Președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone și inspectorii ANPC au verificat fabrica de pâine Koksal, o fabrică foarte mare care aprovizionează județele Ilfov și Giurgiu. În urma controlului, ANPC a dispus închiderea pentru o perioadă de 6 luni, iar ca sancțiuni complementare au fost dispuse 4 amenzi în valoare de 30.000 de lei.
Koksal, una dintre cele mai mari fabrici de panificaţie din jud. Ilfov, care aprovizionează parte din judeţele Ilfov şi Giurgiu, cu vânzări de aproximativ 80.000 pâini şi 20.000 specialităţi de panificaţie zilnic, comercializează produsele în condiţii ce periclitează sănătatea consumatorilor.
Unitatea a fost controlată de comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Ilfov, în prezenţa Preşedintelui ANPC Cristian Popescu Piedone, dispunând închiderea unităţii până la 6 luni de zile. Operatorul economic desfăşoară activitatea comercială în localitatea Jilavă de peste 25 ani, neaducand nicio imbutanatire la tehnologică în procesul de fabricaţie.
La data şi ora controlului s-au constatat următoarele:
– în spațiul de producție se regăsesc tăvi de coacere neigienizate, pline de grăsime arsă, rasteluri neigienizate corespunzător, cu acumulări de grăsime arsă
– pânzele de protejare a specialităților de panificaţie aveau uzura excesivă necesitând înlocuire. S-au prelevat astfel de materiale spre verificare pentru a determina analiza microbiologica.
– capsurile de păstrare a produselor de panificație nu erau igienizate corespunzător, regăsindu-se resturi alimentare
– utilajele de ambalat specialitățile de panificaţie aveau uzura excesivă necesitând înlocuire, existau pete de rugină și exfoliere a vopselei
– în camera frigorifică nu se respectau vecinătăţile, fructele(merele) erau depozitate cu alte materii prime
– sosurile folosite la procesul de preparare a shaormei erau păstrate la temperaturi neconforme, de +14 grade Celsius, fata de max +4 grade Celsius recomandate de producător. Fata de cele menționate, operatorul încalcă prevederile art 7(c) 2 din Og 21/1992 și se sancționează cu amendă în cuantum de 10.000 lei
– materiile prime aflate în spațiul de depozitare nu aveau elemente de identificare și caracterizare
– preparate finite fără data limita de consum,
– bureți de sârmă folosiți pentru spălarea ţărilor, care nu trebuie să se regăsească în contact cu alimentele
– coșuri de gunoi fără capac și secționarea la pedală
– termogramele pentru agregatelor frigorifice nu erau completate la zi
Față de cele menționate se constată că operatorul economic încalcă prevederile art 7(c) 1 din Og 21/1992 și s-a dispus oprirea definitiva din circuitul consumului uman a unei cantități de 321,6 kg alimente în valoare de 7300 lei.
* la momentul verificării prin sondaj a gramajul preparatului culinar selectat ( shaorma vită) s-au identificat o diferență Faţă de cantitatea din rețetar, respectiv în shaorma erau 135 g carne vită, iar în meniul afișat erau 170 g ce produce un dezavantaj economic consumatorilor. Fata de cele constatate, s-a stabilit ca operatorul economic încalcă prevederile art 9 din Og 21/1992 și s-a aplicat o amendă în cuantum de 5000 lei.
* în ceea ce privește legalitatea funcționarii spațiului comercial, operatorul a fost sancționat contravențional pentru lipsa autorizației de funcționare, conform prevederilor art 26(1) din Og 21/1992, cu amendă în cuantum de 5000 lei.
Astfel s-au aplicat un total de 4 sancțiuni contravențional în valoare de 30.000lei și s-a dispus OTPS ( suspendarea activității până la 6 luni)”, arată un comunicat ANPC.