Prima pagină » Economic Local » Piața imobiliară din Iași, în colaps? Clienții nu mai cumpără locuințe după ce prețurile au explodat. „Nu sună nimeni”
Piața imobiliară din Iași, în colaps? Clienții nu mai cumpără locuințe după ce prețurile au explodat. „Nu sună nimeni”

Piața imobiliară din Iași, în colaps? Clienții nu mai cumpără locuințe după ce prețurile au explodat. „Nu sună nimeni”

13 iun. 2022, 02:00, 14 ,
Raluca Costin, în Economic Local

Piața imobiliară ar putea să intre în colaps dacă cererea privind achiziția de locuințe rămâne scăzută. Specialiștii în imobiliare din Iași spun că în ultimele luni nu au vândut aproape deloc apartamente sau case

Piața imobiliară din Iași se confruntă cu probleme majore după ce a scăzut semnificativ cererea din partea clienților. Specialiștii în imobiliare spun că s-au scumpit locuințele constant de la începutul anului 2022, iar clienții care vor să cumpere nu își permit din cauza salariilor mici.

„E foarte dificil acum pentru că nu sună nimeni să cumpere locuințe. ROBOR o ia razna, acum e 13,5 la sută și se aude că urcă până la 20 la sută, iar prețurile apartamentelor au crescut din nou. Băncile nu au cui să dea credite pentru că salariile sunt mici și nu acoperă împrumuturile.

Apartament din centrul Iașului se vinde cu 2.100 de euro metrul pătrat, plus TVA. La Valea Lupului e 1.350 de euro metrul pătrat, iar în Bucium 1.300-1.400 de euro metrul pătrat. Dacă vorbim de Tătărași e 1.700 de euro metrul pătrat. În Copou, la Little Texas, e 1.500 de euro metrul pătrat, în Copou, 1.500-1.600 de euro. Casele sunt de la 130-140.000 de euro în sus, 350 de metri pătrați, suprafața utilă de 110 metri pătrați. În Bucium sunt foarte scumpe casele. Duplex-urile ajung 150.000 de euro”, susține Ana Maria Roșca, specialist în imobiliare.

Cererea de pe piața imobiliară din Iași este în scădere

Specialiștii în imobiliare, din Iași, mai spun că dacă la începutul acestui an vindeau apartamentelor clienților care plăteau cu banii cash și această modalitate de plată era tot mai obișnuită, în ultimele luni nu au mai venit clienții să cumpere.

„Noi aveam mulți clienți care plăteau cash. Era o practică din ce în ce mai obișnuită. Însă am observat că a scăzut cererea extrem de mult și din partea lor. Vom vedea poate își revine piața din august, când vin în vacanță ieșenii care muncesc în Italia. Oricum, cu toate schimbările economice, cu scumpiri și prețuri mari la facturi clienții nu mai sunt interesați de o locuință nouă”, susține Lavinia Popa, consilier imobiliar din Iași.

Despre prețurile mari la apartamentele din Iași au scris reporterii BZI în anul precedent, dar trendul s-a menținut. Astfel, de la începutul anului până în prezent creșterile sunt de minim 10 la sută pentru un apartament, indiferent de zonă. Trendul prețurilor ridicate la casele vândute în zona metropolitană există din anul 2020.

Primele scumpiri la locuințe au fost la începutul pandemiei COVID-19

Prețurile la casele din Iași au explodat în anul 2020, în plină pandemie de COVID-19. Primele scumpiri la locuințele din Iași au apărut după ce s-au mărit prețurile la materialele de construcții. Acestea au crescut cu 50 la sută și din acest motiv și prețul final al locuințelor s-a mărit. Astfel, dacă un client plătea 65.000 de euro pentru un apartament cu 2 camere în anul 2020, anul acesta trebuie să mai scoată din buzunar câteva sute de euro în plus pentru fiecare metru pătrat construit. Situația este și mai gravă în privința caselor, unde prețurile s-au mărit cu câteva mii de euro. A scăzut și cererea din partea ieșenilor care voiau să cumpere apartamente prin programul Noua Casă.

Pe de altă parte, specialiștii în economie sfătuiau ieșenii, la începutul anului, să investească banii economisiți în imobiliare. Rămâne de văzut ce se va mai întâmpla pe piața imobiliară din Iași după ce vor veni studenții.

Comentarii
  • Cresterea preturilor se datoreaza in mare parte agentilor imobiliari, pret mai mare = comision mai mari. Atlfel nu vad cum ar putea fi explicata cresterea la locuintele vechi de 20-30 de ani, sau la cele finalizate inainte de pandemie, la care nu se poate spune ca a crescut pretul din cauza scumpirii materialelor de constructie.

  • Gresit !, cresterea preturilor se datoreaza bancilor !, oferind ani la rind credite capcana cu dobinzi foarte mici ca mai apoi in jur de o decada sa stringa latzul si sai execute pe fraeri , sa le ia casele la preturi de nimic (recesiuni ), cresterea dobinzilor care ar trebui sa fie cu cel putin un punct peste rata inflatiei vor aduce preturile imobiliare cu picioarele pe pamint si pe multi in groapa !, deci inca odata repet ca datorita bancilor care arunca pe piata datorii miliarde fictive preturile o iau razna iar oamenii sunt cei care produc bani bancilor prin munca a zeci de ani ca sa plateasca dobinzile la credite !, din dobinzi se hranesc bancile iar ”clientiii” sunt assetul bancii !, faza urmatoare dupa prabusirea creditelor este prabusirea bancilor in faliment (ca doar din credite performante supravietuiesc ), odata cu prabusirea sistemului bancar veti fi falimentati si toti cei care au in banci conturi si cutii de valori pentru ca banii vostrii din cont NU sunt ai vostrii ci ai bancii , voi fiind doar creditorii bancii respective !, as mai scrie explicativ dar nu intelegeti si iar imi sterg astia comentariul ca de obicei pentru ca si ei habar nau pe ce lume traiesc si ce ai asteapta in urmatoarele luni si urmatorii ani

  • Nu numai bancilor.
    Pretul real de constructie este in medie 600 euro/mp. Pretul la ”dezvoltator” ar trebui sa fie sub 700 euro/mp (ar avea o marja de profit de 15%!).

    Poate nu mi-or sterge si comentariul asta.

  • Se construieste mai prost, mai urat si mai inghesuit decat pe vremea lui Ceasca. Sa luam un bloc construit acuma si unul facut pe vremea lui Ceasca.
    – La blocul lui Ceasca ai spatiu verde in fata si in spatele blocului. La blocul facut acuma spatiul verde este ori deloc, ori la vecini (asta daca ai case imprejur).
    – La blocul lui Ceasca ai loc de joaca pentru copii. La blocul facut acuma, locul de joaca este sau printre masinile parcate, sau in zona tomberoanelor.
    – La blocul lui Ceasca ai spatii largi intre blocuri. La blocul facut acuma, din balcon poti sa dai mana cu vecinul de la blocul de vis-a-vis.
    – La blocul lui Ceasca ai in apropiere scoli si spatii comerciale. La blocul facut acuma, faci minim 5 kilometri pana la scoala copilului. Daca ai noroc, ai un supermarket la 1-2 kilometri. Daca.
    – La blocul lui Ceasca faci reparatii dupa 20 de ani de locuit. La blocul facut acuma, faci reparatii dupa 2 luni.

  • Pentru cel care mi-a raspuns , ai dreptate in privinta preturilor !, in toata lumea civilizata pretul mediu total normal pe metru patrat este 1 salariu mediu pe economie, LOCAL !, (excludem zone de lux si fitze ), la noi sa zicem ca salariu mediu e cam de 600 euro deci daca cumparam un apartament in stare buna cu 4 camere de 100 mp NU ar trebui sa coste mai mult de 60.000 euro !, asta este pretul real fundamentat pe economia locala !, restul este prosteala !, de aia ne miram ca vedem vile la 200.000 euro in Spania, Italia, Grecia etc, dar acolo faci 2.000 euro pe luna !, eu zic sa nu cumparati nimic anul asta si dupa spargerea bulei imobiliare o sa cumparati la jumate din pretul actual !, mai asteptati pina la anul

  • Global-Intermed

    Foarte mult fake!

    Si pareri de la agenti imobiliari necunoscuti

  • ”Iasi ”scrii prostii!

    Stai jos! Pentru azi ai nota 2!

    Dacă mai repeți prostiile te las repetent!

    Si tine minte: banii sunt ai deponentilor, nu ai bancii!

    Cat despre ineptiile debitate cu nosalantă, pot să iti scriu să pui mana pe carte si sa studiezi serios!

    Pentru ”altul” care debiteaza tampenii: de aceea avem milionari din imobiliare: că se gasesc fraierii care platesc 2000 Eur si peste de metrul patrat construit, cand era inca 350-400 euro!

    APA, AERUL ȘI FRAIERUL !

    Lasa vrajeala cu pretul real!
    Pretul a fost facut de fraierii care munceau in afara ca robii, de aia care furau, de prostituate si altii, pe care nu-i duce capul să investeasca in afaceri concrete!

    Asa ca cel mai usor este sa cumpere o cosmelie si sa o inchirieze!
    Apoi au aparut fraierii din IT, dar si altii!

    Astia au tras piata escrocheriilor cu betoane construite aiurea mult in sus, iar restul au fost nevoiti sa se adapteze prin credite exorbitante!

    Aceasta este situatia!

    Numai cei cu credite au de pierdut!

    Cei care au cumparat cu banii jos si au stiut ce sa cumpere nu sunt si nu vor fi in pierdere! Cei care au cumparat cu banii jos, dar nu au stiut ce sa cumpere s-au pacalit singuri.
    Cand scriu unii ca au stiut, ma refer la faptul ca s-au informat.
    Nu toate betoanele sunt construite prost! Trebuie sa stii unde si ce sa cumperi!
    Dar nu s-au zgarcit la bani si au stiut sa gestioneze bine informatia!

  • Daniel esti copil naiv !, astept sa te maturizezi !, jmekeria sa cam terminat la rechinii imobiliari si la tine !, eu zic sa pui ramasag pe o lada de bere ca la anul cel mult o sa imi dai dreptate total !, cit despre banii tai din banca, hmmm eu zic sa intrebi un cypriot ori vreun grec ce a patit ei cu banii ”lor ” din cont acum vreo 7, 8 ani !, cit au mai vazut inapoi si cit ai dadea voie de mila banca sa scoata la zi din bancomat !

  • N-ar strica sa-ti imbunatatesti cultura juridica. Nu intru in detalii, pentru ca nu este locul. Totusi, un exemplu nu strica. Cardul este al tau, sau al bancii? Daca ar fi al tau, ai avea drept de dispozitie asupra lui. Deci banca nu ar avea dreptul sa-ti spuna ca ti-a expirat cardul. Tu ar trebui sa fii singurul care decide. Insa viata ne spune ca lucrurile nu stau asa. A brave new world, isn’t it?
    Cheers!

  • pentru comentatorul de la 8.54 pm

    Bine punctat, domnule.
    Dreptul de dispozitie implica si dreptul de instrainare. Insa cardul nu poate fi vandut, pentru ca este al bancii. Si atunci, ce este cardul? Cardul este instrumentul prin care se deruleaza contractul de servicii dintre client si banca.
    La fel, banii depusi in banca nu mai sunt ai depunatorului. Ei fac obiectul unui contract de servicii bancare, si banca poate sa-i imprumute unui alt client, fara a cere acordul depunatorului. La fel, restituirea sumei se face conform contractului, deci cu posibile penalitati.

  • Bre , pai luati comisioane de 100 % la inchirieri ,,,,,,,,,,,cine sa va mai sune ????????????? stati pe tuse !

  • Cresterea preturilor imobiliare este in mare masura din cauza agentilor imobiliari. Personal, mi s-a spus sa ridic pretul apartamentului cu circa 5-10 mii euro ” ca oricum se cauta si se va vinde”. Si nu de un agent, ci de toti cei care au vizitat si fotografiat apartamentul.

  • Locuintele nu sunt sosete.

  • Agenția Walletholes

    Vraja mării, agențiile plusează acolo unde știu că au loc. Pe creștere plusează la capac, după prăbușire, vor acționa în favoarea cumpărătorilor din simplul motiv că de acolo vine capacul.

    Cu o minimă educație financiară, oricine ar fi trebuit să știe că dobânzile minime, adică banii ieftini aduc pe piață fazanii cei mai împănați. Pe o astfel de piață vinzi!!!

    Acum se scumpesc banii și piața imobiliară se prăbușește, adică tranzacțiile se duc spre zero. Oferta are nevoie de 1-2 ani până se acomodează la noile prețuri care vor fi stabilite de câteva tranzacții fortuite, EXECUTĂRI!!! Și falimente!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *