Starea de ebrietate apare deseori atunci când oamenii se răsfață excesiv cu bauturi alcoolice. Dar mahmureala ar putea fi mult mai rea decât o durere de cap în dimineața următoare, informează oamenii de știință într-un nou studiu. O analiză masivă a cercetărilor anterioare care examinează istoricul consumului de alcool a peste 130.000 de persoane sugerează că pierderea cunostintei din cauza alcoolului dubleaza riscul de demență.
În timp ce legaturile dintre consumul excesiv de alcool și demență sunt bine documentate, rămân totuși multe lucruri pe care nu le știm despre cum consumul de alcool contribuie la mecanismele biologice din spatele declinului cognitiv, așa cum este cazul bolii Alzheimer.
În ceea ce privește efectele din aval asupra sănătății, există probabil o mare diferență între consumul a 14 băuturi alcoolice într-o săptămână intreaga si ingerarea acestora într-o singură noapte.
Niveluri neurotoxice de alcool în sânge
„Consumul de cantități mari de alcool într-un timp scurt poate duce la niveluri neurotoxice de alcool în sânge, deși astfel de episoade nu se reflectă pe deplin în nivelurile medii de consum”, explică în noul raport o echipă de cercetare condusă de epidemiologul Mika Kivimaki de la University College London, potrivit Science Alert.
Astfel, atât nivelurile ridicate, cât și cele moderate ale consumului general pot fi combinate cu episoade excesive de băut care duc la efecte acute ale sistemului nervos central, cum ar fi pierderea cunoștinței.
Potrivit lui Kivimaki și colegilor săi, astfel de efecte neurotoxice cauzate de alcool nu au fost examinate în mod cuprinzător în contextul factorilor de risc pentru demență, astfel încât cercetătorii au analizat datele din șapte studii anterioare, măsurând consumul de alcool în cohorte din Marea Britanie, Franța, Suedia și Finlanda, totalizând 131.415 participanți.
Nu toți participanții au raportat că au consumat alcool până la pierderea cunostintei, dar peste 96.000 au spus că au avut o astfel de stare și aproximativ 10.000 au spus că au experimentat acest lucru în ultimele 12 luni.
Când acei participanți au fost urmăriți, a apărut o tendință tulburătoare.
„Pierderea cunostintei din cauza alcoolului dubleaza riscul de demență, indiferent de consumul general de alcool”, explică cercetătorii. Cei care au raportat că și-au pierdut cunoștința în ultimele 12 luni au avut de două ori risc mai mare de demență [în comparație cu] băutorii moderati care nu și-au pierdut cunoștința.”
Cercetătorii spun că acest risc aproximativ dublat a fost evident pentru demența din toate cauzele, plus demența cu debut precoce, demența cu debut târziu și boala Alzheimer, și a putut fi observat atât la bărbați, cât și la femei, precum și la participanții mai în vârstă, dar și la cei mai tineri.