Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Pierderea mirosului, simptom precoce al coronavirusului, mai ales la pacientii europeni
Pierderea mirosului, simptom precoce al coronavirusului, mai ales la pacientii europeni

Pierderea mirosului, simptom precoce al coronavirusului, mai ales la pacientii europeni

14 mai 2020, 13:30,
în Sanatate

Pierderea mirosului, semn precoce al coronavirusului. Acum este dovedit: pierderea mirosului (anosmia) este un simptom al infecției cu Sars-Cov-2, noul coronavirus.

Deoarece epidemia de coronavirus continuă să progreseze în întreaga lume, există un simptom al infecției cu Sars-Cov-2 care primește multă atenție: pierderea mirosului sau „anosmia” din punct de vedere medical.

Pentru a studia acest simptom misterios, Federația Internațională a Societăților ORL (IFOS) a efectuat un studiu între 22 martie și 10 aprilie 2020 pe 1.420 de pacienți cu infecție Covid-19 ușoară sau moderată.

Verdict? Cercetătorii (sub conducerea Dr. Jérôme Lechien de la departamentul ORL de la Spitalul Foch și prof. Sven Saussez, ORL și cercetător la Universitatea din Mons) au enumerat cele mai frecvente simptome. Ei au descoperit că pierderea mirosului este prezentă la 70% din cazuri la acești pacienți, la fel de mult ca dureri de cap și obstrucție nazală (68%) și tuse (63%).

În plus, simțul mirosului a apărut fie înainte de debutul altor simptome Covid-19 (în 12% din cazuri), în timpul (65% din cazuri), fie după (23% din cazuri).

Pierderea mirosului, semn precoce al coronavirusului, specific pacienților europeni

Această pierdere a mirosului – care este parțială sau totală în funcție de pacient – nu este legată de o obstrucție nazală (nasul îndesat) sau rinoree (nasul curgător). Surprinzător, acesta este un simptom al Covid-19 care este mai frecvent la femei. În medie, potrivit cercetătorilor, simțul mirosului revine la normal după 15 zile.

Cum se explică anosmia (pierderea mirosului) cauzată de Covid-19? Pentru moment, nimic nu este sigur. Totuși, cercetătorii consideră că „tulburările olfactive ar putea fi legate de potențialul neuro-invaziv al Covid-19. Capacitatea Covid-19 de a invada bulbul olfactiv și, prin urmare, sistemul nervos central, este probabil o cauza.

Cercetătorii au subliniat, de asemenea, că studiile chineze nu vorbesc de pierderea mirosului legată de infecția cu noul coronavirus. „Potențialul neuro-invaziv al Covid-19 este probabil mai răspândit la pacienții europeni decât la pacienții chinezi”, din cauza diferențelor pur biologice între popoare, explică cercetatorii, potrivit Top Sante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 ianuarie 2025
07 ianuarie 2025