Pierdere în greutate: 6 principii dovedite. Dietele nu functioneaza. Trebuie sa manânci variat si echilibrat. Acestea sunt doua principii evidente despre care nu mai discutam. Dar concret, ce înseamna sa manânci o dieta echilibrata? Cu siguranta, nu conteaza caloriile sau excluderea anumitor alimente. Cu siguranta avem dificultati în a atinge cele 5 fructe si legume pe zi, principiu atât de valoros pentru echilibrul acido-bazic si functionarea corecta a microbiotei (flora intestinala), printre altele.
Pierdere în greutate: 6 principii dovedite. Probiotice
Produsele fermentate cu lactoza contin probiotice, bacterii bune care au grija de microbiota, implicata într-un numar mare de functii, în special prin legatura sa nervoasa si hormonala cu creierul: digestie, imunitate, controlul greutatii, emotii.
Manânca mai putin dulce
Produsele dulci aduc placere, dar nu au valoare nutritiva. Zaharul creeaza dependenta. Cu cât mâncam mai mult, cu atât rezistam mai mult leptinei, hormonului satietatii. Limita (echivalentul a 4 bucati de zahar pe zi, conform OMS) este depasita rapid.
Grasimile bune
Grasimile fac parte din compozitia membranelor celulare, participa la sinteza hormonilor si faciliteaza asimilarea vitaminelor. Omega-9 protejeaza împotriva bolilor cardiovasculare, la fel ca omega-3, care au si o actiune antiinflamatoare si sunt esentiale pentru creier si retina. Puneti in meniu peste gras o data pe saptamâna.
Pierdere în greutate: 6 principii dovedite. Favorizeaza IG-ul scazut
IG-ul masoara capacitatea unui aliment de a ridica nivelul de zahar din sânge (glicemie). Când zaharul este in cantitate mare, secretia de insulina, hormonul de depozitare, creste: glicemia mare promoveaza rezistenta la insulina (cu risc de diabet) si dauneaza arterelor (risc de boli cardiovasculare).
Reduceti ponderea proteinelor animale
IARC (Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului) a clasificat produsele procesate din carne ca fiind carcinogene si carnea rosie drept probabil cancerigena. Prin urmare, trebuie sa ne limitam consumul de carne la 100-150 g pe zi.
Asigurati echilibrul acido-bazic
Daca consumam prea multe alimente acidifiante (carne, brânzeturi etc.) si insuficiente alimente alcalinizante (fructe, legume etc.), pH-ul în sânge scade, iar corpul nostru va face totul pentru a amortiza (compensa) acest exces aciditate. Prin urmare, va fi obligat sa extraga calciuil din oase, ceea ce îi slabeste si necesita mai multa munca din partea rinichilor responsabili de eliminarea excesului de minerale.