Prima pagină » Eveniment-Social » Pierdere și durere în comunitatea academică și culturală din Iași! A murit prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel
Pierdere și durere în comunitatea academică și culturală din Iași! A murit prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel

Pierdere și durere în comunitatea academică și culturală din Iași! A murit prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel

21 mart. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Tristețe și doliu în comunitatea academică și culturală din Iași! A murit prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel, la 84 de ani, unul dintre cei mai apreciați universitari și cercetători în geografie lingvistică, frazeologie românească şi generală, comunicare şi pragmatică lingvistică. A publicat în domeniile sociolingvisticii, pragmaticii şi discursului public. Stelian Dumistrăcel a fost, din anul 2010, membru al Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România. Prin trecerea în veșnicie s-a pierdut încă o voce importantă a limbii române contemporane. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Doliu în comunitatea academică și culturală din Iași prin moartea prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel. Acesta era unul dintre cei mai apreciați universitari și cercetători în geografie lingvistică; frazeologie românească şi generală; comunicare şi pragmatică lingvistică. Specialistul a publicat în domeniile sociolingvisticii, pragmaticii şi discursului public. Stelian Dumistrăcel a fost, din anul 2010, membru al Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România (USR). Prin trecerea în Veșnicie s-a pierdut încă o voce importantă a literaturii române contemporane. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Durere în comunitatea academică și culturală din Iași! A murit prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel

Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași, prin vocea președintelui, poetul Cassian Maria Spiridon, arată că:

”Uniunea a pierdut o voce importantă a literaturii române contemporane. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”.

Stelian Dumistrăcel trece în veșnicie pe 18 martie 2022. Născut pe 19 august 1937, Zvoriştea, Suceava, absolvent al Facultăţii de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi (1958); doctor în filologie al aceleiaşi Universităţi (1974), Stelian Dumistrăcel a avut drept principale direcţii de cercetare în actualitate: geografie lingvistică, frazeologie românească şi generală, comunicare şi pragmatică lingvistică. Este autor a 10 volume, coautor la 10 volume și a scris peste 200 de studii şi articole din domeniul lingvisticii, tipărite în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate (în Franţa – ”Revue de linguistique romane”; Germania – ”Balkan-Archiv”) şi în volumele cuprinzând lucrările unor manifestări ştiinţifice internaţionale desfăşurate în Franţa, Germania, Italia şi Spania.

Cercetătorul și lingvistul Dumistrăcel a publicat în domeniile sociolingvisticii, pragmaticii şi discursului public

A publicat în domeniile sociolingvisticii, pragmaticii şi discursului public: ”Influenţa limbii literare asupra graiurilor dacoromâne” (1978), ”Lupta în jurul literei â şi demnitatea Academiei Române” (1993), Eugen Coşeriu: ”Lingvistică din perspectivă spaţială şi antropologică” (editor, 1994), ”Sate dispărute – sate ameninţate” (1995, Premiul pentru cercetare al revistei Cronica), ”Ancheta dialectală ca formă de comunicare” (în colaborare, 1997), ”Pînă-n pînzele albe. Expresii româneşti. Biografii – motivaţii” (ediţia întîi, 1997; ediţia a doua, 2001), ”Limbajul publicistic românesc din perspectiva stilurilor funcţionale” (2006), ”Discursul repetat în textul jurnalistic. Tentaţia instituirii comuniunii fatice prin mass-media” (2006), ”Lexic românesc. Cuvinte, metafore, expresii” (ediţia întîi, 1980; ediţia a doua, 2011). În 2017, Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi i-a dedicat ”Împotriva derivei. Volum omagial Stelian Dumistrăcel 80”. Cu 30 de scrisori ale omagiatului către revista ”Timpul” (Editura Adenium).

Stelian Dumistrăcel a fost, din anul 2010, membru al Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România

A obţinut premiul ”Timotei Cipariu” al Academiei Române pe anul 1978, pentru lucrarea ”Influenţa limbii literare asupra graiurilor dacoromâne. Fonetica neologismului”. De asemenea, a obținut Premiul ”Bogdan Petriceicu Hasdeu” al Academiei Române. Stelian Dumistrăcel a fost, din anul 2010, membru al Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România.

”S-a stins azi (vineri, 18 martie 2022), brusc, la București, Profesorul Stelian Dumistrăcel. O veste greu de dus și de spus mai departe de oricare dintre cei pe care viața i-a așezat, după cum le-a fost norocul, în lumina acestui om rarisim – prieteni, colegi de institut, universitari și, mai ales, noi, studenții, mulții lui foști studenți. Căci dincolo de acribia pusă în slujba cercetării, decenii de-a rândul, la Institutul de Filologie Română ”A. Philippide” al Academiei Române, filiala Iași, lingvistul Stelian Dumistrăcel a fost și unul dintre cei mai iubiți profesori universitari ieșeni”, a transmis prof. univ. dr. asociat Otilia Bălinișteanu, Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Facultății de Litere – Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași.

A dus greul, alături de o mână de dascăli dedicați, în încercarea de a pune pe picioare o școală universitară de jurnalism – Specializarea Jurnalism și Științe ale comunicării

Mai departe, aceasta arată că a dus greul, alături de o mână de dascăli dedicați, în încercarea de a pune pe picioare o școală universitară de jurnalism – Specializarea Jurnalism și Științe ale comunicării de la Facultatea de Litere a Universității ”Cuza” – care să așeze în cadre teoretice și să întărească spiritul celebrei școli de presă de la Iași, conturată încă din interbelic.

”Din 1997, alături de colegii profesori, unii mai experimentați, alții mai tineri, a profesat aici cu devoțiune. Până în 2019, toate promoțiile care au absolvit această specializare au învățat, iubindu-l pe profesorul Dumistrăcel, să prețuiască limba română. Și să se străduiască s-o folosească așa cum se cuvine. Unii studenți au șchiopătat, alții au strălucit. Dar toți, fără excepție, și-au iubit Profesorul”, reliefează universitarul Otilia Bălinișteanu. Ea continuă și spune că:

”Nu l-am văzut niciodată trist. Și, așa cum am mai mărturisit azi, m-am gândit întotdeauna că domnul profesor Dumistrăcel va avea o bătrânețe lungă și senină. Așa cum a fost și el. Dar socotelile, când e vorba de viață, nu se potrivesc nicicum. Noi toți cei din colectivul de cadre didactice de la Specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării, ca și foștii studenți, rămânem cu amintirea prezenței lui distinse, luminoase și cu ceea ce a lăsat în noi pentru totdeauna – bucuria de a prețui limba română. Drum bun, Domnul Profesor!”.

Încă o dată, este vorba despre o pierdere în comunitatea academică și culturală din Iași – prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *