Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Picioare umflate: 5 cauze posibile
Picioare umflate: 5 cauze posibile

Picioare umflate: 5 cauze posibile

08 iun. 2021, 10:21,
în Sanatate

Când sângele și fluidele nu circulă bine în corp, picioarele sunt primele care ne arată simptome. În unele cazuri, este pur și simplu o lipsă de exerciții fizice, sarcină sau un medicament ajustat necorespunzător. Dar, în alte cazuri, picioarele umflate pot ascunde probleme mai grave.

Picioarele fac o treabă incredibilă de a ne menține drepți toată ziua. Oasele, mușchii, tendoanele și ligamentele fiecărui picior lucrează cu gleznele pentru a ne susține greutatea și pentru a ne permite să mergem, să alergăm, să sărim și să stăm în picioare. Dar toate aceste acțiuni cauzează uneori uzură. Rezultat: picioarele se umflă.

Când circulația către sau de la picioare încetinește, sângele începe să se adune în numeroasele vase de sânge de-a lungul degetelor de la picioare și gleznelor. Motivele acestui simptom sunt foarte variate. Ar putea fi presiune, inactivitate, vătămare sau orice altceva. Unele sunt serioase, iar altele inofensive.

În orice caz, luați notă de simptome și discutați cu medicul dumneavoastră, mai ales dacă umflătura durează câteva zile, se dezvoltă brusc, afectează doar un picior, este însoțită de durere și dacă pielea este decolorată. Iată câteva motive care pot explica acest lucru.

Circulaţia deficitara

Când nu ne mișcăm suficient, picioarele noastre suferă. Statul asezat prea mult timp poate reduce fluxul de sânge în acea zonă a corpului, provocând umflături. În schimb, a sta prea mult poate limita capacitatea musculară a picioarelor, ceea ce încetinește și fluxul sanguin. Încercați să faceți pauze regulate pentru a schimba poziția în timpul zilei.

Sarcina

Corpul circula mai multe lichide decât de obicei în timpul sarcinii. În al treilea trimestru de sarcină, greutatea uterului poate adăuga o presiune suplimentară și poate provoca retenție de apă în picioare. Dacă această parte a corpului tinde să se umfle, ar trebui să revină la aspectul obișnuit după naștere. Dar dacă umflarea este foarte deranjantă, masajul vă poate ajuta.

Un cheag de sânge

Este unul dintre picioarele tale umflate, dar celălalt nu? Este posibil să suferiți de un cheag de sânge. În acest caz, umflatura poate fi însoțită de alte simptome: piciorul afectat devine fierbinte și roșu. Când se formează un cheag de sânge într-o venă (tromboză venoasă sau flebită) sau într-o arteră (tromboză arterială), se poate desprinde de peretele în care s-a format și se poate adăposti în arterele care alimentează plămânii (embolie pulmonară) sau în cele ale inimii. Consultați rapid un medic pentru a găsi soluții.

Medicamente

Picioarele sau gleznele umflate pot face parte din efectele secundare ale unor medicamente, inclusiv:

– medicamente antiinflamatoare nesteroidiene,
– contraceptive orale,
– medicamente împotriva hipertensiunii,
– antidepresive,
– steroizi,
– șanumite tratamente pentru diabet.

Un profesionist din domeniul sănătății vă poate ajuta să găsiți alternative mai potrivite, să modificați doza sau să vă prescrie un diuretic.

Probleme ale organelor

Dacă unele organe esențiale au probleme de funcționare corectă, sângele și fluidele se pot colecta în vene și țesuturi. În cele mai severe cazuri, poate fi insuficiență cardiacă, boli de rinichi sau boli de ficat. În acest caz, se pot umfla și alte părți ale corpului, cum ar fi mâinile și fața. O examinare medicală completă va face posibilă stabilirea unui diagnostic precis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *