Piaţa lemnului de foc a fost blocată după decizia Guvernului de a plafona prețul la 400 de lei pentru metru cub. Românii nu au cu se se încălzi, întrucât nimeni nu vrea să vândă lemnele de foc cu preţul stabilit de Executiv. La începutul lunii octombrie 2022, guvernul a decis să plafoneze prețurile lemnelor de foc și a produselor derivate din lemn pentru această iarnă, invocând criza energetică și creșteri artificiale de prețuri care pot afecta peste 3 milioane de gospodării.
Decizia Executivului a blocat piața lemnului de foc. Lemnul şi peleții au dispărut de pe rafturile magazinelor. Dacă unii comercianţi vând la negru, alţii ajung la tot felul de şmecherii pentru a fenta decizia statului român.
Piaţa lemnului de foc, blocată din cauza plafonării preţului
După ce s-a adoptat Ordonanţa de Urgenţă, piaţa lemnului de foc a fost blocată. De altfel, decizia s-a întors împotriva cetăţenilor. Nimeni nu mai vinde lemne de foc.
„Retail-erii au luat contact cu producătorii și producătorii au spus „nu putem să vă dăm la prețurile acestea”, retailerii au anulat toate comenzile către producători, efectiv s-au anulat. Pur și simplu este un blocaj artificial, dat de faptul că prețul plafonat este sub prețul de producție, nu pentru că nu ar exista marfa, marfa există”, a spus Constantin Tobescu, preşedintele Asociaţiei Industriei Lemnului.
Cu o reacţie în acest sens a venit şi Radu Mele, reprezentatul WWF, ONG de Mediu.
„Cifra este clar arbitrară. În mometul de față, cifra nu este rezultatul unui studiu, sau unui studiu statistic, pentru că, și dacă ar fi, ar fi o cifră eronată, întrucât așa cum vedem în piață, efectul nu este cel dorit, comunitățile nu au acces la acest lemn, din păcate, poate chiar s-a înlesnit puțin transportul ilegal de lemn”, a menţionat acesta.
De aceea, mulţi dintre comercianți au ajuns să vândă lemnul la negru. Alții au inventat tot felul de strategii pentru a ocoli plafonarea impusă de Executiv.
Guvernul a venit cu propunerea de a plafona prețul lemnelor de foc
La începutul lunii octombrie 2022, guvernul a venit cu propunerea de a plafona prețurile lemnelor de foc și a produselor derivate din lemn pentru această iarnă, invocând criza energetică și creșteri artificiale de prețuri care pot afecta peste 3 milioane de gospodării.
Guvernul a pregătit un proiect de Ordonanță de urgență pentru plafonarea prețurilor la lemnele de foc, după ce a constatat o serie de creșteri artificiale de preț, dar și pentru a proteja populația în contextul crizei energetice.
„Este o decizie așteptată de peste trei milioane de oameni, de fapt sunt trei milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc”, a declarat atunci premierul României.
Iniţial, a fost stabilit ca preţul să fie plafonat la 500 de lei, însă ulterior s-a luat decizia ca preţul să fie scăzut la 400 de lei pe metrul cub. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Carbunaru, a spus că „este solicitarea premierului României şi ca atare, această solicitare a fost prinsă în actul normativ”.
Ulterior, în cadrul conferinţei de presă de la fabrica de vehicule militare IVECO, premierul României, Nicolae Ciucă, a menţionat că s-a făcut o analiză cu privire la costul unui metru cub de lemne şi că Ministerul Mediului va veni cu o corectare în acest sens.
„La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză cât costă un metru cub de lemne la Romsilva. Preţul mediu pe care ni l-au comunicat…în analiza pe care am făcut-o înainte de a lua decizia s-a menţionat 200 de lei pe metru cub la lemn şi am considerat că 400 de lei pe metru cub asigură oarecum celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurare a lemnelor de foc. Se dovedeşte că nu este tocmai conform cu realitatea, de aceea vom lua măsuri de corectare. Avem puterea să recunoaştem acolo unde greşim şi să luăm măsuri în consecinţă”, a spus premierul României.
După ce piaţă lemnelor de foc a fost blocată, guvernanţii încearcă să repare greşeala şi să caute soluţii pentru a remedia situaţia.
,,Piata lemnului de foc blocata”. De parca am fi in ,,tara lui Papura-Voda”.