Prima pagină » Titlurile zilei » Piața chiriilor din Iași își revine după ce pandemia de COVID-19 a băgat panica în proprietari. Reducerile semnificative la chiriile lunare au atras noi clienți din rândul marilor companii
Piața chiriilor din Iași își revine după ce pandemia de COVID-19 a băgat panica în proprietari. Reducerile semnificative la chiriile lunare au atras noi clienți din rândul marilor companii

Piața chiriilor din Iași își revine după ce pandemia de COVID-19 a băgat panica în proprietari. Reducerile semnificative la chiriile lunare au atras noi clienți din rândul marilor companii

07 sept. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Piața chiriilor din Iași își revine după 6 luni de pandemie de COVID-19, potrivit specialiștilor în imobiliare. Proprietarii spațiilor de închiriat au redus prețurile chiar și cu 40 la sută pentru a nu rămâne cu spațiile goale o perioadă lungă de timp. Specialiștii susțin însă că reducerile de preț vor fi până în momentul în care afacerile vor genera din nou profit. Astfel, prețurile la chirii ar putea reveni la cele de dinaintea pandemiei în cel mult doi ani

Piața chiriilor din Iași își revine după 6 luni de pandemie de COVID-19, potrivit specialiștilor în imobiliare.

„Dacă la începutul pandemiei toată lumea era panicată, oamenii nu aveau bani cu ce să mai plătească chiria, acum economia și-a mai revenit, oamenii încep să caute spații de închiriat mai ales în zona centrală. Aici nu prea se mai găsesc pentru că au venit firme mari din comerț, alimentație publică, din diverse domenii care au vrut să se extindă și au profitat de reducerile făcute de proprietarii spațiilor care se temeau să nu rămână goale cu ele mult timp”, a spus Cristian, agent imobiliar din Iași.

Iulian Ursache, agent imobiliare: „Piața spațiilor de închiriat din Iași începe să își revină”

Piața chiriilor din Iași își revine după o pauză de câteva luni generată de pandemia de COVID-19.

„Sunt persoane care vor să investească acum în spații, vor să le cumpere pentru ca mai apoi să le închirieze. Aceștia însă vor în zona centrală și aici nu mai sunt spații de vânzare. În ceea ce privește închirierea spațiilor comerciale, acestea se dau spre închiriere în orice zonă a orașului. Proprietarii au mai lăsat la preț și astfel acum piața și-a mai revenit. Sunt și cazuri excepționale. De exemplu, un spațiu din zona Alexandru-Dacia, pe care proprietarul îl scoate la închiriat cu 17-18 euro/mp. E de la începutul anului scos la închiriat. Dacă acolo e prețul acesta, păi în zona centrală cât ar trebui să fie? 50 de euro pe metru pătrat?”, susține Iulian Ursache, agent imobiliar în cadrul UIL  Casa Imobiliare.

Proprietarii unor spații din Iași au redus prețurile la chirii și cu 40 la sută pentru a nu rămâne fără chiriași

Pentru că nu au vrut să rămână cu spațiile goale mult timp, proprietarii au făcut reduceri de preț și de 40 la sută. De aceste reduceri au profitat companii din domeniul alimentației publice care au vrut să aibă noi puncte de vânzare.

„Sunt situații când proprietarii spațiilor, mai ales la cele din zonele mai puțin centrale, au redus prețurile și cu 40 la sută, numai să nu rămână cu ele goale. De exemplu, un spațiu din zona Nicolina, de aproximativ 40 de metri pătrați, care fusese închiriat timp de câțiva ani unui antreprenor care din păcate a renunțat la afacere din cauza pandemiei, a stat gol 3 luni de zile. Proprietarul a lăsat prima dată 15 la sută din preț, apoi 20 la sută și acum, când l-a închiriat unei firme care deschide o covrigărie, a redus prețul cu 40 la sută”, mai spune Cristian, agent imobiliar.

Noi modificări la prețuri ar putea apărea în piața chiriilor din Iași în următorii doi ani

Elena, agent imobiliar din Iași, spune că este posibil ca anul viitor proprietarii să mărească din nou prețurile, treptat, dacă vor vedea că economia își revine. Acest lucru s-a întâmplat și după criza economică din anul 2008, când prețurile au fost mărite artificial, iar piața chiriilor din Iași s-a dezvoltat.

„Acum e această situație și sunt nevoiți să se adapteze acestor vremuri din cauza pandemiei de COVID-19. Însă, dacă sunt proprietari care stau cu spațiile neînchiriate pentru că nu lasă la preț, sunt alții care acum au lăsat la preț, fiind nevoiți, dar vor mări chiria când vor vedea că economia va fi la fel ca înainte de pandemie. Totul se schimbă în funcție de această pandemie”, mai spune Elena, agent imobiliar din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *