Piața imobiliară din România a explodat! Din luna octombrie, specialiștii în domeniul imobiliar au observat o creștere de 14% pe piață și cu 53% mai multe interacțiuni între vânzători și cumpărători, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023. Iată cât au ajuns să coste locuințele în marile orașe.
Piața imobiliară din România a explodat!
Începând cu luna septembrie 2024, piața imobiliară a crescut semnificativ și asta datorită nevoii românilor de a avea propria locuință. Cererile mari au dus la o creștere a prețurilor apartamentelor și caselor.
„Luna octombrie a adus un record istoric de contactări pe platforma noastră – un indicator important al interesului ridicat atât pentru apartamente, cât și pentru case și spații comerciale. Acest nivel crescut de interacțiuni între vânzători și cumpărători reflectă încrederea și dinamismul pieței, iar noi vom continua să sprijinim aceste conexiuni și totodată transparența în tranzacțiile imobiliare.”, a declarat Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.
Care sunt județele cu cele mai scumpe locuințe
În București, în luna octombrie, prețul mediu pentru vânzarea apartamentelor noi și vechi a fost de 1.910 euro/metru pătrat, cu 16% mai ridicat față de octombrie 2023. Apartamentele vechi sunt, în medie, mai scumpe cu 17% față de aceeași lună a anului trecut, având un preț de 1.987 euro/metru pătrat.
În Iași, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Iași a fost de 1.660 euro/metru pătrat. Apartamentele noi au înregistrat, în octombrie, o creștere medie de preț de 13% comparativ cu anul anterior, ajungând la 1.613 euro/metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 20%, comparativ cu luna octombrie 2023, având un preț de 1.709 euro/metru pătrat.
În Cluj Napoca, prețurile medii pentru apartamentele noi și vechi din Cluj-Napoca au fost de 2.893 euro/metru pătrat (în creștere cu 15% în octombrie 2024 vs. 2023). Prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.905 euro/metru pătrat, cu 15% mai ridicat comparativ cu luna octombrie 2023.
În Timișoara, în luna octombrie, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Timișoara a fost de 1.696 euro/metru pătrat. Prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.692 euro, cu 10% mai ridicat față de aceeași lună a anului 2023.
În Brașov, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Brașov a fost de 2.074 euro/metru pătrat. Astfel, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a ajuns la 2.068 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat față de cel din luna octombrie 2023.
Când vine vorba de achiziționarea unei locuințe, românii se confruntă cu tot felul de probleme. Mulți optează pentru un credit ipotecar, însă românii aleg și programul Noua Casă. Cererea pentru locuințe va fi inevitabil influențată și de situația economică a populației. Chiar și cu toate aceste date, este greu de spus cum va evolua numărul de tranzacții imobiliare în 2025. Mulți români oscilează între chirie sau rată la bancă atunci când vine vorba de un imobil. Pentru unii, chiria chiar poate reprezenta varianta ideală, în timp ce pentru alții decizia cea mai potrivită ar fi să contracteze totuși un credit ipotecar pentru a avea propria locuință. Cert este că, piața imobiliară din România a explodat, cererile pentru noi locuințe fiind foarte mari, iar prețurile sunt pe măsură.
Foame mare , asai ? minciuni colorate in roz ,pe mine nu ma intereseaza cresterea cu 14% a pretentiilor nerealiste ale preturile si nici ‘interactiunea ‘ crescuta cu 53% agenti imobiliari-potentiali clienti curiosi , pe mine ma intereseaza REALITATEA
Hai ziceti cu cit s-au prabusit VINZARILE-TRANZACTIILE efective incheiate?