Prima pagină » Titlurile zilei » Piața IT din Iași, schimbată din temelii! Afaceri de zeci de milioane de euro ar putea rămâne pe plan local
Piața IT din Iași, schimbată din temelii! Afaceri de zeci de milioane de euro ar putea rămâne pe plan local

Piața IT din Iași, schimbată din temelii! Afaceri de zeci de milioane de euro ar putea rămâne pe plan local

18 mart. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

La nivel de piață IT din Iași totul s-ar putea schimba din temelii! Afaceri de zeci de milioane de euro ar putea rămâne și s-ar dezvolta pe plan local. Cheia pentru toate acestea este reprezentată de dezvoltarea studenților de la facultăți precum Informatică sau Automatică și Calculatoare. Astfel, unii dintre ei ar ajunge să-și dezvolte propriile afaceri de profil, mici sau mijlocii, după absolvire. Pe acest plan, economia și capitalul autohton ar crește exponențial

Piața IT din Iași s-ar putea schimba total. În acest mod, afaceri de zeci de milioane de euro ar putea să se dezvolte pe plan local. Toate acestea ar fi posibile dacă, în rândul studenților de la facultăți, precum Informatică sau Automatică și Calculatoare, s-ar dezvolta spiritul antreprenorial și idei de afaceri. În acest fel, o parte dintre absolvenți ar ajunge să-și dezvolte propriile afaceri de profil, mici sau mijlocii. Starea de fapt ar implica capital autohton, care ar dezvolta foarte mult economia urbană.

Piața IT din Iași oferă încă 3000 de locuri de muncă

Pe acest plan, prof. univ. dr. Lenuța Alboaie, director de Şcoală Doctorală – Facultatea de Informatică din cadrul UAIC Iași și coordonator al Centrului de Transfer Tehnologic ”iTransfer” din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) arată că toate acestea ar putea fi benefice pentru dezvoltarea sustenabilă a orașului și, implicit, a economiei.

”Desigur, e foarte bine că avem multinaționale pe IT, în oraș. E ceva benefic pentru urbea noastră. Cred că ar mai fi loc de încă 3.000 de locuri de muncă în IT, la Iași. Cu toți ne-am dori asta și este de încurajat. Mai departe, nu cred că războiul din Ucraina provoacă, la acest moment, îngrijorarea în rândul companiilor din Iași. E prea devreme să ne putem pronunța, dar nu cred vor fi relocări ale acestora”, arată prof. univ. dr. Lenuța Alboaie, director de Şcoală Doctorală – Facultatea de Informatică din cadrul UAIC Iași.

Programe de antreprenoriat în rândul studenților din Iași, cheia dezvoltării economiei locale

Mai departe, prof. univ. dr. Lenuța Alboaie arată că o cheie de dezvoltare economică locală ar fi inclusiv ca studenții să fie încurajați în a-și dezvolta propriile firme sau companii, de la cele mici, până la cele medii, după absolvire.

”Este clar că avem un beneficiu mare prin venirea multinaționalelor la Iași, aceasta este o certitudine și încă este loc de dezvoltare pe piața noastră. Totuși, din punctul meu de vedere, o cheie pentru a avea o creștere și o dezvoltare locală a ecomoniei din orașul nostru o reprezintă ca, așa cum am început și noi la UAIC, să facem cursuri de antreprenoriat, să le oferim suport, pentru a-și dezvolta propria afacere studenților noștri. Aici e încă greu și trebuie să lucrăm mult la schimbarea mentalității acestora. Clar, o reușită este și ca, dintr-o sută de tineri, măcar unul să aibă reușită cu o mică afacere și un mare câștig”, completează prof. univ. dr. Lenuța Alboaie.

Directorul Lenuța Alboaie:”Eu formez oameni, profesioniști”

De asemenea, directorul de Şcoală Doctorală – Facultatea de Informatică din cadrul UAIC Iași arată că este o mare criză a resursei umane pentru multinaționalele pe IT, din Iași.

”Da, este o realitate și o mare presiune pe care o fac firmele la Iași! Tocmai de aceea aleg să-i angajeze încă din timpul facultății pe studenții noștri. Acum, trebuie văzut și ce perspectivă profesională au aceștia în firmă. Filosofia mea ca profesor este să le dezvolt tinerilor ideea de voluntariat, de implicare în cât mai multe asemenea inițiative. Ele îi dezvoltă pe ei. Mai departe, eu ca profesor trebuie să am o curriculă educațională cât mai actuală, cu limbaje care să fie valabile pe termen lung, și pentru care să nu învețe doi sau trei ani și apoi să nu mai fie actual. Eu formez oameni, profesioniști, unii viitori profesori pe termen lung, pentru următorii 20 de ani. Am plan de acțiune, obiective și perspective”, a conchis prof. univ. dr. Lenuța Alboaie, director de Şcoală Doctorală – Facultatea de Informatică din cadrul UAIC Iași.

Centrul de Transfer Tehnologic ”iTransfer” are misiunea de a stimula inovarea și transferul tehnologic în scopul valorificării rezultatelor cercetării

În 2021, UAIC din Iași a primit acreditare pentru Centrul de Transfer Tehnologic ”iTransfer”, coordonat chiar de universitarul Alboaie.

Facultatea de Informatică administrează și ghidează un colectiv format din cadre didactice, cercetători, programatori și analiști din domeniile IT, economic, juridic sau alte domenii complementare. Centrul are misiunea de a stimula inovarea și transferul tehnologic în scopul valorificării rezultatelor cercetării prin introducerea acestora în circuitul economic sub formă de produse și servicii inovative. Domeniile de specializare inteligentă vizate în cadrul Centrului de Transfer Tehnologic ”iTransfer” de la Universitatea „Cuza” sunt:

”Tehnologii informaționale și de comunicări” (Internetul Viitorului, Tehnologii, instrumente și metode pentru dezvoltarea de software) și «Securitatea informatică a infrastructurilor și serviciilor»”.

Centrul își propune diversificarea continuă a domeniilor abordate în funcție de specialiștii pe care îi va recruta în viitor. Oferta de servicii ale Centrului ”iTransfer” cuprinde dezvoltarea de sisteme software proprii sau în colaborare cu întreprinderile solicitante, consultanță IT, organizarea de training-uri profesionale/executive, de conferințe/workshop-uri cu specific IT sau tutoriat Start-up/Spin-off.

Centrul ”iTransfer” sprijină și inițiativele antreprenoriale ale studenților

Centrul de la Facultatea de Informatică este o structură ce are ca scop abordarea în mod direct a nevoilor mediului academic pentru servicii de promovare, de aducere pe piață a rezultatelor cercetării și intermedierea transferurilor tehnologice, cât și a nevoilor întreprinderilor pentru servicii de consultanță privind implementarea de soluții inovatoare. Centrul ”iTransfer” sprijină, de asemenea, și inițiativele antreprenoriale ale studenților de nivel Licență, Master, Doctorat în direcția dezvoltării de produse noi, alături de personalul academic din cadrul Universității ”Cuza”. De asemenea, se vizează și orientarea temelor de cercetare științifică ale personalului academic spre domeniile/subdomeniile vizate de programele naționale și internaționale și către nevoile concrete ale mediului socio-economic, respectiv formarea unei generații deschise către mediul științific european și internațional, în spiritul inovării și dezvoltării tehnologice. Centrul de Transfer Tehnologic ”iTransfer” este rezultatul proiectului cu titlul

”Dezvoltare experimentală în parteneriat public-privat pentru crearea de platforme cloud autohtone cu caracteristici avansate de protecție a datelor”, acronim PrivateSky, proiect co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, desfășurat în cadrul Facultății de Informatică a Universității ”Cuza”.

În acest context, piața IT din Iași ar putea fi schimbată din temelii și afaceri de zeci de milioane de euro ar putea rămâne pe plan local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`