Prima pagină » Local » Picaj în lanț pentru companiile din Iași din cauza pandemiei COVID-19. Firmele de curățenie au pierdut marii clienți după ce companiile de IT și cele de evenimente și-au întrerupt activitatea

Picaj în lanț pentru companiile din Iași din cauza pandemiei COVID-19. Firmele de curățenie au pierdut marii clienți după ce companiile de IT și cele de evenimente și-au întrerupt activitatea

18 aug. 2020, 02:00,
Vlad Alexa în Local

Companiile din Iași se află într-un picaj în lanț provocat de pandemia COVID-19. Firmele de curățenie din Iași, care erau văzute ca mari câștigătoare în această perioadă de pandemie, au pierdut majoritatea marilor clienți și au afaceri care merg mai prost ca niciodată. Cu o piață locală estimată la 66 milioane de euro și cu peste o sută de firme de curățenie existente la nivelul județului Iași, închiderea sediilor firmelor de IT și a localurilor unde se organizau evenimente a însemnat o mare lovitură pentru aceste afaceri care au înflorit înainte de apariția coronavirus

Firmele de curățenie din Iași se află în picaj. Deși erau văzuți ca mari câștigători în perioada pandemiei provocate de COVID-19, privații care activează în acest domeniu au pierdut mare parte din clienți. Acest lucru s-a întâmplat mai ales odată cu întreruperea activității în cazul marilor companii care fac poroducție și din domeniul IT, acolo unde mare parte din sedii au fost închise, iar mulți angajați au fost trimiși în șomaj tehnic sau să lucreze de acasă.

„Raportat la aceeași perioadă a anului trecut, avem o scădere foarte mare. Pe toată perioada anului 2020 a fost o scădere în cifra de afaceri și pot să vă spun că majoritatea firmelor din domeniu au probleme serioase din cauza pandemiei. Noi am discutat și cu alte firme, majoritatea au scădere, peste 95 la sută au avut de suferit. Banii contează cel mai mult. Poate doar unele companii care au prins vreun contract cu un spital sau o instituție de stat să se fi ridicat, însă doar atât.

Noi tot timpul am avut contracte și foarte multe au fost suspendate pe perioada pandemiei și nici acum nu au fost reluate. Vă dăm un exemplu în domeniul IT, care este cel mai puternic în Iași. Multe firme încă nu au început activitatea sau încă lucrează de acasă și nu au nevoie de lucrări de curățenie. Unii au renunțat deja la spațiile închiriate și tot așa. Oamenii și-au pierdut locurile de muncă, mulți sunt în șomaj, iar banii sunt cei mai importanți”, au explicat reprezentanții firmei Albă ca Zăpada SRL Iași.

Firmele de curățenie din Iași fac afaceri totale de 66 milioane de euro

Principalii clienți ai firmelor din domeniu sunt spațiile de birouri, mai ales pentru firmele de IT din Iași , fabrici, hale, terase, saloane, magazine alimentare și hipermarketuri. La nivel național, cifra de afaceri a companiilor care activează în domeniul serviciilor de curățenie a ajuns la 2 miliarde de lei în 2019, înregistrând o creștere cu 20 la sută în ultimii trei ani. Având în vedere perioada de pandemie, specialiștii prevăd că piața se va stabiliza în 2020. La nivelul Iașului, cifra de afaceri a companiilor din domeniu însumează 66 milioane de lei.

La nivelul Bucureștiului, cifra de afaceri a companiilor din domeniu însumează 531 milioane de lei, adică aproape o treime din total pe țară. Pe locul 2 se află Clujul, unde companiile din domeniu au o cifră de afaceri care ajunge la 133 milioane de euro, în timp ce Prahova înregistrează o cifră de afaceri de 101 milioane de lei în ceea ce privește activitatea firmelor de curățenie.

„Depinde foarte mult pe ce segment se lucrează. La categoria clienților mari s-au pierdut foarte multe contracte pe perioada pandemiei pentru că mulți au suspendat sau chiar au închis activitatea. Afacerea merge mai prost decât în anii trecuți, chiar și echipa noastră de lucru a fost micșorată. Avem angajați trimiși în șomaj în perioada pandemiei din cauza contractelor suspendate și nu au mai avut ce lucra. Pe de altă parte, față de anii precedenți, avem comenzi mai multe pentru dezinfectarea spațiilor interioare”, au declarat reprezentanții Luna Cleaner SRL Iași.

Firmele de curățenie din Iași care fac curat în scările de bloc au rezistat pe piață

La nivelul județului Iași există înregistrate 198 de firme care au codul CAEN 812 și se ocupă cu „Activități de curățenie”. Numărul companiilor din domeniu a crescut constant în ultimii ani, dublându-se practic în doar 10 ani. La nivelul anului 2018, în România erau înregistrate 4,2 mii de companii din domeniul curățeniei.
Companiile care au rezistat pe piață sunt mai ales cele care oferă servicii de curățenie pentru instituții sau firme de stat, așa cum este CFI Solution SRL care face curățenie în autobuzele și tramvaiele CTP Iași, sau Ghenuța SRL, pentru CFR. Totodată, firmele de curățenie care prestează servicii pentru Asociațiile de proprietari s-au menținut pe poziții și chiar au intensificat lucrările în perioada pandemiei.

„Lumea se ferește în gereral, este încă reticentă după pandemie. Noi avem lucrările noastre, majoritatea le efectuăm la Asociații de proprietari și în general am avut un volum de muncă asemănător ca și anul trecut. Au fost acele două luni în care s-au modificat parțial contractele cu Asociațiile de proprietari, am făcut lucrări suplimentare, iar ei au plătit mai mult. În privința clienților mari, cum sunt firmele, o parte din contracte au fost suspendate pe perioada pandemiei, dar acum încetul cu încetul reiau contractele cu noi mai toți”, a explicat reprezentantul Clean Cleaner SRL Iași.

Ieșenii apelează la gospodine pentru curățenie și gătit la domiciliu

După pandemia Coronavirus, modalitățile și regulile de curățenie au devenit din ce în ce mai clare și mai stricte, atât pentru persoane, cât și pentru companii, iar dezinfectarea periodică a spațiilor a devenit o obișnuință. Mare parte dintre ieșenii care nu își curăță personal spațiile în care locuiesc sau pe care le administrează apelează încă la persoane fizice, adică acele gospodine clasice care fac curat și gătesc la domiciliul clientului după preferințele acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *