Prima pagină » Economic Local » Piața apartamentelor pentru închiriat, din Iași, s-a prăbușit! Peste 2.000 de apartamente sunt goale. Studenții dictează prețurile
Piața apartamentelor pentru închiriat, din Iași, s-a prăbușit! Peste 2.000 de apartamente sunt goale. Studenții dictează prețurile

Piața apartamentelor pentru închiriat, din Iași, s-a prăbușit! Peste 2.000 de apartamente sunt goale. Studenții dictează prețurile

06 ian. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Pandemia de COVID-19 a dat peste cap piața apartamentelor scoase la închiriere, din Iași, după ce a scăzut cu până la 50 la sută cererea din partea chiriașilor. Studenții, care erau principalii clienți din Iași, vor apartamentele doar pentru 2-3 săptămâni, lucru care îi nemulțumește pe proprietarii apartamentelor care preferă să le țină goale până apare un client stabil. În Iași, piața apartamentelor de închiriat numără în jur de 4.000 de proprietăți, potrivit specialiștilor

Piața apartamentelor de închiriat, din Iași, a fost una dintre primele sectoare afectate de pandemia COVID-19. Potrivit specialiștilor din domeniul imobiliar, scăderea este și semnificativă.

„Scăderea este de 40-50 la sută față de anul 2019, când mergea foarte bine piața apartamentelor de închiriat, pentru că veneau studenții și le închiriau. Scăderea a fost bruscă începând cu luna septembrie, anul trecut, pentru că din cauza pandemiei cursurile se fac numai online. Dar nu doar studenții închiriau apartamente, ci și persoane care participau la diverse evenimente și voiau apartamente în regim hotelier. Se vede o scădere și la această categorie de proprietari. O singură persoană care are minimum 10 apartamente de închiriat are goale jumătate dintre acestea”, spune Ionuț Maftei, specialist în imobiliare din cadrul Exclusiv Imobiliare.

Piața apartamentelor de închiriat, din Iași, a scăzut drastic în anul 2020 din cauza pandemiei COVID-19

Cei care vor să închirieze au nevoie de apartamente pentru o perioadă scurtă de timp, lucru care îi nemulțumește pe proprietari și preferă să le țină goale până apare un client pe termen lung. Prețurile la închirierea apartamentelor au scăzut cu 20-30 la sută.

„Studenții vor pentru o perioadă scurtă, de 2-3 săptămâni, iar proprietarii nu sunt de acord, pentru că nu le convine să închirieze, fac deranj, trebuie să facă curățenie după ei și e mai multă cheltuială. Sunt goale apartamentele care erau ocupate de studenți în anii trecuți, iar în această perioadă proprietarii le renovează pentru a fi închiriate imediat ce se întorc studenții în Iași, dacă se vor întoarce în această primăvară, după cum au anunțat autoritățile. Piața își revine când o să vină studenții. Sunt câțiva care păstrează apartamentele, dar foarte puțini. Probabil că va fi o perioadă când se vor reîntoarce în Iași și va fi ca în luna septembrie, când nu se mai găseau apartamente de închiriat”, susține Mila Ursache, specialist imobiliare din cadrul Uil Imobiliare.

Blocurile noi atrag clienții care vor să se mute cu familia sau lucrează în multinaționale

Cei care vor să închirieze apartamente în această perioadă sunt persoanele relocate cu serviciul din alte județe sau care lucrează în multinaționale, fiind angajați de puțin timp. Cartierul Vișoianu, unde s-a finalizat construcția unui bloc cu 112 apartamente, sau alte cartiere rezidențiale din Rediu și Copou sunt deja ocupate la jumătate din capacitate.

„Noi am închiriat, înainte de Crăciun, persoanelor care vor în zone precum Rediu, cartierul Vișoianu sau cel din Copou, unde s-au finalizat lucrările încă din toamna anului trecut, iar jumătate din aceste apartamente au fost deja închiriate. Chiriașii sunt tot persoane care lucrează în multinaționale sau și-au relocat serviciile din alte județe din zona Moldovei sau familii care se mută în apartamente 1 an minimum, până se finalizează construcția caselor unde vor să se mute de anul viitor”, spune Elena Iftime, specialist în imobiliare.

Mila Ursache, specialist în imobiliare: „Apartamentele le-am închiriat la prețuri destul de mari, în blocuri noi”

Alți clienți care închiriază în această perioadă sunt familiștii care își construiesc case în afara orașului și se mută în apartamente din zone apropiate de aceste locații.

„Am făcut tranzacții mai multe în decembrie 2020 față de lunile precedente. Apartamentele le-am închiriat la prețuri destul de mari, în blocuri noi. De exemplu, în Copou am închiriat apartamente cu 450-500 de euro pe lună, două camere sau cu o cameră, cu 300-320 de euro pe lună. În cartierul Vișoianu un client a închiriat un apartament cu 300 de euro. Clienții sunt familii care vor să se mute la casă, au început construcția locuinței, iar până aceasta e finalizată vor să fie aproape de locul construcției, pentru a monitoriza lucrările. Clienții sunt și persoane relocate cu joburile din alte județe, iar contractul de închiriere s-a semnat pentru 12 luni”, mai spune Mila Ursache, specialist în imobiliare.

Programul Noua Casă aduce clienți noi, care vor să cumpere apartamente scumpe în Iași

Piața vânzărilor de apartamente începe să își revină, astfel că specialiștii în imobiliare spun că, în ultimele luni, au avut vizionări cu clienții care vor să cumpere noi locuințe prin programul Noua Casă. De asemenea, spațiile de birouri rămase goale sunt căutate de noi investitori.

„Piața închirierilor de apartamente merge prost. La vânzări și-a mai revenit puțin piața și cea de închirieri birouri. Am de exemplu un client care vrea să închirieze spații pentru birouri și să deschidă noi puncte de lucru, să extindă afacerea. La vânzările de apartamente merge mai bine, iar anul acesta a debutat cu câteva vizionări care sperăm să se concretizeze. Studenții erau cei care ocupau mare parte din apartamentele din Iași”, susține Ana Maria Roșca, specialist în imobiliare din cadrul Creative Imobiliare.

Prețurile pentru închirierea apartamentelor din Iași sunt cuprinse între 200 și 500 de euro, pe lună, în funcție de zonă și dotări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *