Pieptul de porc fiert cu boia și usturoi este un preparat deosebit de gustos, compus din straturi de carne și slănină, infuzate cu usturoi și boia de calitate. Această rețetă este veche, și se prepară încă de pe vremea străbunicilor noștri, experți în sacrificarea și prepararea cărnii de porc.
Piept de porc fiert cu boia și usturoi. Ingrediente și instrucțiuni
Bucățile de piept de porc au în jur de 600-700 de grame și pot fi achiziționate de la măcelarii locali sau pot fi decupate atunci când porcul este sacrificat. Pentru a prepara acest piept de porc fiert cu boia și usturoi avem nevoie de 1 bucată de piept de porc (aproximativ 600-700g). Pentru marinadă și fierbere se folosesc 3 litri de apă, 3 linguri generoase de sare, 2 lingurițe de boabe de piper negru, 3 căței de usturoi, 1 ceapă, 1 foaie de dafin. Pentru operațiunea de după fierbere, sunt necesare 1 căpățână mare de usturoi, ½ linguriță de sare, 2-3 linguri de boia dulce (paprika).
Pregătiți marinada amestecând apa cu sarea, boabele de piper, foile de dafin, ceapa tăiată și cățeii de usturoi feliați. Lăsați carnea în această marinadă timp de 2 ore, întorcând-o la intervale regulate. După marinare, așezați-o într-o oală sub presiune împreună cu marinadă. Asigurați-vă că apa acoperă complet carnea și depășește nivelul acesteia cu aproximativ 3 degete. Fierbeți timp de 1 oră. Dacă utilizați o oală obișnuită, fierberea va dura aproximativ 2 ore la foc mic. Verificați dacă pieptul a fiert cu ajutorul unei furculițe. După fierbere, scoateți pieptul pe o farfurie și lăsați-o să se răcească până când poate fi manevrată, asigurându-vă că este cald, dar nu arde.
Între timp, pisați o căpățână de usturoi și frecați-l cu sare grunjoasă. Subțiați pasta obținută cu 2-3 linguri de zeamă în care a fiert carnea. Așezați pieptul pe o tavă sau o farfurie cu partea de șoric în jos și faceți câteva crestături superficiale cu un cuțit ascuțit. Aplicați uniform pasta de usturoi pe suprafața cărnii, asigurându-vă că pătrunde între crestături. Presărați boia dulce (paprika) în strat generos deasupra, combinând paprika dulce și iute, dacă doriți. Lăsați pieptul de porc fiert cu boia și usturoi în cămară sau în frigider, într-un container închis ermetic. A doua zi, puteți presăra un pic de boia dulce deasupra (deoarece primul strat se poate umezi) și apoi tăiați tăiați carnea frăgezită. Rezultatul este un piept de porc moale, cremos și ușor de tăiat, care se topește în gură.
Kaizer de casă din piept de porc fiert
Pentru a prepara kaizer de casă din piept de porc aveți nevoie de 1,5 kilograme de piept de porc cu os, 3 litri de marinadă de varză, 3-4 foi de dafin, o linguriță de boabe de piper, o linguriță de boabe de muștar, boia de ardei, cimbru, sare, 2-3 căței de usturoi.
Adăugați carnea proaspătă într-o marinadă de varză, în care puteți pune câteva condimente pentru a-i da un gust mai bogat, și o lăsați să stea pentru câteva ore.
După aceea o fierbeți până se înmoaie, dar nu complet, pentru a-i păstra un aspect plăcut. În final, o puteți da puțin la cuptor pentru a obține o crustă frumoasă. După ce s-a răcit, o puteți unge cu 2 căței de usturoi, puțină sare și boia de ardei iute în cantități generoase. Se bagă din nou la cuptor pentru un gust cu adevărat uluitor. Dacă vreți să o păstrați pentru mai mult timp o puteți congela. Pieptul de porc fiert cu boia și usturoi și kaizerul de casă sunt adevărate delicii în perioada sărbătorilor și nu numai.