Prima pagină » Sanatate » Picior umflat și ulcer varicos. Simptome, cauze și tratament

Picior umflat și ulcer varicos. Simptome, cauze și tratament

28 nov. 2024, 15:51,
în Sanatate

Piciorul umflat și ulcerul varicos pot apărea atunci când venele nu împing sângele înapoi spre inimă așa cum ar trebui. Astfel, se acumulează, crescând presiunea. Dacă afecțiunea nu este tratată, excesul de lichid poate provoca formarea unei răni deschise.

Cele mai multe ulcere apar pe picior, deasupra gleznei. Acest tip de rană se poate vindeca foarte încet.

Picior umflat și ulcer varicos, simptome și cauze

Piciorul umflat și ulcerul varicos sunt răni deschise, adesea dureroase, la nivelul pielii care necesită mai mult de 2 săptămâni pentru a se vindeca. De obicei, se dezvoltă între genunchi și gleznă. Dacă aveți un ulcer, este posibil să prezentați și picioare umflate, decolorare a pielii din jurul ulcerației, o senzație de durere, mâncărime (eczemă varicoasă) și vene umflate și mărite.

Ulcerul varicos la nivelul piciorului poate fi susceptibil la infecții bacteriene. Simptomele pot include durere, o secreție verde, roșeață și umflare a pielii din jurul ulcerului, o temperatură ridicată și un miros neplăcut provenind din ulcer. Afecțiunea poate apărea după o leziune minoră, dacă există o problemă cu circulația sângelui în venele piciorului. Acest lucru se întâmplă atunci când presiunea din interiorul venelor crește și deteriorează treptat vasele de sânge mici. Ca urmare, pielea se poate rupe ușor și poate forma un ulcer după o lovitură sau zgârietură. Dacă nu aveți un tratament pentru a îmbunătăți circulația, afecțiunea poate să nu se vindece.

O serie de factori pot crește riscul de a dezvolta un ulcer la nivelul picioarelor. Printre aceștia se numără obezitatea, dificultățile de deplasare, tromboza venoasă profundă anterioară, venele varicoase, intervențiile chirurgicale anterioare la nivelul piciorului și vârsta înaintată. Indicat este să consultați medicul de familie în cazul în care credeți că aveți un ulcer la picior, deoarece este puțin probabil să se vindece fără tratament specializat.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul se bazează, în mare măsură, pe simptomele dumneavoastră și pe examinarea piciorului afectat, deși pot fi necesare teste suplimentare. Medicii specialiști sau asistentele medicale vor întreba dacă aveți alte simptome asociate cu ulcerele varicoase și vor încerca să determine cauza. De asemenea, vor examina piciorul atât când stați drept, cât și întins și vor simți pulsul la glezne pentru a se asigura că arterele funcționează corect. În cazul altor dureri vă vor putea recomanda tratamente naturiste.

Cu un tratament adecvat, ulcerele varicoase ale picioarelor se vindecă în termen de 6 luni. Tratamentul ar trebui să fie întotdeauna efectuat de un profesionist din domeniul sănătății, de obicei, un asistent medical. Primul pas este să îndepărtați orice resturi sau țesut mort de pe ulcer, să-l spălați și să-l uscați, apoi să aplicați un pansament adecvat. Aceasta oferă cele mai bune condiții pentru ca ulcerația să se vindece. Se va folosi un pansament simplu, neaderent, care trebuie schimbat de 1 până la 3 ori pe săptămână.

Pentru a îmbunătăți circulația și a trata afecțiunea, specialistul va aplica un bandaj de compresie ferm, conceput pentru a strânge picioarele și a încuraja fluxul de sânge să se îndrepte spre inimă. Când este pus pentru prima dată, de obicei este dureros. Totuși, puteți ajuta la reducerea riscului de a dezvolta un ulcer la nivelul piciorului în mai multe moduri. Astfel, puteți purta ciorapi de compresie, încerca să pierdeți în greutate și să vă îngrijiți pielea. Persoanele cel mai expuse riscului de a se confrunta cu un picior umflat și ulcer varicos sunt cele care au avut un antecedent.

Bugetul.ro
40.000 de români au semnat contract pentru casele la 35.000 de euro. După luni bune, George Simion a spus și ce se alege de programul promis cetățenilor
redactia.ro
Ce ocupație are soția lui Ionel Ganea și cum a început povestea de dragoste dintre ei. Cei doi trec prin momente cumplite
Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
a1.ro
Cine este, de fapt, tatăl faimos al actriței Ilinca Gheorghiu din serialul "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Playtech.ro
Cât costă să deschizi un proces de succesiune. Românii plătesc dacă vor moştenire
observatornews.ro
Vremea 12 - 25 mai 2025. Nu scăpăm de frig. ANM anunţă lapoviță, ninsori şi strat nou de zăpadă la munte
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
De ce se strică, de fapt, ciorba în frigider. N-ai fi bănuit
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul făcut în această dimineață schimbă tot! Este informația momentului despre cursa prezidențială
Playtech.ro
Jumătate din pensie, oprită de autorităţi, în iunie. Zeci de mii de pensionari, în pericol de poprire
Dailybusiness.ro
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
RomaniaTV
Bancnotele pe care trebuie să le schimbi. Nu mai sunt bune, au expirat! Anunțul Băncii Naționale
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ei sunt părinții lui Simion. Stau în Focșani și au studiat la ASE. Tatăl său a avut probleme cu alcoolul. Simion are și o soră, ce e judecătoare
redactia.ro
Delia a anunțat pe cine va vota în turul.«Vă rog frumos să nu mă așteptați cu o bâtă, să mă scuipați»
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`