Prima pagină » Sanatate » Piatra la rinichi: Care sunt cauzele apariției și ce tratamente sunt recomandate

Piatra la rinichi: Care sunt cauzele apariției și ce tratamente sunt recomandate

25 iun. 2021, 14:47,
în Sanatate

Piatra la rinichi sau calculii renali reprezintă una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale aparatului urinar.

Litiaza renală este una dintre bolile cele mai comune care ne pot afecta sistemul renal. Medicii susțin că în momentul de față unul din 10 români suferă de afecțiuni cronice ale rinichilor, iar studiile arată ca unul din 20 de oameni dezvoltă pietre la rinichi la un moment dat.

Cea mai frecventă cauză a apariției pietrelor este consumul scăzut de lichide. La aceasta se adaugă abuzul alimentar de anumite substanțe.

Piatra la rinichi: Cauze ale apariției calculilor renali

Calculii renali se formează, în cele mai multe cazuri, în momentul în care în organism se acumulează cantități mari de compuși chimici care favorizează apariția litiazei renale. Acești compuși chimi care duc la apariția pietrelor la rinichi sunt calciul, amoniacul, sodiul, acidul uric și cisteina.

Principala cauză pentru apariția pietrelor la rinichi este deshidratarea. Fără o hidratare corectă, cantitatea de urină eliminată este mai mică, iar culoarea urinii este mai închisă la culoare. Fără suficiente lichide în organism care să dizolve mineralele și sărurile cresc șansele ca acestea să se depună în rinichi și să ducă la formarea pietrelor.

O altă cauză a apariției pietrelor la rinichi este alimentația necorespunzătoare. Astfel, o dietă care include multe proteine animale duce la creșterea nivelului de acizi din corp și implicit la apariția pietrelor la rinichi.

Alimentele și băuturile bogate în sodiu, precum cartofii prăjiți, mâncarea de tip fast-food și băuturile răcoritoare carbogazoase, dar și altele care conțin multă sare, pot determina apariția pietrelor la rinichi.

Un alt factor de risc ce duce la apariția pietrelor la rinichi este obezitatea. Astfel, potrivit medicilor, cu cât indicele de masă corporal este mai mare, cu atât crește riscul apariției calculilor renali.

Simptomele litiazei renale

Pietrele la rinichi nu provoacă simptome dacă sunt de mici dimensiuni. În schimb, dacă sunt de dimensiuni mai mari și se blochează în rinichi sau când încep să se miște de-a lungul ureterului provoacă dureri intense.

Simptomele pot consta în durere continuă în partea de jos a spatelui, care uneori poate fi resimțită și în zona inghinală. În cazul bărbaților, durerea se poate extinde și în zona testiculelor.

În plus, pot să apară dureri în stomac sau în părțile laterale ale abdomenului, ocazional în zona inghinală, care pot dura de la câteva minute până la câteva ore.

Mai mult, poate apare o stare de neliniște și imposibilitatea de a sta întins în anumite pozitii, stări de greață sau chiar de vomă, nevoia de a urina mai des decât ar fi normal, dureri sau usturimi în timpul urinării sau urinarea cu sânge.

Tratamente pentru pietrele la rinichi

Pentru a calma durerea provocată de pietrele la rinichi, medicii recoamndă antialgice (algocalmin), antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, diclofenac, indomethacin, piroxicam) și antispastice (papaverine, No Spa).

Ca tratament medicamentos, pentru situația în care scoaterea pietrelor nu prezintă niciun avantaj, medicii recomandă alfa blocante (tamsulosin)sau blocante ale canalelor de calciu (nifedipina).

Tratament chirurgical se recomandă în situația în care pietrele la rinich isunt mai mari și pot provoca infecții, afecta rinichiul sau pot pune în pericol sănătatea sau chiar viața persoanei.

Tratamentele naturiste pentru pietrele la rinichi presupun consumul de suc de lămâie,suc de busuioc, suc de țelină, suc de rodie, ceai de coada calului sau suplimente de coada calului.

Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
a1.ro
Jennifer Lopez, accident vestimentar la un concert caritabil. Decolteul prea adânc a lăsat la vedere tot ce ascundea sub rochie
Playtech.ro
Bancnota românească pe care o cumpără colecționarii cu 2500 de lei. Nu este rară, mulți încă o au acasă
observatornews.ro
Au venit să aprindă lumânări pentru ruda moartă în accident şi au găsit încă un cadavru, la şase ore de la incident. Filmul tragediei din Botoşani
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ce să faci să nu mai plângi când tai ceapa. Secretul marilor bucătari
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Românii care își distrug buletinele și pașapoartele pe TikTok riscă amendă. Ce spune legea despre acest trend periculos
Dailybusiness.ro
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Despărțire în familia Danei Nălbaru și a lui Dragoș Bucur! Ea deja a plecat de acasă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Becali îl DISTRUGE pe Simion: ''A luat-o razna și ia substanțe. Primește ordine din Austria. E un om terminat. La revedere, pentru mine nu mai există''
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 mai 2025
22 mai 2025