Prima pagină » Coronavirus » Pierderea mirosului diferă la COVID-19 față de răceală și gripă
Pierderea mirosului diferă la COVID-19 față de răceală și gripă

Pierderea mirosului diferă la COVID-19 față de răceală și gripă

19 aug. 2020, 10:47,
Cristian Zavastin, în Coronavirus

Pierderea mirosului care poate însoți infectarea cu COVID-19 este unic și diferit de cel experimentat de cineva care este răcit sau care are gripă, spun cercetătorii europeni care au studiat experiențele pacienților.

Când pacienții cu COVID-19 au pierderi de miros, aceasta tinde să fie bruscă și severă. De obicei, nu au un nas blocat, îndesat sau curgător – majoritatea persoanelor cu coronavirus încă pot respira normal.

Un alt lucru care îi diferențiază pe cei infectați cu COVID-19 este pierderea gustului.

Nu este faptul că gustul lor este oarecum afectat, deoarece simțul mirosului lor este în afara acțiunilor, spun cercetătorii în rinologie. Pacienții cu coronavirus care își pierd gustul nu pot face diferența dintre amar sau dulce.

Experții consideră că acest lucru se datorează faptului că virusul pandemic atacă celulele nervoase implicate direct cu mirosul și senzația gustului.

Pierderea mirosului diferă la COVID-19 față de răceală și gripă

Principalele simptome ale coronavirusului sunt:

– temperatura ridicata

– tuse continuă

– pierderea mirosului sau a gustului.

Oricine are aceste simptome ar trebui să se autoizoleze și să facă un test pentru a verifica dacă are virusul. Persoanele cu care a intrat în contact ar trebui să se izoleze pentru a preveni răspândirea COVID-19.

Studiu al mirosurilor în cazurile diferitelor tipuri de pacienți

Profesorul Carl Philpott, de la Universitatea din Anglia de Est, a efectuat teste de miros și gust pe 30 de voluntari: 10 cu COVID-19, 10 cu răceli grave și 10 persoane sănătoase, fără simptome de COVID-19 sau gripă.

Pierderea mirosului a fost mult mai profundă în cazul celor infectați cu COVID-19. Au fost mai puțin capabili să identifice mirosurile și nu au fost deloc în stare să discearnă gusturile amare sau dulci.

„Se pare că există caracteristici distincte care diferențiază coronavirusul de alte virusuri respiratorii. Acest lucru este foarte interesant, deoarece înseamnă că testele de miros și gust pot fi utilizate pentru a face diferența între pacienții cu COVID-19 și persoanele cu o răceală sau gripă obișnuită”, a spus Carl Philpott.

Acesta a spus că oamenii își pot face propriile teste de miros și gust acasă folosind produse precum cafea, usturoi, portocale sau lămâi și zahăr.

El a subliniat că testele diagnostice ale gâtului și nasului sunt esențiale dacă cineva crede că ar putea avea coronavirus.

„Simțurile mirosului și gustului revin în câteva săptămâni la majoritatea oamenilor care se recuperează de coronavirus“, a adăugat Carl Philpott.

Enzima răspunzătoare de pierderea mirosului

Profesorul Andrew Lane, expert în probleme de nas și sinusuri la Universitatea Johns Hopkins din SUA, a studiat împreună cu echipa sa probe de țesut din spatele nasului pentru a înțelege cum coronavirusul poate provoca pierderea mirosului și au publicat concluziile în Jurnalul respirator european.

Ei au identificat niveluri extrem de ridicate ale unei enzime care erau prezente numai în zona nasului responsabile de miros.

Această enzimă, numită ACE-2 (enzima II de conversie a angiotensinei), se crede că este „punctul de intrare” care permite coronavirusului să intre în celulele corpului și să provoace o infecție.

Nasul este unul dintre locurile în care Sars-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, intră în organism.

„Acum facem mai multe experimente în laborator pentru a vedea dacă virusul folosește într-adevăr aceste celule pentru a accesa și a infecta organismul. Dacă acesta este cazul, este posibil să putem aborda infecția cu terapii antivirale administrate direct, chiar dacă nasul”, menționează profesorul Andrew Lane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *