizați în terapie intensivă, au o proporție semnificativ mai mică de tulburări de miros

Pe măsură ce epidemia de coronavirus continuă să progreseze în întreaga lume, există un simptom al infecției cu Sars-Cov-2 despre care se vorbește mult: pierderea mirosului sau anosmia în limbajul medical. Medicii specializați în ORL (nas, gât, urechi) se întreabă despre originea acestui simptom, formele sale și timpul de recuperare.

Timpul de recuperare este estimat la două luni

Potrivit unui studiu european multicentric efectuat pe 1.300 de pacienți și coordonat de Spitalul Foch și Universitatea Mons din Belgia, 75 până la 85% dintre pacienții anosmici par să-și recupereze simțul mirosului la două luni de la sfârșitul bolii. În ceea ce privește gustul, cel mai recent studiu al Spitalului Foch arată că 90,6% dintre pacienții care au raportat o pierdere a gustului par să isi fi recăpătat gustul la două luni de la sfârșitul bolii.

Pierderea mirosului afectează mai mult pacientii cu forme ușoare

Conform aceluiași studiu, prezența unei tulburări a mirosului este un factor de prognostic bun pentru Covid-19. Într-adevăr, pacienții care au dezvoltat forma severă, precum și cei care au fost spitalizați în terapie intensivă, au o proporție semnificativ mai mică de tulburări de miros decât subiecții care nu au fost spitalizați în terapie intensivă.

Pierderea mirosului este unul dintre cele mai frecvente simptome

Într-un prim studiu realizat în perioada 22 martie – 10 aprilie 2020 pe 1.420 de pacienți cu infecție ușoară sau moderată cu Covid-19 realizat de Federația Internațională a Societăților ORL (IFOS), cercetătorii au enumerat cele mai frecvente simptome. Ei au descoperit că pierderea mirosului este prezentă în 70% din cazuri, proportie la fel de mare ca durerile de cap și puțin mai mica decât obstrucția nazală (68%) și tusea (63%).

Și acesta este un simptom timpuriu

În plus, din nou, conform acestui studiu, tulburările de miros au apărut fie înainte de apariția altor simptome ale Covid-19 (în 12% din cazuri), fie în timpul (65% din cazuri) sau după (23% din cazuri).

Recuperarea mirosului dureaza 2 luni, in caz de Covid-19, iar femeile sunt mai afectate

Această pierdere a mirosului – care este parțială sau totală în funcție de pacient – nu este legată de obstrucția nazală (nasul înfundat) sau de rinoreea (nasul care curge). În mod surprinzător, este un simptom al Covid-19 care se observă mai mult la femei.

Cercetătorii subliniază, de asemenea, că studiile efectuate de chinezi nu vorbesc despre pierderea mirosului legată de infecția cu coronavirus.

„Potențialul neuro-invaziv al Covid-19 (…) este probabil mai răspândit la pacienții europeni decât la pacienții chinezi” din cauza diferențelor pur biologice între oameni, explică ei.

Covid-19 invadeaza sistemul nervos central

Dar de ce recuperarea mirosului dureaza 2 luni, in caz de Covid-19? Cum se explică anosmia (pierderea mirosului) cauzată de Covid-19? În acest moment, nimic nu este sigur. Cercetătorii cred totuși că tulburările olfactive ar putea fi legate de potențialul neuro-invaziv al Covid-19. Capacitatea Covid-19 de a invada bulbul olfactiv și, prin urmare, sistemul nervos central, este probabil cauza.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Gafa făcută de George Simion în timp ce transmitea live pe TikTok. A filmat mai mult decât voia
Playtech.ro
Ce nu ai voie să pui pe parbriz. Detaliul pentru care şoferii iau amenzi usturătoare
observatornews.ro
Despăgubirea record primită de un român în baza unei asigurări de călătorie
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Femeia din viața lui Iohannis despre care nu s-a vorbit până acum
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anca Alexandrescu e terminată după ce s-a descoperit adevărul din spatele cortinei. Reacții virulente în mass-media din România
Playtech.ro
Vreme cum nu a mai fost în iunie de ani de zile, în România. Fenomenele periculoase anunţate
Dailybusiness.ro
Biscuiții Petit Beurre retrași din magazinele Supeco din cauza riscului de intoxicație
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
CÂŞTIGĂTOR ROMÂNII AU TALENT 2025. Ce surpriză! ce a spus Andi Moisescu
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 mai 2025
24 mai 2025