Multi considera piciorul-caprei (Aegopodium podagraria), cunoscuta si sub numele de iarba-caprei, o buruiana inutila, dar in zilele de demult, strabunicii nostri o foloseau in alimentatie. Numele vine de la cele doua cuvinte grecesti aegos (capra) si podion (picior), iar cel de podagraria este un epitet ce face referire la faptul ca planta se utiliza in tratamentul gutei.
Aceasta planta erbacee, inrudita cu morcovul, creste in regiunile impadurite cu numeroase tufe si buruieni din Europa si Asia, la altitudini de pana la 1800 m. Prefera locurile cu soare si umbra partiala si solul bogat in nutrienti, foarte bine drenat. Varietatea cultivata a plantei este numita Aegopodium podagraria variegatum datorita frunzelor variegate, marmorate, colorate in alb si verde.
Oamenii uscau planta, o marunteau si o foloseau in diverse leacuri. Frunzele si lastarii tineri erau folositi in salate, se fierbeau, se adaugau in aperitive, borsuri, supe groase.
11 buruieni de leac din gradina ta
Proprietati terapeutice
Puterea vindecatoare a acestei plante este recunoscuta si de stiinta. Radacina era folosita inca din vremuri de demult in tratamentul artritei, ea fiind apreciata pentru proprietatile antiinflamatorii. Conform specialistilor, radacina are un continut semnificativ de caroten, fier, vitamina C si potasiu, dar si alte elemente active ce fac sa aiba efecte foarte bune in tratamentul unor boli precum: guta, artrita si reumatismul.
Se foloseste in special sub forma de infuzie. Aceasta se prepara astfel: se pune o lingura mare de radacina uscata si maruntita la o cana de apa clocotita si se lasa la infuzat 5 minute, se filtreaza si se bea cald.
Medicament veritabil si mancare delicioasa: Supa de primavara cu plante spontane
Iata cateva beneficii pentru organism:
Sursa de calciu usor de asimilat
Piciorul-caprei este bogata in caroten, vitamina C, proteine, carbohidrati, uleiuri esentiale si substante necesare pentru formarea si consolidarea tesutului osos. Calciul pe care il contine este bine asimilat de organism, fara medierea vitaminei D. Planta poate inlocui preparatele sintetice, care sunt recomandate de medici si cosmeticieni pentru a imbunatati starea pielii, a parului si a unghiilor.
Combate anemia
Datorita continutului ridicat de fier, piciorul-caprei combate anemia. Multi experti recomanda consumul acestei plante – adaugata in diverse preparate sau administrata sub forma de infuzii copiilor anemici, care nu se dezvolta bine. Aceasta planta medicinala ofera un ajutor rapid si eficient adolescentilor care se confrunta cu nevroze, specifice varstei, dar si varstnicilor care au probleme cu tensiunea.
Leac pentru oase si articulatii
Infuzii si compresele cu aceasta planta sunt folosite in tratamentul gutei si al reumatismului. Tocati marunt frunzele proaspete si aplicati-le pe zona dureroasa pentru camarea durerilor.
Combate avitaminoza, previne cancerul
Pentru a face acest lucru, se pun 3 lingurite de planta la 500 ml apa clocotita, se lasa timp de 2 ore, se strecoara. Se bea cate o jumatate de cana, de 4 ori pe zi, inainte de mese. Tratamentul dureaza 10 zile, dupa care se face o pauza de 5 zile si se reia cura. Se face in special primavara si toamna.
Acest preparat are si efect diuretic, antiinflamator si cicatrizant si poate fi folosit si pentru prevenirea cancerului.
Sucul curata intestinele si trateaza problemele cutanate
Curatirea stomacului si a intestinelor poate fi efectuata nu numai cu ajutorul infuziei, ci si cu suc. Alegeti lastarii tineri pe care ii treceti prin masina de tocat sau ii stoarceti intr-un storcator. Sucul rezultat este administrat in termen de 10 zile, dupa cum urmeaza: prima zi – 1 lingura de 3 ori pe zi, cu 15-30 minute inainte de masa; a doua zi – 2 linguri, a treia zi – un sfert de cana. Aceasta doza ar trebui sa fie respectata pana la sfarsitul curei. Se face o pauza de cinci zile si se reia. Poate fi indulcit cu miere.
Folosit extern, sucul alina durerile articulare, trateaza veziculele, taieturile, ranile, si diferite eruptii cutanate asociate cu leziuni fungice si boli de origine alergica.
Trateaza infectiilor urinare
Pentru a vindeca rinichi si vezica urinara, adaugati 2 linguri de planta proaspata, tocata la 250 ml de apa clocotita si se infuzeaza timp de 1 ora, intr-un termos. Se strecoara si se bea cate 50 ml (1/4 ceasca) de 4 ori pe zi, inainte de mese.
Atentionare
Toate remediile bazate pe plante medicinale, fie ele si comestibile trebuie luate la recomandarea unui specialist.