Prima pagină » Eveniment-Social » Piedestalul de la Ateneu și tragedia „Siberiei românești”: Și atunci, ce e libertatea?, noile provocări culturale ale Ateneului Național din Iași
Piedestalul de la Ateneu și tragedia

Piedestalul de la Ateneu și tragedia „Siberiei românești”: Și atunci, ce e libertatea?, noile provocări culturale ale Ateneului Național din Iași

09 iul. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Două noi evenimente culturale, la Iași. Astfel, joi, 8 iulie 2021, de la ora 18:00, pe Piedestalul de la Ateneu a fost expusă cea de-a doua lucrare a proiectului, realizată de artistul Vladlen Babcinețchi. De asemenea, tragedia „Siberiei românești”: Și atunci, ce e libertatea? este avanpremiera de gală la Cinema Ateneu

Joi, 8 iulie 2021, de la ora 18:00, pe Piedestalul de la Ateneul Național Iași a fost expusă cea de-a doua lucrare a proiectului, realizată de artistul Vladlen Babcinețchi. „Sfinx II”, cea mai nouă creație a lui Vladlen Babcinețchi, face parte din colecția Ființelor Celeste” (inițiată de artist în 2019) și constituie una dintre lucrările reprezentative ale acestuia. Aflat la granița dintre figurativ și abstract, cu inserții specifice Noului Simbolism, „Sfinx II” va veghea, timp de trei luni, Esplanada Ateneului Național din Iași, spre încântarea publicului iubitor de artă contemporană.

„Piedestalul de la Ateneu se dorește a fi un proiect care să promoveze artiștii contemporani și să contribuie la îmbogățirea patrimoniului cultural al orașului Iași. Semestrial, Piedestalul va găzdui câte o sculptură a unui artist ieșean, selecția fiind asigurată de un juriu organizat de Uniunea Artiștilor Plastici – filiala Iași”, a transmis Vladlen Babcinețchi, inițiatorul proiectului.

Piedestalul va fi prevăzut cu un sistem de senzori de mișcare, ce vor declanșa o prezentare audio a proiectului

Piedestalul va fi prevăzut cu un sistem de senzori de mișcare, ce vor declanșa o prezentare audio a proiectului.

„Piedestalul de la Ateneu ne va încânta, incita, învăța și, mai presupus de toate, va crea un sentiment de vitalitate civic-culturală, ce se ancorează și ramifică educațional”, a declarat criticul de artă Maria Bilașevschi, curatorul proiectului, alături de Ion Răducea, profesor la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași.

Proiectul este organizat de Ateneului Național din Iași, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România – filiala Iași.

Tragedia „Siberiei românești”: Și atunci, ce e libertatea?, avanpremieră de gală la Cinema Ateneu

„Și atunci, ce e libertatea?”, lungmetrajul regizat de Andrei Zincă după o nuvelă de Ana Blandiana, recompensat cu Premiul Publicului la TIFF și la alte festivaluri internaționale, are o avanpremieră de gală, în prezența regizorului și a actorilor Cristian Popa și Radu Bânzaru, la Cinema Ateneu, în seara de sâmbătă, 10 iulie 2021, de la ora 19:00. Biletele sunt disponibile pe cinemaiasi.ro și la casieria cinematografului.

„Și atunci, ce e libertatea?” e un film bazat pe evenimente reale: o poveste despre dragoste și supraviețuire în contextul deportării a 40.000 de oameni nevinovați de către Regimul comunist, în 1951, în Bărăgan, așa-numita „Siberie românească”. Filmul îl are în centrul său pe un profesor de istorie din Herculane care, în timpul unei nunți, este luat cu forța de comuniști, alături de soția lui și de alți șapte oameni. Grupul e deportat la sute de kilometri de casă în Câmpia Bărăganului, unde trebuie să supraviețuiască într-o zona pustie și aridă, în condiții infernale. Trailerul producției poate fi vizualizat aici: https://www.youtube.com/watch?v=cfvt181KLKs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 ianuarie 2025
21 ianuarie 2025